Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je planten zaaien? Belangrijke zaaitips voor beginners.

Omschrijving

Je eigen groenten kweken? Slimme zaaitips krijg je in deze instructievideo! Zo leer je hoe je zaden van plantjes het beste kunt zaaien, water kunt geven, kunt opkweken en verspenen. Zaaien is geen moeilijk proces en iedereen kan het leren. Er zijn wel enkele belangrijke stappen die je moet volgen om de planten zo snel mogelijk uit de grond te laten schieten en om te voorkomen dat je zaden door verkeerd zaaien kapot gaan. Maar of het nou om zonnebloemzaden, tomatenplanten, paprikaplanten of broccolizaadjes gaat: in deze instructievideo leer je de basis van het zaaien en de belangrijke do's en dont's. Zie ook de geschreven handleiding hieronder voor het nalezen van de uitleg en tips.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Gebruik goede zaai- of stekgrond voor het planten van de zaadjes. Deze grond is fijn en bevat weinig voedingsstoffen en daarom zeer geschikt om de zaden te laten kiemen.

1. De zaadjes zaaien

Gebruik bij voorkeur speciale zaaischaaltjes, anders kleine potjes. Doe de zaai- of stekgrond in het bakje en druk dit stevig aan. Knip het zakje zaadjes open en zaai zo dun mogelijk. Probeer deze stuk voor stuk te laten vallen en verdeel ze zoveel mogelijk over het bakje. Als er niet genoeg zaden in het bakje kunnen, neem dan gewoon nog een bakje. Bedek de zaden dan met nog een laagje grond en druk dit een beetje aan. De zaadjes die over zijn stop je terug in het zakje en bewaar je koel en droog. De zaadjes zaaien
Het is handig om een kaartje of etiketje te maken en hier op te schrijven wat je in het bakje stopt.
Je kunt het bakje afstrooien met een laagje scherp zand (brekerzand of kippenzand). Dit voorkomt de vorming van algen.
Geef de plantjes nooit water met een gieter!! Dan stromen alle zaadjes naar één kant van het bakje. Dompel het bakje in een schaal water en wacht een uurtje totdat het water naar boven is opgetrokken.

2. De plantjes verspenen

Als de plantjes opgekomen zijn krijgt elk plantje een eigen bakje. Maak de plantjes los met zoveel mogelijk grond eromheen. Vul het nieuwe bakje met normale potgrond en plant het plantje erin. Druk de grond goed aan en vul het bakje daarna nogmaals tot de top met grond. Ook deze plantjes geef je weer water door ze te dompelen in een schaal met water.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!