Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Linnenatwork

Linnenatwork
Heeft 25 instructies gemaakt

Hoe dek je een tafel?

Omschrijving

Hoe kun je een tafel dekken volgens de etiquette? In deze instructievideo van Linnenatwork wordt uitgelegd hoe en waar je de borden, glazen en het bestek het beste kunt plaatsen. Zo zorg je ervoor dat alles netjes is uitgelijnd en op de juiste volgorde op tafel is geplaatst voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht bij een luxe diner. Succes met het opdekken van de tafel!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Tafel
  • Bestek
  • Borden
  • Liniaal
  • Glazen

1. Volgorde van het bestek

Leg de messen, vorken, lepels en het dessertbestek op volgorde van de gangen. Werk daarbij van buiten naar binnen. Het bestek voor de eerste gang ligt dus aan de buitenkant. Lepels en messen kun je op één lijn naast elkaar leggen, vorken leg je dakpansgewijs neer. Het dessertbestek leg je horizontaal boven het bord. Volgorde van het bestek
Heb je zowel een vorkje als een lepel als dessertbestek? Let er dan op dat je de lepel naar links legt. Beiden beginnen met de 'L', dat is een handig ezelsbruggetje. Het vorkje leg je dus de andere kant op - naar rechts.

2. Wijnglazen plaatsen

Wijnglazen plaats je ook in een diagonale lijn op de tafel, rechts boven het bord. Het glas voor de witte wijn bij een voorgerecht plaats je boven het mes van het voorgerecht. Rode wijn hoort in een groot glas, witte wijn in een klein glas. Waterglazen zet je het meest bovenaan in de rij.

3. Sideplate plaatsen

Heb je ook een sideplate met botermesje voor het brood? Plaats de sideplate dan links van het bord. En klaar is je feestelijk gedekte tafel!
Servetten leg je op het bord. Je kunt een servetring gebruiken of de servetten vouwen op een creatieve manier, zoals bijvoorbeeld als bisschopshoed, waaier of in de vorm van een roos.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!