Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je paarden op een paardvriendelijke manier zadelmak maken? Tips.

Hoe kun je paarden op een paardvriendelijke manier zadelmak maken? Tips.
Omschrijving

In deze instructie leer je hoe je in korte tijd een paard kunt voorbereiden op het zadelmak maken en hoe je dit op een natuurlijke en paardvriendelijke manier doet. Je bouwt daarmee een vertrouwensband op met je paard, zodat je paard went aan het contact met jou, de aanraking en het longeren.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • halster
  • borstels
  • kammen
  • longeerlijn (of touw)

1. Hoe lang duurt het voordat een paard zadelmak is?

Een paard zadelmak maken duurt normaal een maand of twee.

2. De eerste maand

De eerste maand zorg je dat het paard jou leert kennen en vertrouwen in je krijgt. Door dagelijks met het paard te lopen en aandacht te geven zal hij/zij aan je wennen en bouw je een vertrouwensband op.

3. De tweede maand

De tweede maand begin je met borstelen. Belangrijk is dat je het paard op zijn/haar gemak stelt. Door het paard uitgebreid te borstelen wordt het paard rustig en schep je ook vertrouwen. Zorg dat het paard niet schrikt en tijdens het borstelen rustig blijft staan. In deze fase moet je zorgen dat jij de leiding hebt en is het vooral belangrijk dat het paard leert jou als baas te accepteren. Je kunt na het borstelen het paard longeren en met behulp van de longeerlijn of een touw het paard leren niet te schrikken als je iets op zijn/haar rug gooit. Is het paard gewend aan de eerste aanrakingen, leg dan ook eens een dekje op zijn rug zodat je paard daaraan kan wennen.
Laat zonder te slaan en zonder pijn te doen het paard weten dat jij de baas bent. Dit is allemaal helemaal niet nodig en staat een goede vertrouwensband met je paard in de weg. Het mak maken van een paard kost tijd, dus accepteer dit en wees tevreden met de stappen die jullie samen zetten. Ook als ze klein zijn of als het een dag niet lukt.

4. Wat is het doel van het longeren?

Het longeren is belangrijk om het paard vertrouwd te maken met de mens. Je leert het paard gehoorzaam te zijn, op te letten en het went aan werken. Bij jonge paarden kun je het temperament regelen. Ook maak je met het longeren het paard sterker en ontwikkel je het uithoudingsvermogen. Het loont zich om veel tijd te besteden aan longeren, voordat je met inrijden begint.

5. Na de eerste twee maanden

Als deze eerste maanden goed zijn verlopen, het paard vertrouwen in je heeft en je als meerdere accepteert, ben je toe aan het opzadelen. Je hebt nu een goede basis gelegd om vanuit verder te werken en als het goed is hebben je paard en jij nu een eerste vertrouwensband opgebouwd. Bespreek met een ervaringsdeskundige hoe je het vervolgproces het beste kunt aanpakken of werk samen met een professional als dat prettiger is. Veel succes!
  • Hoe kun je een paard goed aan de teugel rijden?
  • Vlooien bij hond of kat: honden- en kattenvlooien bestrijden en voorkomen.
  • Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!