Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Aansluiting trekhaak controleren en aanhangwagen koppelen.

Omschrijving

Door het controleren van de aansluiting van de trekhaak, zorg je voor een veilig gebruik van je aanhangwagen. Hoe je de controle van je afneembare trekhaak aansluiting heel eenvoudig in een paar stappen zelf kunt uitvoeren, leer je in deze instructievideo. Daarnaast wordt het aankoppelen van de aanhanger duidelijk en stapsgewijs besproken.
Onder de video vind je een benodigdhedenlijst en een geschreven handleiding, zodat je de instructie en de tips kunt nalezen. Zo ga je met een zeker gevoel met je aanhanger de weg op.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Aanhanger
  • Trekhaak aansluiting
  • Afneembare trekhaak
  • Aansluitstekker
  • Optioneel:
  • Verloopstekker
  • Witte kentekenplaat

1. De afneembare trekhaak aansluiten

Iedere afneembare trekhaak heeft een indicatie om te kunnen controleren of de trekhaak goed bevestigd is. Bevestig de trekhaak en kijk of het indicatielampje op groen staat. Vergeet niet om de afneembare trekhaak te vergrendelen met het meegeleverde sleuteltje.
Neem altijd de reservesleutel van je trekhaak mee op reis. Bewaar deze bijvoorbeeld in het dashboardkastje van je auto.

2. De aanhanger aankoppelen en controleren

Koppel de aanhanger aan door deze bovenop de trekhaak te bevestigen. Controleer daarna of de pijl op het koppelstuk op oké wijst. Is je aanhanger zwaarder dan 750 kg dan moet deze voorzien zijn van een losbreekkabel. Deze kabel zorgt ervoor dat de aanhanger geremd wordt zodra hij losraakt van de auto. Controleer of de losbreekkkabel goed is vastgemaakt aan het oog op de trekhaak.

3. Losbreekkabel bevestigen

Bevestig nu de losbreekkabel aan de auto. Bevestig de kabel aan het oog onder de auto of aan de koppeling op de trekhaak. Bind de kabel nooit zomaar om de trekhaak heen. Controleer of de kabel goed is bevestigd en of deze niet over de grond sleept. Losbreekkabel bevestigen

4. Maximale kogeldruk aanhanger

In het instructieboekje van de afneembare trekhaak of op de sticker op de trekhaak, kun je lezen wat de maximale kogeldruk is van de aanhanger die je hebt bevestigd. Het aantal kilogram dat als maximale kogeldruk wordt aangegeven, is het maximale gewicht waarmee je de aanhanger kunt laden.
Het gewicht van je aanhanger kun je makkelijk meten met een personenweegschaal. Zet de weegschaal onder de koppeling van de aanhanger. Klem een balk hout verticaal tussen de weegschaal en de koppeling, en bekijk wat het gewicht is.

5. De juiste kentekenplaat voor je aanhanger

Een aanhanger onder de 750 kg hoeft geen eigen kenteken te hebben. Hiervoor kun je een witte kentekenplaat gebruiken, die hetzelfde nummer heeft als de kentekenplaat van je auto.

6. Verlichting van de aanhanger aansluiten

Zit de aanhanger goed en veilig gemonteerd achter de auto, sluit dan tenslotte de stroomkabel voor de verlichting aan. Past de stekker niet? Gebruik dan een verloopstekker om de kabel aan te sluiten.
Check daarna de verlichting van de aanhanger en controleer daarbij niet alleen de lampen, maar ook de richtingaanwijzers, het achteruitrijlicht, de remverlichting en de kentekenverlichting.
Ga je zonder aanhanger op stap, verwijder dan de verloopstekker. Als je hem laat zitten dan kan regenwater voor gemene storingen zorgen.

7. Kabels op speling controleren

Controleer tot slot of alle kabels voldoende speling hebben om niet strak te trekken in een bocht. Nu ben je startklaar om veilig te rijden met je aanhanger en op reis te gaan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!