Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je (reliëf)behang overschilderen?

Hoe kun je (reliëf)behang overschilderen?
Omschrijving

Helemaal opnieuw behangen van je huis is niet altijd nodig! In deze handleiding kun je lezen hoe je met de juiste materialen je oude reliëfbehang kunt overschilderen; een goedkope en snelle oplossing om je interieur een ander uiterlijk te geven. Of het nou gaat om de woonkamer, de kinderkamer of een babykamer! In de handleiding vind je ook de benodigdheden. Zo wordt zelf klussen makkelijk en leuk.

Handleiding
Benodigdheden
  • Latex verf
  • Acrylverf
  • Blokkwast
  • Deegroller
  • M.D.F. plaat
Schilder bij daglicht. Bij kunstlicht zie je vergeten plekken makkelijk over het hoofd.

1. De ondergrond

Breng met een blokkwast of roller de eerste laag verf aan. Is de eerste laag verf opgedroogd dan kun je een tweede laag aanbrengen.

2. De reliëfverf

Zodra de ondergrond droog is kun je de reliëfverf gaan aanbrengen. Hiervoor kun je zowel latex als acrylverf gebruiken. Een leuk effect creëer je door een kleur aan te brengen, die afwijkt van de kleur van de ondergrond.

3. Het aanbrengen van de reliëflaag

Breng een dun laagje verf aan op een deegroller. Rol de deegroller heen en weer over een stuk M.D.F. plaat (een soort hardboard) totdat de verf in een dunne, gelijkmatige laag op de deegroller zit.
Rol nu de deegroller over het behang, waarbij je zo hard duwt dat het reliëf voldoende verf pakt. Zorg dat je niet té hard duwt, want de ondergrond mag niet worden geraakt. Voor de lastige hoekjes en randjes gebruik je een vierkant stukje M.D.F. plaat waarop de verf is aangebracht. Met het stukje plaat stippel je het reliëf.
Probeer het verven van de reliëflaag eerst op een reststukje behang of begin op een onopvallende plek.
Is de verf te dik, verdun deze dan met wat water.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies