Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je scheuren en breuken in meubelleer zelf repareren?

Omschrijving

Scheuren en breuken in oude leren bekleding kun je zelf repareren met behulp van Leerplamuur Gel. Bij de reparatie van beschadigd leder moet je nauwkeurig te werk gaan, maar het is zeker niet moeilijk. Hoe je de reparatie moet uitvoeren kun je zien in de instructievideo. In de geschreven handleiding eronder staan de handelingen nog een keer stap voor stap vermeld.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Colourlock Lederreiniger
 • Colourlock Leder Reinigingsbenzine
 • Schone badstof doek
 • Leder Softpad
 • Stukje stof
 • Spateltje of plat mesje
 • Leerlijm
 • Leerplamuur Gel
 • GLD stift
 • Leder Fresh
 • Sponsje
 • Elephant ledervet
 • Zachte doek
 • Optioneel:
 • Colourlock reinigingsborstel
 • Producten van Colourlock koop je hier bij Bol.com
 • Of zijn te bestellen via Colourlock

1. Het meubelleer reinigen

Reinig het leer met een reinigingsmiddel voor leer. Maak vooral ook de naden en nerven in het leer goed schoon. Hiervoor kun je eventueel een reinigingsborstel gebruiken. Wrijf na het reinigen het leer goed af met een schone badstof doek.

2. Restanten van onderhoudsmiddelen verwijderen

Voordat je het meubelleer gaat repareren is het belangrijk restanten van vorige onderhoudsmiddelen en waxen te verwijderen en het leer grondig te ontvetten. Dit alles kun je doen met Leder Reinigingsbenzine en een schone badstof doek.

3. De scherpe kantjes van breuken gladschuren

Schuur nu de scherpe kantjes van breuken, scheuren of gaten in het leer, glad. Gebruik hiervoor een schuursponsje speciaal voor leer, een zogenaamde Leder Softpad.

4. Een scheur of gat in het leer met stof verstevigen

Verstevig een scheur van onderen of vul een gat in het leer op, door er een stukje stof onder te plakken. Duw het leer van de scheur of het gat iets terug en duw met behulp van een spateltje of plat mes de stof door het gat. Zorg er vervolgens voor dat de stof mooi glad in het gat komt te liggen. Een scheur of gat in het leer met stof verstevigen

5. Het leer op de stof plakken

Smeer de leerrandjes rondom het gat of de scheur in met lijm en plak het leer zo goed als mogelijk op de stof. Duw het leer op de randjes een beetje aan en strijk daarna het leer glad met behulp van het spateltje of platte mesje.

6. De breuk of het gat opvullen met Leerplamuur Gel

Vul nu de overgebleven breuken en/of het met stof opgevulde gat verder op met Leerplamuur Gel. Strijk na het vullen het plamuur op de randen van de beschadiging goed glad, zodat er weer een mooi vlak geheel ontstaat. Laat het plamuur drogen en vul daarna zo nodig opnieuw de breuk of het gat. Herhaal dit tot er voldoende plamuur is aangebracht. De breuk of het gat opvullen met Leerplamuur Gel

7. Het behandelde meubelleer egaliseren

Egaliseer vervolgens het behandelde meubelleer met behulp van een GLD-stift. Druk de punt van de stift in zodat de stift zich met vloeistof vult. Ga daarna met de stift over de behandelde plek. Verwijder de overtollige vloeistof en laat het leer drogen.
De GLD-oplossing maakt de reparatieplek weer zacht, zodat deze verder kan worden bewerkt.

8. De kleur van het beschadigde meubelleer aanpassen

Doe wat Leder Fresh op een sponsje en wrijf de kleurtint op de gerepareerde scheuren en breuken. Föhn de kleurtint droog en breng daarna zo nodig een nieuwe laag Leder Fresh aan.
Wrijf de kleurtint steeds goed uit!
Om de juiste kleur van de kleurtint te bepalen kun je het beste een stukje leer nemen van de onderkant van de stoel of bank. Omdat het leer hier vrijwel niet is blootgesteld aan invloeden van buitenaf is op deze plaats de kleur van het leer het meest origineel.

9. De laatste reparatiesporen wegschuren

Schuur met een schuursponsje speciaal voor leer (Softpad) de laatste reparatiesporen weg tot het leer de gewenste oude, sleetse uitstraling heeft, het zogenaamde patina.

10. Het meubelleer conserveren

Doe tot slot wat Elephant Ledervet op een zacht doekje en wrijf hiermee het leer in om het te voeden en te verzorgen. Nu je alle scheuren en breuken in het meubelleer hebt gerepareerd ziet je stoel, bankstel of ander lederen meubelstuk er weer mooi en verzorgd uit - en kan dus weer een tijdje mee. Het meubelleer conserveren
Producten van Colourlock koop je hier bij Bol.com.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!