Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je makkelijk formules kopiëren in Excel?

Hoe kun je makkelijk formules kopiëren in Excel?
Omschrijving

Als je in een Excel rekenblad een formule hebt ingevuld, hoef je niet steeds weer dezelfde formule in te vullen om deze vaker te kunnen gebruiken. Hoe je de formule op een eenvoudige manier kunt kopiëren laat deze stapsgewijze instructie zien.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Computer
  • Microsoft Excel

1. Een formule kopiëren met de vulgreep

Met de zogenaamde 'vulgreep' kun je de formule kopiëren naar een opeenvolgende reeks cellen door deze simpelweg met je muis erin te slepen:
  • Selecteer het veld waarin het resultaat met de formule staat;
  • Klik met de muis op het hoekje onderaan rechts in het selectiekader (is de vulgreep);
  • Houd de muisknop ingedrukt en sleep de muis over de cellen waarin je de formule wilt kopiëren;
  • De formule wordt nu automatisch gekopieerd naar de andere cellen en de resultaten van de rekensom zullen zichtbaar worden.
Een formule kopiëren met de vulgreep

2. Kopiëren met behulp van kopiëren en plakken

Wil je een formule kopiëren naar een cel die niet vlak onder of naast de cel met de formule staat, gebruik dan kopiëren en plakken. Selecteer de cel met de formule. Klik op de rechtermuisknop en kies kopiëren. Selecteer de cel waarin je de formule wilt kopiëren. Klik weer op de rechtermuisknop en kies plakken. De formule wordt gekopieerd. Kopiëren met behulp van kopiëren en plakken

3. Relatieve celverwijzing versus Absolute celverwijzingen

Excel past de formule aan aan de cel waarin de formule staat. Kopieer je een formule naar een onderliggende of naastliggende rij of kolom, dan worden de celverwijzingen standaard aangepast. Dit heet relatieve celverwijzingen.

Wil je in alle formules naar dezelfde cel verwijzen, bijvoorbeeld bij het berekenen van een standaard korting? Dan moet je een absolute celverwijzing gebruiken. Plaats dan in de formule voor de rij- of kolomverwijzing een dollarteken. Als je de formule naar beneden kopiëert maak je de formule absoluut door $ voor het rijnummer te plaatsen (B$1). Kopieer je de formule naar opzij dan maak je de formule absoluut door een $ voor de kolom te plaatsen ($B1). Je maakt dus of de rij- of de kolomadressering absoluut of beiden ($B$1). Relatieve celverwijzing versus Absolute celverwijzingen

4. De knop F4 gebruiken

Met de toets F4 kun je makkelijk één of meerdere dollar tekens in je formule opnemen. Creëer de formule en duidt de celverwijzing aan die je helemaal absoluut wilt maken. Druk vervolgens 1x op de knop F4. Als je 2x op F4 drukt wordt alleen de rijadressering absoluut. Druk je 3x op F4 dan wordt de kolomadressering absoluut.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!