1. Het brood weken
Snijd de korstjes van een sneetje witbrood en week het 2 minuten in 50 ml halfvolle melk.
Je kunt het brood ook in water of slagroom weken.
Met geweekt brood krijgt het gehakt een betere binding en meer smeuïgheid dan met droog brood.
2. Het gehakt mengen met een ei
Doe 400 gr half-om-halfgehakt in een kom. Voeg een ei toe en kneed het door het gehakt.
Als je het ei als eerste toevoegt mengt de rest daarna gemakkelijker.
Half-om-halfgehakt is een combinatie van runder- en varkensgehakt. Deze combinatie maakt het gehakt lekker smeuïg.
3. Het brood en de overige ingrediënten toevoegen
Knijp het brood een beetje uit en doe het bij het gehakt. Voeg de geraspte ui samen met een afgestreken theelepel zout, een mespunt nootmuskaat en wat peper aan het gehakt toe.
4. De gehaktballen draaien
Kneed alle ingrediënten door het gehakt totdat het brood er gelijkmatig doorheen verdeeld is. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties en vorm er met vochtige handen 4 gladde gehaktballen van.
Door je handen vochtig te maken blijft het gehakt minder plakken.
Zorg ervoor dat je de bal goed rolt om scheurtjes in de gehaktbal te voorkomen!
Gebruik geen paneermeel om het gehakt te binden, dat maakt de gehaktballen droog en hard!
5. De gehaktballen paneren
Schep 4 eetlepels paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballen er één voor één door.
Paneermeel is niet geschikt om te binden, maar wel om een knapperig korstje te krijgen.
6. De gehaktballen bakken
Verhit 25 gram boter in een koekenpan. Leg, als de boter niet meer bruist, de gehaktballen in de pan. Bak ze rondom bruin en laat ze in 25 minuten zachtjes gaar worden. Keer tijdens het garen de gehaktballen regelmatig. Leg voor krokante gehaktballen het deksel schuin op de pan en zet de laatste 3 minuten het vuur iets hoger.
Wil je liever zachte gehaktballen voeg dan een scheut water toe en houd het deksel op de pan.
7. Variant: gehaktballen in tomatensaus
Vervang de nootmuskaat door een theelepel oregano en bereid het gehakt volgens stap 1, 2 en 3 van het basisrecept.
8. De gehaktballetjes draaien en paneren
Verdeel het gehakt in 8 gelijke porties en vorm er met vochtige handen gladde gehaktballetjes van. Schep 4 eetlepels paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballetjes er één voor één door.
9. De gehaktballetjes bakken
Verhit een hapjespan en schenk er 2 eetlepels olijfolie in. Doe als de olie heet is de gehaktballetjes in de pan. Bak ze in 4 minuten rondom bruin.
10. Een geraspte ui en tomatensaus toevoegen
Voeg een geraspte ui toe en bak dit 2 minuten mee. Schenk er 300 ml tomatensaus bij en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de gehaktballetjes in 15 minuten gaar worden.
Lekker met spaghetti en wat blaadjes verse basilicum.