Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Vakantietips en advies: hoe kun je fraude met je paspoort of ID-kaart voorkomen?

Omschrijving

Hoe kun je op reis identiteitsfraude met jouw persoonsgegevens voorkomen? In deze video instructie worden bruikbare tips gegeven. Zo leer je hoe je een veilige kopie van je paspoort of ID kunt maken, bijvoorbeeld met de kopieID app, maar ook welke persoonsgegevens men al dan niet mag overnemen uit je paspoort.
Onder de video staat de korte geschreven handleiding zodat je deze nuttige reistips voor je op vakantie gaat nog snel even kunt nalezen. Om identiteitsfraude met jouw identiteitsbewijs te voorkomen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Je paspoort wel of niet afgeven?

Vraagt men bij de receptie van je hotel of camping je paspoort achter te laten, informeer dan waarom dit nodig is en doe dit zo mogelijk niet. Hiermee voorkom je dat je gegevens in verkeerde handen vallen en men misbruik maakt van jouw persoonsgegevens. Je paspoort wel of niet afgeven?
Geef nooit zomaar je identiteitsbewijs af!

2. Een kopie van je identiteitsbewijs

Vaak wil men bij de receptie van je vakantieverblijf een kopie maken van je identiteitsbewijs. Vraag altijd waarom dit nodig is. In veel gevallen is het namelijk niet noodzakelijk en is de registratie van het soort legitimatiebewijs en het nummer van dit document voldoende. Wil men toch een kopie maken, dek dan gevoelige informatie zoals het Burgerservicenummer (BSN id) af. Je kunt dit doen met behulp van de speciale ANWB paspoorthoes of de KopieID app van de overheid. Je kunt ook een door jezelf gemaakte, en vooraf bewerkte, veilige kopie inleveren.
Je Burgerservicenummer (BSN nummer) mag nooit worden overgenomen! Alleen controle en overname van je paspoortnummer is toegestaan.

3. Zelf een veilige kopie maken van je paspoort

Maak een kopie van je identiteitsbewijs. Maak daarna in de kopie je Burgerservicenummer onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan. Schrijf in grote letters duidelijk op het document dat het een kopie is. Vermeld op de kopie de datum van afgifte en eventueel voor wie deze kopie is bestemd.

4. Een veilige kopie maken met de IDKopie app

De IDKopie app is een uitgave van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en kun je gratis downloaden in de app store. De IDKopie app werkt als volgt: nadat je een foto hebt gemaakt van je identiteitsbewijs kun je met behulp van deze app gevoelige informatie, zoals bijvoorbeeld je Burgerservicenummer (BSN nummer), doorstrepen. Je geeft zo alleen die persoonsgegevens af die echt noodzakelijk zijn. Ook kun je met de app de naam van degene voor wie de kopie bedoeld is en de datum van afgifte in de kopie zetten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!