Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Dollarteken typen in Windows, Mac, Word of Excel

Dollarteken typen in Windows, Mac, Word of Excel
Omschrijving

Wil je weten hoe je het $-teken typt? In deze instructie vind je een compleet overzicht van opties voor het maken van dit vreemde teken. Zo kun je makkelijk zien welke sneltoetsen je gebruikt om het dollarteken te maken op je Windows desktop of laptop, of op een Mac computer. Bovendien worden de opties gegeven voor het invoegen van een dollarteken in Word en Excel, of bijvoorbeeld in programma’s als Google Docs en Google Spreadsheets.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Waar zit het dollarteken op je toetsenbord?

Het dollarteken vind je bij een Windows computer vaak onder de 4-toets. Op een Apple (Mac) laptop of computer is dit ook vaak de 4. In de hiernavolgende stappen lees je hoe je het teken kunt invoegen in je document.
Op Belgische toetsenborden AZERTY-toetsenborden kan dit anders zijn.

2. Het dollarteken maken op een Windows toetsenbord

Het maken van een dollarteken met sneltoetsen kan per toetsenbord anders zijn. Probeer op een Windows laptop of desktop de volgende toetsencombinaties:
  • SHIFT + 4
  • ALT + (0)36 (werkt alleen op een 'Num Lock' toetsenbord)
Een zogenaamd ‘Num Lock’ toetsenbord is een toetsenbord waarbij zich aan de rechterkant een extra blok met cijfertoetsen bevindt. Je kunt deze cijfers gebruiken als sneltoetsen om ALT-codes mee te maken.
Bovenstaande combinaties kun je gebruiken voor het maken van het dollarteken op een Windows laptop of computer, zoals een HP, Acer of Asus.
Staat het dollarteken op jouw toetsenbord op een andere combinatietoets aangegeven? Maak dan gewoon bovenstaande combinaties met die toets.

3. Het dollarteken op Mac toetsenbord maken (Apple)

Het dollarteken op een Apple toetsenbord vind je onder de 4-toets. Je kunt het teken heel eenvoudig invoegen door de SHIFT ingedrukt te houden en vervolgens op de 4 te drukken. Geeft de combinatie SHIFT + 4 geen resultaat? Check dan even je toetsenbordinstellingen (zie stap 10).

4. Hoe typ je het dollarteken in Word?

Je kunt de eerder genoemde sneltoetscombinaties gebruiken om in Word het dollarteken in te voegen. Het dollarteken kun je ook invoegen via het menu. Ga naar het tabblad INVOEGEN > SYMBOOL > SYMBOLEN en selecteer vervolgens het dollarteken ($).
Staat het teken er niet tussen? Klik dan op MEER SYMBOLEN om het in te voegen.

5. Waar vind je het dollarteken in Google Docs?

In Google Docs kun je gebruikmaken van de genoemde sneltoetscombinaties. Daarnaast kun je het dollarteken in Google Documenten invoegen via het menu. Ga naar INVOEGEN > SPECIALE TEKENS. Zoek vervolgens op DOLLAR, en het dollarteken zal tevoorschijn komen in de resultatenlijst. Klik erop om het in je document in te voegen.

6. Hoe maak je het dollarteken in Excel?

Gebruik in Excel de sneltoetscombinaties, of voeg het dollarteken in via het menu. Je vindt het in Excel onder de symbolenlijst:
  • Ga naar het tabblad INVOEGEN in de menubalk
  • Klik op SYMBOOL en selecteer vervolgens het dollarteken ($) uit de lijst met symbolen.
  • Klik op INVOEGEN om het dollarteken toe te voegen aan de cijfers in de geselecteerde cel.

7. Dollarteken in Google Spreadsheets maken

In Google Spreadsheets vind je het $-teken via OPMAAK > GETAL > AANGEPASTE VALUTA. Hier kun je dan dollarteken selecteren. Na de selectie, krijgt het getal in de geselecteerde cel een dollarwaarde.

8. Waar zit het dollarteken op een Chromebook toetsenbord?

Voor het maken van een dollarteken op een Chromebook, kun je de toetsenbordcombinatie AltGr + 4 gebruiken. Gebruik hiervoor de AltGr-toets die aan de rechterkant van het toetsenbord zit (dus niet de linker AltGr-toets).

9. Dollarteken maken met de ALT- toets

Zoals eerder genoemd: om een ​dollarteken in Word of een ander document te typen, kun je ook gebruikmaken van de zogenaamde ‘ALT-code’. Dit doe je als volgt:
  • Houd de ALT-toets ingedrukt
  • Typ ondertussen de cijfers 0, 3, 6. Je kunt ook alleen de cijfers 3, 6 typen om het dollarteken te laten verschijnen
  • Laat dan de ALT-toets weer los
Het dollarteken ($) verschijnt nu op de door jou aangegeven positie in je document.

10. Help! Het dollarteken werkt niet meer op je toetsenbord!

Als het typen van een dollarteken niet meer lukt, heb je mogelijk per ongeluk een toets ingedrukt waardoor de toetsenbordinstellingen zijn gewijzigd. Gelukkig kun je het toetsenbord eenvoudig herstellen naar de oude instellingen. Hier vind je een stapsgewijze handleiding om dit te doen.

11. Een handige truc voor het dollarteken!

Heb je snel een oplossing nodig? Voer gewoon 'dollarteken' in het zoekveld van je browser in en selecteer het symbool in de zoekresultaten met je muis. Kopieer en plak het vervolgens in je document. Of... je kunt het direct kopiëren vanuit deze tekst. Hier is het: $.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!