Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je in Word veelgebruikte bewerkingen automatiseren?

Hoe kun je in Word veelgebruikte bewerkingen automatiseren?
Omschrijving

Als je vaak dezelfde kleuren, kaders en uitlijning toepast binnen een document, dan is het handig om dat te automatiseren. Deze instructie toont hoe je macro's kunt toepassen in het programma Word.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Een macro is een opeenvolging van opdrachten die je vastlegt in het geheugen van je computer om ze later automatisch uit te laten voeren. Zo kun je heel wat tijd winnen!

1. Aanmaken macro

Selecteer een stuk tekst. Open het menu 'Beeld' > 'Macro's' > 'Macro opnemen'. Vervolgens word je gevraagd om de macro op te slaan. Typ onder de naam een tekst bestaande uit één woord. Selecteer vervolgens onder de 'map opslaan in' de optie 'alle documenten'. Elke macro zal nu telkens als je Word opent, beschikbaar zijn. Klik vervolgens op 'OK' om de opname van je macro te starten. Er verschijnt nu een mini-werkbalk in beeld. Alles wat je nu uitvoert, wordt nu in de macro opgeslagen.

2. Voorbeeld specifieke opmaak

Selecteer een stuk tekst en geef dat de gewenste opmaak door middel van de de menu's 'Opmaak', 'Schaduw', 'Opsommingstekens', enzovoort. Indien de opmaak klaar is dan kun je deze stoppen met de 'Stop'-knop in de mini-werkbalk. Nu de opmaak is opgeslagen, kun je deze ook toepassen op andere onderdelen van de tekst. Selecteer daarvoor eerst de tekst die je wilt opmaken en open dan de macro. Klik hiervoor op het menu 'Extra' > 'Macro' > 'Macro's. Selecteer in het venstermenu de naam die jij aan jouw macro hebt gegeven. Klik vervolgens op 'Uitvoeren' en de tekst heeft onmiddellijk de juiste opmaak.
Wil je tijdens de opmaak even pauzeren, druk dan op de pauzeknop op de mini-werkbalk. Druk weer op dezelfde knop om verder te gaan.

3. Sneltoets maken

Je kunt je macro's snel oproepen door een knop in de taakbalk of doordat je aan je macro een sneltoets toewijst. Klik hiervoor bij 'Nieuwe macro opnemen' op 'Werkbalken' en sleep de macrotekst die je onder 'Opdrachten' ziet staan, naar de juiste balk.
Je kunt ook een sneltoets op je toetsenbord aanmaken. Druk hiervoor op 'Nieuwe macro opnemen' > 'Toetsenbord' en druk op de toets van je toetsenbord die je wilt gebruiken voor de snelfunctie. Je toetsenbord wordt vervolgens aangepast. Klik op 'Toevoegen'. Wil je later nu weer dezelfde opmaak aanbrengen dan selecteer je de tekst en druk je enkel nog op de sneltoets.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!