Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Origineel cake recept: sinaasappel pompoencake met speculaaskruiden.

Omschrijving

Wil jij een lekkere en originele cake bakken en ben je op zoek naar een recept dat verrassend is? Maak dan eens deze cake op basis van pompoen en sinaasappel. Door de speculaaskruiden is de pompoen cake ook heerlijk om te maken voor bijvoorbeeld Sinterklaas. Weer eens iets anders dan pepernoten of gevulde speculaas en je maakt er vast en zeker indruk mee!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Halve (kleine) pompoen
 • 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
 • Kristalsuiker, 200 gram
 • Zelfrijzend bakmeel, ongeveer 300 gram
 • 1 Sinaasappel (schoongeboend)
 • 2 eieren
 • Mespuntje zout
 • Koek- en speculaaskruiden mix, 1 theelepel
 • Crème fraîche, 125 ml
 • Bakpoeder, 2 theelepels
 • En verder:
 • Cakevorm (30 cm) - Bol.com
 • Keukenmachine - Bol.com
 • Satéprikkers

1. Pompoen snijden en gaar koken

Zet een pan met een goede laag water op het vuur. Breng dit aan de kook. Snijd ondertussen de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil van de pompoen af. Snijd de pompoen daarna in stukjes van ongeveer 1 cm. Doe de pompoen in de pan en kook de pompoen in ongeveer 8 minuten gaar. Giet af en laat de pompoenstukjes afkoelen op een bord.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

2. Sinaasappel raspen

Rasp de oranje schil van de (schoongeboende) sinaasappel. Pers daarna de vrucht uit zodat je dus het sap en de geraspte schil van de sinaasappel over houdt om te gebruiken voor je cake.

3. Beslag mixen

Doe nu de helft van de gekookte pompoen, de boter, speculaaskruiden, de sinaasappelrasp, het zout en 100 gram van de suiker in de keukenmachine of in een beslagkom (om te mixen met de handmixer). Mix dit alvast door elkaar. Voeg nu één voor één de eieren toe en mix dit door het beslag. Doe hetzelfde met de crème fraîche. Voeg daarna het bakmeel en bakpoeder toe door dit erboven te zeven. Mix alles goed door elkaar tot je een luchtig beslag hebt.
Is het basisbeslag voor je pompoen cake klaar, schep dan tenslotte de rest van de pompoen er doorheen.

4. Pompoencake gaar bakken

Vet de cakevorm in met boter en bestuif de binnenkant daarna met bloem. Schep nu het beslag in de cakevorm. Plaats de pompoencake in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer 45 min. gaar. Controleer na 40 min. op gaarheid door een satéprikker in de cake te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake droog van binnen en dus gaar.
Wordt de bovenkant van de cake te donker maar is de cake van binnen nog niet gaar? Dek deze dan af met aluminiumfolie en laat de pompoencake - afgedekt met het folie - verder gaar bakken.

5. Sinaasappelsiroop maken

Neem de cake uit de oven. Laat de pompoencake helemaal afkoelen. Verhit nu het sinaasappelsap en de rest van de suiker op een laag vuurtje in een steelpan. Laat het geheel in ongeveer drie minuten inkoken tot een sinaasappelsiroop.

6. Cake serveren

Is de cake afgekoeld, haal de pompoencake dan uit de vorm. Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de cake. Schenk tenslotte de siroop erover en... serveren maar! Cake serveren
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!