Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je Sinterklaas cupcakes maken?

Omschrijving

Cupcakes versieren kan op veel manieren. Zo kun je voor Sinterklaas de cup cakes versieren met een zwarte of gekleurde Piet van marsepein of fondant en een topping van boter crème. Met zo’n leuke Sinterklaas traktatie wordt het zeker een geslaagd Sinterklaas feest. Hoe je de botercrème topping en de pieten cakejes kunt maken, wordt uitgelegd in de instructievideo. In de geschreven handleiding kun je het recept en de ingrediënten voor het maken van de sint cupcakes nog eens nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor de botercrème:
 • 8 eiwitten
 • 500 gr kristalsuiker
 • 200 ml water
 • 750 g roomboter, ongezouten
 • snufje zout
 • Voor de bekleding en de Zwarte Piet:
 • fondant of marsepein in wit, bruin, rood en/of een andere felle kleur(en) naar wens
 • crisco of poedersuiker
 • tylose poeder
 • suiker
 • zwarte levensmiddelenkleurstof
 • eetbare lijm gekocht of zelfgemaakt (zie instructie)
 • Overige benodigdheden:
 • Kookthermometer
 • Beslagkom
 • Papieren cupcake vormpjes
 • Kleine glazen kommetjes
 • Ronde uitsteekvorm of een glas
 • Keukenmachine of staafmixer
Tylose is verkrijgbaar in de apotheek, maar meestal niet onder de naam tylose. Je moet vragen naar carboxymethylcellulose of CMC. Een klein potje is al voldoende. Daarnaast verkoopt Pipoo’s het waarschijnlijk ook en de (online) taartenwinkels.
Crisco kun je kopen bij Toko's, Pipoo's, de (online) taartenwinkels en groothandels als Makro en Sligro.

1. De botercrème maken (de topping)

Houd 100 gram van de suiker apart en doe de rest (400 g) in een pan. Voeg het water toe zodat de suiker net onder staat.

2. Het suikermengsel verwarmen

Verhit het suikermengsel tot 120 graden en laat de suikervloeistof inkoken tot een siroop.
Bij o.a. Bol.com kun je een kookthermometer kopen. Als je geen kook-thermometer hebt of wilt aanschaffen, kun je uitgaan van het gegeven dat er bij 120 graden grote bellen ontstaan.

3. De eiwitten kloppen

Doe de eiwitten in een vetvrije kom en voeg een snufje zout toe. Klop met de mixer op een lage stand de eiwitten los, tot het wit schuimig wordt. Zet de mixer op de hoogste stand en klop de eiwitten stijf. Voeg daarna langzaam de resterende 100 gram suiker toe, waarbij je voortdurend blijft kloppen tot het mengsel een bleek-witte kleur heeft.

4. De siroop en boter toevoegen

Giet de suikersiroop al kloppende met de mixer langzaam bij de eiwitten in de kom. Voeg, als het mengsel iets is afgekoeld, beetje bij beetje de in stukken gesneden roomboter toe en mix de boter door het mengsel. Doe het mengsel in een schaal en laat het goed afkoelen.
Naar wens kun je allerlei smaken toevoegen, zoals bijvoorbeeld gesmolten chocolade, oploskoffie opgelost in een beetje gekookt water, vanille-essence, speculaas enz.

5. De topping aanbrengen op de cakejes

Besmeer met een plat mes de bovenkant van de cakejes met de botercrème. Strijk de crème mooi glad en vergeet daarbij vooral de randjes niet.

6. Het fondant uitrollen en uitsteken

Smeer wat crisco op je werkblad zodat de fondant niet vastplakt. Rol het fondant uit tot een dunne plak en steek uit het fondant met een beker of vormpje een rondje ter grootte van de bovenkant van je cupcake.
In plaats van crisco kun je ook poedersuiker gebruiken. Zorg dan wel dat er geen poedersuiker bovenop de marsepein komt, want dat geeft witte vlekken!

7. De cupcake bekleden

Leg het rondje fondant over de bovenkant van de cupcake en strijk het fondant mooi glad.
Ga je voor het maken van de Piet zelf eetbare lijm maken, houd er dan rekening mee dat de lijm voor gebruik minimaal een uur in de koelkast moet rusten! Het is dus verstandig eerst de lijm te maken!

8. Zelf eetbare lijm maken

Voeg een mespunt tylose toe aan 100 ml afgekoeld, gekookt water. Laat dit minimaal een uur in de koelkast rusten. Roer voor gebruik het water goed door.
Bewaar de lijm in de koelkast! De lijm is dan maximaal 1 week houdbaar!

9. De zwarte of gekleurde Piet maken (video 2:18)

Smeer op het fondant een beetje botercrème en zet een papieren mini cupcake- of bonbon vormpje omgekeerd, met de bodem boven, vast in de botercrème.

10. Het hoofd maken

Kneed door het bruine fondant iets tylose poeder heen (2 theelepels tylose op 500 gram fondant) om het fondant wat steviger te maken. Neem daarna een stukje fondant en draai er een rond balletje van.
In plaats van een donkere piet, kun je natuurlijk ook een gekleurde piet of een regenboog piet maken. Gebruik hiervoor als basis marsepein of fondant in de kleur van jouw keuze.

11. Het haar

Kleur met de kleurstof de suiker zwart of in een andere gewenste kleur. Smeer de bovenkant van het hoofdje in met eetbare lijm en druk het in de zwarte suiker.
In plaats van eetbare lijm kun je ook poedersuiker vermengd met wat water, gesmolten chocolade of pasta gebruiken.
In plaats van gekleurde suiker kun je ook hagelslag gebruiken.

12. De ogen maken

Rol van het witte fondant een heel klein wit balletje en snijd dit doormidden zodat de ogen even groot zijn. Stip wat eetbare lijm op de plekken waar de ogen moeten komen en plak de ogen op het gezicht. Maak met zwarte kleurstof en een penseeltje een pupil in het oog en druk in de pupil nog een puntje witte fondant.

13. De neus

Maak een gaatje op de plek waar de neus moet komen. Draai een klein bolletje van de bruine fondant en druk dit in het gaatje.

14. De oren

Draai twee kleine bruine fondant balletjes, snijd deze doormidden en druk ze plat. Maak met een scherp mesje een inkeping aan iedere zijkant van het gezicht en zet er met wat lijm de oren in vast. Lijm aan de onderkant van ieder oor een goud- of zilverpilletje.

15. De mond

Draai van de rode fondant een klein balletje, druk het iets platter en prik een gaatje in het midden. Lijm daarna de mond op het gezicht.

16. De muts

Draai een balletje van de gewenste kleur fondant en druk dit plat op de tafel tot een half bolletje. Trek met een mesje of prikkertje een paar lijnen in het mutsje en lijm het op de haren op het hoofd. Vorm van een stukje fondant in een andere kleur een veer. Maak in het midden van de muts een gaatje, smeer er wat lijm in en druk de veer in het gaatje.
Je kunt de cupcake extra feestelijk versieren door op de onderste laag fondant wat eetbare glitter aan te brengen.

17. De Piet op de cupcake plaatsen

Schep wat topping op het papieren vormpje en zet hierop de gekleurde of zwarte Piet. Je kunt de cupcakes ook feestelijk decoreren met pepernoten of een ander Sinterklaas thema, zoals te zien is in de receptvideo of op de afbeelding hieronder. Veel plezier met de Sinterklaas cupcakes! De Piet op de cupcake plaatsen
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!