Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Eieren marmer schilderen voor Pasen met water marble.

Eieren marmer schilderen voor Pasen met water marble.
Omschrijving

Geen Pasen zonder het schilderen van vrolijk gekleurde eieren. Maar wil je bij het paasontbijt of de paasbrunch eens iets anders dan het traditioneel versierde paasei? Kies er dan eens voor om zelf paaseieren te marmeren met water marble. Door hardgekookte witte eieren te dompelen in water en nagellak met een marmereffect kun je de mooiste gemarmerde eieren creëren. In de stapsgewijze handleiding hieronder kun je lezen hoe je dit precies moet doen. Deze manier van paaseieren schilderen kost wel iets meer tijd, maar het resultaat is prachtig. Veel succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • witte eieren
  • bronwater op kamertemperatuur
  • verschillende kleuren nagellak
  • pan op maat
  • eventueel een eierwekker
  • eierprikker of speld
  • plastic bekertjes of kommetjes
  • satéprikkers
  • wattenstaafjes
  • keukenpapier of oude kranten

1. De eieren koken

Laat het gewenste aantal witte eieren op kamertemperatuur komen. Gebruik een zo klein mogelijke pan waar de eieren naast elkaar in passen en vul deze met koud water. Prik een gaatje in de bolle kant van ieder ei en doe ze in de pan met water. Vul zo nodig water bij, totdat alle eieren helemaal onder water staan.
Zorg dat je de eieren allemaal onder water zet, zodat ze tegelijkertijd gaar zijn!
Als je een te grote pan gebruikt, kunnen de eieren tegen de rand van de pan botsen en breken!
Door met een eierprikker of speld een gaatje in de bolle kant van het ei te prikken kan de lucht uit de luchtkamer van het ei ontsnappen. Hierdoor zal de schaal tijdens het koken minder snel barsten.

2. Het water aan de kook brengen

Breng op een hoog vuur het water snel aan de kook en draai daarna het vuur iets lager. Begin met het rekenen van de kooktijd zodra het water kookt en laat de eieren in 7,5 à 8 minuten hard koken.

3. Eieren laten afkoelen

Haal de pan met eieren van het vuur, giet het warme water af en laat de eieren even schrikken door er het water uit de koude kraan een paar tellen overheen te laten stromen. Laat de eieren daarna heel goed afkoelen voordat je ze gaat marmeren.

4. Voorbereiding marmeren

Bedek de werkplek met keukenpapier of oude kranten om vlekken te voorkomen. Kies vier verschillende kleuren nagellak, zet ze op volgorde van kleur en draai de doppen los. Doe daarna een beetje bronwater in een bekertje. Omdat niet alle soorten lak geschikt zijn, test je nu eerst of de gekozen lak goed is om te gebruiken. Doe dit door een druppeltje van iedere soort nagellak op het water te druppelen, waarna de lak op het water moet blijven drijven en de druppel goed moet uitvloeien. Zinkt de nagellak naar de bodem dan is deze dus ongeschikt.
Glitterlak wordt afgeraden!
Gebruik bronwater in plaats van kraanwater omdat sommige nagellak zich in kraanwater niet goed kan verspreiden. Dit komt door de mineralen en de kalk die het kraanwater bevat!
Als de nagellak te snel droogt, gebruik dan water dat iets kouder is. Als de nagellak te vloeibaar is, neem dan water dat iets warmer is.
Doe plastic wegwerphandschoentjes aan, om je handen schoon te houden.

5. De marmerlak maken: de eerste druppel lak

Vul een schoon bekertje voor ¾ met water. Druppel vervolgens van de eerste kleur nagellak één druppel lak in het water. De nagellak zal snel uitlopen tot een soort van cirkel in het water. Beweeg het bekertje voorzichtig iets heen en weer, zodat de lak nog iets verder uitvloeit.
Zorg dat het bekertje of kommetje groot genoeg is om het ei in onder te dompelen, maar niet té groot!

6. De volgende druppels lak

Druppel hierna één druppel van de volgende kleur nagellak in het midden, het hart van de eerste kleur, waarna ook deze kleur zal uitlopen en een vlek vormt in de eerste kleur. Druppel in het midden van deze vlek weer één druppel van de volgende, derde kleur nagellak. Als ook deze kleur lak zich mooi heeft uitgespreid, smeer je de lak uit door met een satéprikker voorzichtig vanuit het midden kris kras lijnen te trekken over de onderste kleur en het water naar de rand van het bekertje.
Iedere volgende druppel nagellak moet netjes in het midden van de vorige kleur gedruppeld worden!
Doe de handelingen snel achter elkaar, zonder pauze, zodat de lak niet al vóór het onderdompelen van het ei te hard wordt!
Wees niet te precies in je patroon. Een beetje rommelig mag, dat geeft een leuk effect.

7. Een nieuwe laag druppels lak

Druppel hierna de vierde kleur nagellak in het midden van het kleurvlak en laat deze weer iets uitvloeien. Druppel daarna achtereenvolgens één voor één weer een druppel van de eerste drie kleuren nagellak op het kleurvlak en smeer vervolgens de lak weer uit met een satéprikker. Herhaal dit nog een keer en eindig met de vierde kleur die je weer iets laat uitvloeien.

8. De eieren in de marmerlak dompelen

Dompel direct na het uitvloeien van de laatste druppel nagellak een ei voor de helft onder in de marmerlak. Haal met een wattenstaafje rondom in het water de overtollige nagellak weg en haal daarna het ei eruit. Laat hierna het ei 100% drogen, waarna je de andere helft kunt dompelen.
Zet de eieren om te drogen met de ongeverfde kant terug in het eierdoosje.

9. De overige eieren verven

Maak, terwijl het eerste ei droogt, voor het volgende ei een bekertje nieuwe marmerlak aan, zoals beschreven in stap 5, 6 en 7. Je kunt hiervoor andere kleuren nagellak gebruiken, maar ook dezelfde kleuren in een andere of dezelfde volgorde. Dompel het volgende ei ook weer voor de helft onder in de marmerlak en laat het daarna goed drogen (zie stap 7). Zo maak je voor het marmeren van elk ei steeds een bekertje met nieuwe marmerlak aan.
Laat de eieren na iedere dompeling altijd 100% goed drogen voordat je aan de volgende dompeling begint. Je beschadigt anders het patroon als je het ei aanpakt!

10. De andere helft van het ei marmeren

Als de eieren goed zijn gedroogd kun je ze omdraaien en op dezelfde manier als de ene helft, de andere helft van het ei marmeren. Je kunt hiervoor eventueel nieuwe kleuren nagellak gebruiken voor een extra kleurrijk effect. Je kunt daarna de eieren nog een derde keer marmeren op die plekken, die wat minder goed bedekt zijn met nagellak. Het eindresultaat: prachtig gemarmerde paaseieren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!