Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

Zelf een website opzetten: waaraan moet je denken?

Zelf een website opzetten: waaraan moet je denken?
Omschrijving

Wil je een eigen website maken? Dan is een goede voorbereiding belangrijk. In deze stapsgewijze handleiding vind je tips om je hierbij te helpen. Zo weet je precies waaraan je als beginner moet denken bij het opzetten van een eigen site.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Oriënteer je op een geschikte hostingpartij

Voordat je start met het opzetten van een website, is het verstandig om je te verdiepen in de hosting. Hosting is het plaatsen van een website op een server, waarna deze op het internet te gebruiken is. Je doet dit bij een zogenaamde hostingprovider, waar je een abonnement afsluit. Er zijn verschillende soorten hosting en je kunt vaak kiezen uit diverse pakketten. Houd bij je keuze rekening met zaken als: de hoeveelheid onderhoud die je er zelf nog aan hebt, het maximum aantal bezoekers dat het pakket aankan en bijvoorbeeld het gemak waarmee je jouw type website bij een hostingpartij kunt onderbrengen. Ga je voor een standaard WordPress site (zie uitleg onder stap 4), dan is het vaak slim om voor managed wordpress hosting te kiezen. Voor online winkels is een partij die gespecialiseerd is in ecommerce daarentegen een prettige keuze.
Bekijk of je bij de hostingpartij ook een domeinnaam kunt registreren en wat de kosten hiervan zijn (lees meer over domeinnamen in de volgende stap). Het is handig om de domeinnaam en de hosting bij dezelfde partij onder te brengen. Soms is een domeinnaam al inbegrepen in een pakket.
Check bij je hostingprovider of er regelmatig back-ups van je website worden gemaakt. Bij problemen kan dit anders tot gegevensverlies leiden.

2. Kies een domeinnaam

Een domeinnaam is een unieke naam die je registreert voor het gebruik op het internet (zoals “Weethetsnel.nl” of “Google.com”). Wanneer je een website wilt opzetten, is het belangrijk om onderzoek te doen naar beschikbare domeinnamen. Veel domeinnamen zijn al geregistreerd, waardoor je ze niet meer kunt vastleggen. Via SIDN vind je meer informatie over domeinnamen en kun je controleren of jouw ‘.nl domeinnaam’ nog beschikbaar is. Hostingproviders bieden vaak een soortgelijke service, waar je ook andere domeinen als een ‘.com domein’, ‘.org domein’, ‘.net domein’ of een ‘.be domein’ kunt controleren.
Kies een pakkende en gemakkelijk te onthouden domeinnaam die relevant is voor de inhoud van je website. Houd de naam kort. Het aantal tekens dat wordt aanbevolen is maximaal 15. De naam is hierdoor beter te onthouden en je voorkomt typefouten wanneer bezoekers je website willen bezoeken.

3. Bepaal het doel en de doelgroep van je website

Voordat je begint met het bouwen van je website, is het belangrijk om duidelijk te definiëren:
  • Wat het doel is van je website.
  • Op welke doelgroep deze gericht is.
Gebruik je de site bijvoorbeeld informatief, ter ondersteuning van een coachingsdienst? Dan zal de gebruiker een goed beeld willen krijgen van jou als persoon, je tarieven en de diensten die je aanbiedt. Gebruik je de website ook als verkoopkanaal? Dan wil je jouw bezoekers zo goed mogelijk begeleiden in het aankoopproces.
Breng op voorhand het doel en de doelgroep in kaart en doe goed vooronderzoek, zodat je de juiste keuzes maakt in het ontwerp. Houd altijd rekening met een goede navigatie (de manier waarop de website gestructureerd is), een goed samenhangend kleurenschema en overzichtelijke pagina’s. Boeken over webdesign voor beginners, vind je hier.

4. Gebruik van een Content Management Systeem (CMS)

Wil je het bouwen van een website makkelijk maken? Maak dan gebruik van een zogenaamd Content Management Systeem. Een CMS is het systeem achter een website, waarin je de site kunt beheren en vaak ook zelf eenvoudig kunt bouwen. Voorbeelden van bekende Content Management Systemen zijn WordPress, Magento of Joomla. Verdiep je op voorhand in de mogelijkheden. Kies een CMS dat aansluit op jouw doel en dat past bij je technische vaardigheden en behoeften.
Een CMS maakt het bouwen van een website makkelijk, doordat je kunt kiezen uit standaard ontwerpen en zogenaamde kant-en-klare plugins (extra functionaliteiten die je aan je website kunt toevoegen). Bekijk bijvoorbeeld deze Wordpress thema’s om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Een gebruiksvriendelijk CMS vergemakkelijkt het beheer van je website, zelfs als je weinig verstand hebt van webontwikkeling. Daarnaast hoef je je minder te verdiepen in navigatiestructuren en kleurgebruik, omdat dit in de aangeboden standaard ontwerpen vaak al is uitgedacht.
Kijk altijd of het ontwerp dat je kiest ‘responsief’ is. Oftewel, of het goed toegankelijk is vanaf verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets en desktops.
Houd er rekening mee dat een website tegenwoordig vaak het meest mobiel gebruikt wordt. Kies dus voor een goed mobiel toegankelijk ontwerp of bouw een app.
Houd je website altijd up-to-date. Een CMS en plug-ins dienen regelmatig bijgewerkt te worden naar de laatste versie. Dit is belangrijk om je website veilig en goed werkend te houden.

5. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) en online marketing

Zoekmachineoptimalisatie is het optimaliseren van je website voor zoekmachines, zoals Google. Je website wordt hierdoor beter gevonden. Zoekmachineoptimalisatie wordt ook wel SEO genoemd (wat is afgeleid van het Engelse ‘Search Engine Optimization’). Heb je hier nog geen verstand van, doe er dan de nodige kennis van op. Het is noodzakelijk om je website-architectuur en de inhoud zodanig in te richten, dat het voldoet aan de SEO standaarden. Google biedt veel gratis tools en cursussen op het gebied van online marketing en SEO. Op die manier kun je zelf eenvoudig de basiskennis opdoen.

6. Verdiep je in de beveiliging van je website

Wat verder belangrijk is bij het opzetten van je website, is om rekening te houden met de beveiliging ervan. Een SSL-certificaat (‘SSL’ staat voor Secure Sockets Layer) zorgt bijvoorbeeld voor een beveiligde verbinding tussen de server van je website en de browser van je bezoeker. Je voorkomt hiermee dat gegevens die worden uitgewisseld, gestolen kunnen worden.
Verdiep je ook in de manier waarop je met persoonsgegevens moet omgaan, als je deze opslaat. Het is belangrijk dat je voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming, ook wel AVG genoemd.

7. Maak een goed begin en test voordat je live gaat

Aan de hand van bovenstaande tips leg je een goede eerste basis voor het opzetten van een website. Vergeet niet om je website uitgebreid te testen, wanneer je de eerste versie in gebruik neemt. Voer uitgebreide tests uit op verschillende browsers en apparaten om ervoor te zorgen dat je website overal goed wordt vertoond en naar behoren werkt. Vraag ook vrienden, familie of collega's om feedback. Of pak het professioneler aan met een gebruikerstest (ook wel usability test genoemd).
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!