Tylose is verkrijgbaar in de apotheek, maar meestal niet onder de naam tylose. Je moet vragen naar carboxymethylcellulose of CMC. Een klein potje is al voldoende. Daarnaast verkoopt Pipoo’s het waarschijnlijk ook en de (online) taartenwinkels.
Crisco kun je kopen bij Toko's, Pipoo's, de (online) taartenwinkels en groothandels als Makro en Sligro.
1. De botercrème maken (de topping)
Houd 100 gram van de suiker apart en doe de rest (400 g) in een pan. Voeg het water toe zodat de suiker net onder staat.
2. Het suikermengsel verwarmen
Verhit het suikermengsel tot 120 graden en laat de suikervloeistof inkoken tot een siroop.
Bij o.a. Bol.com kun je een
kookthermometer kopen. Als je geen kook-thermometer hebt of wilt aanschaffen, kun je uitgaan van het gegeven dat er bij 120 graden grote bellen ontstaan.
3. De eiwitten kloppen
Doe de eiwitten in een vetvrije kom en voeg een snufje zout toe. Klop met de mixer op een lage stand de eiwitten los, tot het wit schuimig wordt. Zet de mixer op de hoogste stand en klop de eiwitten stijf. Voeg daarna langzaam de resterende 100 gram suiker toe, waarbij je voortdurend blijft kloppen tot het mengsel een bleek-witte kleur heeft.
4. De siroop en boter toevoegen
Giet de suikersiroop al kloppende met de mixer langzaam bij de eiwitten in de kom. Voeg, als het mengsel iets is afgekoeld, beetje bij beetje de in stukken gesneden roomboter toe en mix de boter door het mengsel. Doe het mengsel in een schaal en laat het goed afkoelen.
Naar wens kun je allerlei smaken toevoegen, zoals bijvoorbeeld gesmolten chocolade, oploskoffie opgelost in een beetje gekookt water, vanille-essence, speculaas enz.
5. De topping aanbrengen op de cakejes
Besmeer met een plat mes de bovenkant van de cakejes met de botercrème. Strijk de crème mooi glad en vergeet daarbij vooral de randjes niet.
6. Het fondant uitrollen en uitsteken
Smeer wat crisco op je werkblad zodat de fondant niet vastplakt. Rol het fondant uit tot een dunne plak en steek uit het fondant met een beker of vormpje een rondje ter grootte van de bovenkant van je cupcake.
In plaats van crisco kun je ook poedersuiker gebruiken. Zorg dan wel dat er geen poedersuiker bovenop de marsepein komt, want dat geeft witte vlekken!
7. De cupcake bekleden
Leg het rondje fondant over de bovenkant van de cupcake en strijk het fondant mooi glad.
Ga je voor het maken van de Piet zelf eetbare lijm maken, houd er dan rekening mee dat de lijm voor gebruik minimaal een uur in de koelkast moet rusten! Het is dus verstandig eerst de lijm te maken!
8. Zelf eetbare lijm maken
Voeg een mespunt tylose toe aan 100 ml afgekoeld, gekookt water. Laat dit minimaal een uur in de koelkast rusten. Roer voor gebruik het water goed door.
Bewaar de lijm in de koelkast! De lijm is dan maximaal 1 week houdbaar!
9. De zwarte of gekleurde Piet maken (video 2:18)
Smeer op het fondant een beetje botercrème en zet een papieren mini cupcake- of bonbon vormpje omgekeerd, met de bodem boven, vast in de botercrème.
10. Het hoofd maken
Kneed door het bruine fondant iets tylose poeder heen (2 theelepels tylose op 500 gram fondant) om het fondant wat steviger te maken. Neem daarna een stukje fondant en draai er een rond balletje van.
In plaats van een donkere piet, kun je natuurlijk ook een gekleurde piet of een regenboog piet maken. Gebruik hiervoor als basis marsepein of fondant in de kleur van jouw keuze.
11. Het haar
Kleur met de kleurstof de suiker zwart of in een andere gewenste kleur. Smeer de bovenkant van het hoofdje in met eetbare lijm en druk het in de zwarte suiker.
In plaats van eetbare lijm kun je ook poedersuiker vermengd met wat water, gesmolten chocolade of pasta gebruiken.
In plaats van gekleurde suiker kun je ook hagelslag gebruiken.
12. De ogen maken
Rol van het witte fondant een heel klein wit balletje en snijd dit doormidden zodat de ogen even groot zijn. Stip wat eetbare lijm op de plekken waar de ogen moeten komen en plak de ogen op het gezicht. Maak met zwarte kleurstof en een penseeltje een pupil in het oog en druk in de pupil nog een puntje witte fondant.
13. De neus
Maak een gaatje op de plek waar de neus moet komen. Draai een klein bolletje van de bruine fondant en druk dit in het gaatje.
14. De oren
Draai twee kleine bruine fondant balletjes, snijd deze doormidden en druk ze plat. Maak met een scherp mesje een inkeping aan iedere zijkant van het gezicht en zet er met wat lijm de oren in vast. Lijm aan de onderkant van ieder oor een goud- of zilverpilletje.
15. De mond
Draai van de rode fondant een klein balletje, druk het iets platter en prik een gaatje in het midden. Lijm daarna de mond op het gezicht.
16. De muts
Draai een balletje van de gewenste kleur fondant en druk dit plat op de tafel tot een half bolletje. Trek met een mesje of prikkertje een paar lijnen in het mutsje en lijm het op de haren op het hoofd. Vorm van een stukje fondant in een andere kleur een veer. Maak in het midden van de muts een gaatje, smeer er wat lijm in en druk de veer in het gaatje.
Je kunt de cupcake extra feestelijk versieren door op de onderste laag fondant wat eetbare glitter aan te brengen.
17. De Piet op de cupcake plaatsen
Schep wat topping op het papieren vormpje en zet hierop de gekleurde of zwarte Piet. Je kunt de cupcakes ook feestelijk decoreren met pepernoten of een ander Sinterklaas thema, zoals te zien is in de receptvideo of op de afbeelding hieronder. Veel plezier met de Sinterklaas cupcakes!