1. De BBQ aansteken
Steek de barbecue aan door de kolen in de barbecue te leggen en gebruik hierbij aanmaakblokjes. Met een houtskoolstarter kun je ervoor zorgen dat kolen nog sneller aangestoken kunnen worden. Als de kolen gloeien is het tijd om ze te verdelen over de barbecue. Aan 1 kant van de BBQ leg je de kolen en aan de andere kant leg je geen kolen. Zo is de barbecue verdeeld in twee zones: een zeer hete zone en een matig hete zone.
Heb je geen houtskoolstarter? Dan kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Vouw het aluminiumfolie om tot een koker (zie video 1:00 min.) en leg de kolen erin.
2. De knoflook poffen
Snijd de kop van de knoflook af. Verder laat je de knoflook in tact. Doe er een scheutje olijfolie overheen en een beetje zout. Draai vervolgens twee keer met de pepermolen en strooi dit eroverheen. Wikkel de bol knoflook daarna in aluminiumfolie en leg deze op de barbecue om de knoflook te poffen. Nadat de knoflook gepoft is en de ribeyes gegrild, wrijf je de knoflook over de ribeyes, om ze meer smaak te geven.
Leg de knoflook op de barbecue een uur voordat je de ribeye op de BBQ gaat grillen, want de knoflook heeft wat meer tijd nodig om goed te poffen.
3. De ribeye voorbereiden
Bestrooi de ribeyes met wat olijfolie en met zout en peper. Laat de ribeyes daarna op kamertemperatuur komen. Ondertussen bereid je de Diablo saus, die je straks gaat gebruiken als topping voor de ribeye.
Hou je niet van pittig? Gebruik dan 1 jalapeño peper voor de saus in plaats van 2.
4. De Diablo saus maken op de BBQ
Snijd de sjalot en de jalapeño pepers in kleine blokjes. Snijd vervolgens de peterselie goed fijn. Zet een gietijzeren pan of ovenschaal op het heetste deel van de barbecue. Gebruik een beetje olijfolie en fruit hierin de sjalot en jalapeño pepers voor een paar minuten. Voeg vervolgens de azijn, de blauwe kaas en de roomkaas toe. Roer de saus door tot een gladde massa en voeg de peterselie toe. Voeg tot slot een snufje peper en zout toe. De saus is nu klaar en je kunt de saus van de barbecue afhalen. Haal ook meteen de knoflook van de barbecue.
Als je peterselie oprolt en dan snijdt, wordt de peterselie in 1 keer fijngesneden en heb je minder snijwerk.
5. De ribeye op de BBQ leggen
Het is nu tijd om de ribeyes op de barbecue te leggen. Leg de ribeyes op het heetste gedeelte van de barbecue (waar de kolen liggen). Zet de deksel op de barbecue en wacht ongeveer 2 minuten. Draai vervolgens de steaks om en laat ze weer 2 minuten liggen, met de deksel op de barbecue. Verplaats de ribeyes vervolgens naar de matig hete kant van de barbecue (waar geen kolen liggen). Laat de ribeyes hier doorgaren en steek de vleesthermometer in 1 van de ribeyes. Bij 52°C zijn de ribeyes medium rare.
Een dunne ribeye heeft een kortere bereidingstijd. Let daarom goed op dat het vlees niet aanbrandt! Het kan zijn dat de steak minder dan 2 minuten per kant nodig heeft op het heetste gedeelte van de barbecue.
6. Knoflook klaarmaken
De knoflook is inmiddels van de barbecue gehaald en is wat afgekoeld, zodat je deze verder kunt verwerken. Haal de knoflooktenen uit de schil en leg ze op een snijplank. Door het poffen is de knoflook zacht geworden en kun je deze, met de zijkant van een koksmes, tot een moes pletten (zie video 4:40 min.). De knoflook kun je zo meteen als een soort zalfje over de ribeyes heen smeren, dit geeft de ribeyes een bijzondere smaak.
7. De ribeye van de BBQ halen
Als de vleesthermometer aangeeft dat het vlees klaar is, is het tijd om de ribeyes van de barbecue te halen. Haal de ribeyes van de barbecue af en smeer nu de knoflook er overheen. Laat het vlees even een paar minuten rusten. Verdeel vervolgens de Diablo saus over de steaks. Als resultaat heb je nu een heerlijke ribeye van de BBQ met een luxe, culinaire topping. Eet smakelijk!