Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je steken opzetten? De basis van het breien.

Omschrijving

Leren breien begint bij steken opzetten, de basis van het breien. Volg de breiles in het filmpje om te leren hoe je dit moet doen. Wil je daarna leren recht breien, averecht breien of breien in tricotsteek, bekijk dan de daarbij behorende filmpjes. Breien staat weer volop in de belangstelling en is een trendy, creatieve bezigheid van nu. Ook in het huidige modebeeld zie je veel gebreide kleding. En wat te denken van gebreide kerstballen? Kortom breien is een trendy hobby waar je veel leuke dingen mee kunt doen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • set breinaalden dikte naar keuze
  • kluwen breiwol of breikatoen

1. Een draadeinde afmeten

Pak de draad van de kluwen en meet een stuk draadeinde af ongeveer zo lang als je breinaald. Je kunt dan ca. 10 steken opzetten om te oefenen. Houd de breinaald in je rechterhand en leg het afgemeten stuk draad over de breinaald.
Het draadeinde moet minstens driemaal zo lang zijn als de gewenste breedte van het breiwerk!

2. De draad in een lus om je duim en wijsvinger leggen

Schuif de duim en wijsvinger van je linkerhand tussen de afgemeten draad en de draad van de kluwen. Trek de draden strak, pak ze met je overige drie vingers stevig vast en spreid je duim en wijsvinger. Het draadeinde ligt nu in een lus om je duim en de draad van de kluwen in een lus om je wijsvinger.
Bekijk vooral goed de video om te zien hoe je dit moet doen.

3. De eerste steek maken

Steek de breinaald van beneden naar boven, vanaf de buitenkant van de duim, door de lus om je duim en daarna van boven naar beneden door de voorkant van de lus om je wijsvinger. Trek de lus om je wijsvinger door de lus om je duim en kantel hem over de punt van de naald. Laat de lus van je duim schieten en trek de draad aan.

4. De volgende steken maken

Steek je duim weer tussen de draden, spreid opnieuw je duim en wijsvinger en maak een nieuwe steek. Ga zo door tot je alle steken hebt opgezet.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!