Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Snel een pondteken (£) typen op je toetsenbord

Snel een pondteken (£) typen op je toetsenbord
Omschrijving

Benieuwd naar hoe je het £-teken (pondsymbool) typt? Dit artikel geeft je een uitgebreid overzicht van de verschillende manieren om dit valutateken op je laptop of computer te maken. Je vindt een stapsgewijze instructies voor het invoegen van het pondteken in Windows en op een Mac (Apple). Daarnaast wordt ook het proces van invoegen in programma's zoals Word, Excel, Google Docs en Google Spreadsheets behandeld.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Let op: verschillen tussen een Nederlands of Belgisch toetsenbord

Speciale tekens, zoals het pondteken, kunnen zich op verschillende plekken op het toetsenbord bevinden. Op een Belgisch toetsenbord (AZERTY) bevindt het pondteken zich als combinatietoets aan de rechterkant van je toetsenbord (op de toets naast de Enter-knop). Op een Nederlands toetsenbord (QWERTY) gebruik je voor het maken van het teken een toetsencombinatie of altcode (het teken staat dus niet op een combinatietoets). In de stappen hieronder lees je hoe je het pondteken op verschillende manieren maakt met een QWERTY toetsenbord.
Let op: de plek van een speciaal teken kan ook per merk toetsenbord nog verschillen.

2. Het pondteken maken op je toetsenbord (Windows)

Ook het maken van een pondteken met sneltoetsen kan per toetsenbord anders zijn. Probeer op een Windows laptop of desktop de volgende toetsencombinatie:
  • AltGr + shift + 4 (de AltGr toets bevindt zich rechts van je spatiebalk)
  • Alt + 156 (werkt alleen op een 'Num Lock' toetsenbord)
Een zogenaamd ‘Num Lock’ toetsenbord is een toetsenbord waarbij zich aan de rechterkant een extra blok met cijfertoetsen bevindt. Je kunt dit blok met cijfers gebruiken als sneltoetsen om Alt-codes mee te maken.

3. Het pondteken op Mac toetsenbord maken (Apple)

Het pondteken op een Apple toetsenbord vind je onder de 3-toets Je kunt het teken heel eenvoudig invoegen door de OPTION of ALT-toets ingedrukt te houden en vervolgens op de 3 te drukken. Mocht dit niet lukken, dan kun je het teken uit de lijst van symbolen selecteren. Deze lijst open je door ALT + CMD + T in te toetsen.
De OPTION-toets heet op oudere Apple computers ALT.

4. Hoe typ je het pondteken in Word?

Je kunt de eerder genoemde sneltoetscombinaties gebruiken om in Word het pondteken in te voegen. Het pondteken kun je ook invoegen via het menu. Ga naar het tabblad INVOEGEN > SYMBOOL > SYMBOLEN en selecteer vervolgens het pondteken (£).
Staat het teken er niet tussen? Klik dan op MEER SYMBOLEN om het in te voegen.

5. Waar vind je het pondteken in Google Docs?

In Google Docs kun je gebruikmaken van de genoemde sneltoetscombinaties. Daarnaast kun je het pondteken in Google Documenten invoegen via het menu. Ga naar INVOEGEN > SPECIALE TEKENS. Zoek vervolgens op POUND (dus niet ‘pond’, daar vind je hem helaas niet op), en het pondteken zal tevoorschijn komen in de resultatenlijst. Klik erop om het in je document in te voegen.

6. Hoe maak je het pondteken in Excel?

Gebruik in Excel de sneltoetscombinaties, of voeg het pondteken in via het menu. Je vindt het in Excel onder de symbolenlijst:
  • Ga naar het tabblad INVOEGEN in de menubalk.
  • Klik op SYMBOOL en selecteer vervolgens het pondteken (£) uit de lijst met symbolen.
  • Klik op INVOEGEN om het pondteken toe te voegen aan de cijfers in de geselecteerde cel.

7. Pondteken in Google Spreadsheets maken

In Google Spreadsheets vind je het £-teken via opmaak > getal > aangepaste valuta. Hier kun je dan pond selecteren. Na de selectie, krijgt het getal in de geselecteerde cel een pondwaarde.

8. Waar zit het pondteken op een QWERTY toetsenbord?

Het pondteken op een QWERTY toetsenbord vind je bij een Windows computer niet onder een specifieke knop, maar je krijgt het symbool door het gebruik van de sneltoetscombinatie of de ALT-code (zie stap 2 en de hiernavolgende stap).
Op een Apple (Mac) laptop of computer is dit bij een QWERTY toetsenbord ook geen specifieke toets. Gebruik de eerder genoemde sneltoetscombinaties om het teken in te voegen.

9. Pondteken maken met de ALT-toets

Zoals ook al eerder aangegeven: om een ​​pondteken in Word of een ander document te typen, kun je ook gebruikmaken van de zogenaamde ‘ALT-code’. Dit doe je als volgt:
  • Houd de ALT-toets ingedrukt
  • Typ ondertussen de cijfers 1, 5, 6
  • Laat dan de ALT-toets weer los
Het pondteken (£) verschijnt nu op de door jou aangegeven positie in je document.
Je kunt ook de ALT-code 0, 1, 6, 3 gebruiken.

10. Het pondteken maken werkt niet meer

Als je merkt dat het typen van een pondteken niet meer lukt, kan het zijn dat je per ongeluk een toets hebt ingedrukt waardoor de toetsenbordinstellingen zijn gewijzigd. Geen zorgen, je kunt het toetsenbord gemakkelijk terugzetten naar de oude instellingen. Gebruik daarvoor deze stapsgewijze handleiding.

11. Makkelijke oplossing voor het £-teken!

Wil je snel een oplossing? Typ gewoon 'pondteken' in het zoekveld van je browser en selecteer het teken in de zoekresultaten met je muis. Je kunt het teken vervolgens kopiëren en plakken in je document. Of... kopieer het rechtstreeks vanuit deze tekst. Daar is 'ie: £.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!