Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 926 instructies gemaakt

Hoe kun je een paard goed aan de teugel rijden?

Hoe kun je een paard goed aan de teugel rijden?
Omschrijving

Het doel van aan de teugel rijden is eigenlijk dat het paard zijn rug kan ontspannen, zijn buik goed aan kan spannen en jou dus beter kan dragen. Het is de bedoeling dat het paard zelf zijn houding verbetert, maar wel met hulp van jou. Lees daarom deze instructie om te leren hoe je jouw paard goed aan de teugel kunt rijden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • zadel
  • hoofdstel
  • teugels

1. Wat is aan de teugel?

In de dressuur willen we dat een paard nageeflijk is en dat er sprake is van 'aanleuning'. Aanleuning betekent "aan de teugel". Het is een constante, licht verende verbinding tussen hand en mond, die het paard opzoekt en de ruiter toelaat. Daarbij is de nek (vlak achter de oren) steeds het hoogste punt, behalve bij voorwaarts-neerwaarts.

2. Een volte rijden

Als je je paard aan de teugel wilt rijden zul je eerst moeten zorgen dat hij in staat is zijn lichaam goed te buigen. Dat kun je doen door het rijden van voltes (cirkels). Oefen daar goed mee zodat het paard het lichaam naar beide kanten soepel kan buigen. Het voorwaarts- neerwaarts buigen komt daarna vanzelf.
Als het paard zijn lichaam buigt dan moet hij automatisch de hele lange rugspier buigen. Als hij deze spier strekt dan kan hij zijn hoofd niet omhoog houden en zal hij vanzelf in voorwaartse- neerwaartse houding vallen.

3. Aan de teugel rijden

Het is de bedoeling dat je je paard zelf zijn houding laat verbeteren door je paard goed aan de teugel te rijden. Bij het aan de teugel rijden, geef je het paard wat na met zijn hals: je laat het hoofd wat vallen in een voorwaartse- neerwaartse houding maar zorgt dat je daarbij controle blijft houden over zijn gangen en over zijn richting.

4. De achterhand

Het is belangrijk dat het paard ook zijn achterhand goed blijft gebruiken, zodat hij niet steeds bij elke pas terugvalt in de voorhand. Zorg daarom dat je controle houdt over het tempo. Rijd je paard af en toe iets terug, als je dan weer aanstapt of aandraaft, kun je voelen of het paard eerst zijn achterhand onderbrengt en daarna pas weggaat met zijn voorhand.
Ga vooral niet zitten trekken of sjorren!
Meer informatie over het aan de teugel rijden van je paard, vind je in dit artikel van Bit Magazine.

5. Freestyle rijden van je paard

De laatste jaren is het freestyle rijden van je paard steeds populairder geworden. Bij het freestyle rijden volg je het natuurlijke gedrag van het paard en staat het paard centraal. Zelf leer je om jouw lichaam effectief te gebruiken in de communicatie met je paard. Je wordt dus bewuster van zowel je eigen gedrag als van het gedrag van het paard, zodat je meer in contact en vanuit gevoel kunt rijden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!