Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 377 instructies gemaakt

Veilig rijden met je aanhanger: de aansluiting van je trekhaak zelf controleren.

Omschrijving

Hoe ga je veilig op weg met een aanhanger? Voor een veilige autorit is het belangrijk goed je trekhaak aansluiting te controleren voordat je de weg op gaat met je auto. Hoe je de controle van je trekhaak aansluiting heel eenvoudig in een paar stappen zelf kunt uitvoeren, leer je in deze instructievideo. Onder de video vind je een benodigdhedenlijstje en de geschreven handleiding, waarin je de instructie stap voor stap kunt nalezen. Veiligheid voor alles, het kost in deze weinig moeite en tijd. Zo ga je met een zeker gevoel met je aanhanger de weg op.

Handleiding
Benodigdheden
  • trekhaak aansluiting
  • eventueel losse trekhaak
  • aansluitstekker
  • stekkerdoos
  • eventueel verloopstekker
  • auto en aanhanger

1. Je afneembare trekhaak controleren

Heb je een afneembare trekhaak, controleer dan eerst of deze goed bevestigd zit. Vergeet vooral niet de trekhaak te vergrendelen met het meegeleverde sleuteltje.
Neem altijd de reservesleutel van je trekhaak mee op reis.

2. De aanhanger aankoppelen en controleren

Koppel je aanhanger aan en controleer daarbij of de pijl op het koppelstuk op oké wijst. Is je aanhanger zwaarder dan 750 kg dan moet deze voorzien zijn van een losbreekkabel. Deze kabel zorgt ervoor dat de aanhanger geremd wordt zodra hij losraakt van de auto. Controleer of de losbreekkkabel goed is vastgemaakt aan het oog op de trekhaak.

3. Aanhanger verlichting controleren

Gebruik je een verloopstekker, controleer dan of deze goed is bevestigd en of de kabel niet over de grond sleept. Check je aanhanger verlichting en controleer daarbij niet alleen de lampen, maar ook de richtingaanwijzers, het achteruitrijlicht, de remverlichting en de kentekenverlichting.
Ga je zonder aanhanger op stap, verwijder dan de verloopstekker. Als je hem laat zitten dan kan regenwater voor gemene storingen zorgen.

4. Kabels op speling controleren

Controleer tot slot of alle kabels voldoende speling hebben om niet strak te trekken in een bocht. Nu ben je startklaar om veilig te rijden met je aanhanger en op reis te gaan.
In onze instructievideo "Rijden met een boedelbak" leer je hoe je veilig met je aanhanger achteruit kunt rijden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!