Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hondenmaatje

Hondenmaatje
Heeft 7 instructies gemaakt

Hoe kan ik mijn hond leren wandelen zonder trekken?

Omschrijving

Hoe je jouw hond kunt leren wandelen zonder te trekken aan de riem, leer je in deze instructie. Op basis van de uitleg en de tips, leer je hoe je het trekken van de hond kunt afleren zodat deze rustig en ontspannen naast je loopt. Niemand wil door de hond over straat getrokken worden. Je wilt dat hij netjes loopt aan een slappe en ontspannen lijn. Hoe je dit gedrag aanleert, kun je zien in de instructievideo. Alle informatie kun je rustig nalezen in de stapsgewijze uitleg onder de video. Veel succes met het afleren van het trekken van de hond.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Bepaal aan welke kant je de hond wilt hebben

Voordat je kunt beginnen met wandelen is het handig om te bepalen aan welke kant je de hond wilt hebben. Dit is makkelijk voor de hond en voorkomt dat de hond tijdens de wandeling van links naar rechts loopt.

2. Bepaal aan welke kant je de riem wilt hebben

Heb je de hond links, dan heb je het handvat van de riem rechts in je hand. De riem houd je voor je buik, ter hoogte van je navel (waar je centrum en kracht zit).
Neem het voertje in je linkerhand. Op die manier kan je de hond rechtstreeks uit de hand voeren en kan je zelf rechtop blijven staan.
Via Just Russell koop je gezonde hondensnoepjes zonder vulmiddelen en op basis van pure ingrediënten.

3. Voordat je begint met wandelen

Voordat je gaat wandelen met de hond ga je nog even stilstaan. Houd het voertje nu voor de neus van de hond en laat de hond het voertje opeten - hap slik weg. Dit zorgt ervoor dat hij zijn aandacht op je richt en weet dat je gaat wandelen. Je kunt nu gaan lopen.

4. Wandelen zonder trekken aan de lijn: zo doe je dat

Als de hond meeloopt beloon je hem om de 5 passen voor het netjes meelopen (dus bij een slappe lijn). Gaat de hond trekken aan de riem dan kun je dit als volgt afleren:
  • Stop, zeg niets, laat je de hond zelf even nadenken.
  • Er komt een moment dat hij naar jou gaat kijken, dat moment beloon je door het beloningssignaal te noemen GOED ZO en gelijk te belonen met een voertje.
  • De lijn is weer slap en je loopt weer verder.
  • Trekt de hond daarna weer aan de riem, dan volg je bovenstaande stappen.
Een hond leren wandelen zonder trekken vereist wat training. Neem hier dus rustig de tijd voor. Wandelen zonder trekken aan de lijn: zo doe je dat
Wij willen niet dat de hond aan de riem trekt, maar het baasje mag het ook niet doen. Zorg er dus voor dat je geen rukken aan de riem geeft. Dit is slecht voor de nek en geeft verkeerde signalen aan de hond. De hond zal stoppen met wat hij doet, omdat je hem pijn doet. Niet omdat hij snapt wat hij fout doet.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!