Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe werkt een creditcard?

Hoe werkt een creditcard?
Omschrijving

Heb je nooit eerder een creditcard gehad of ben je om andere redenen benieuwd hoe een creditcard werkt? Een creditcard wordt veel gebruikt voor aankopen bij buitenlandse webwinkels of als betaalmiddel tijdens het reizen. Doordat een creditcard wereldwijd erkend is, kun je er overal mee betalen. In dit artikel lees je wat een creditcard precies is, hoe de terugbetaling van een aankoop werkt en hoe je een online of offline betaling kunt doen met de kaart.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat is een creditcard?

Een creditcard, ook wel bekend als een kredietkaart, is een betaalmiddel waarmee aankopen kunnen worden gedaan die je op een later moment betaalt. De creditcardmaatschappij schiet het bedrag dus als het ware tijdelijk voor. Dit in tegenstelling tot een traditionele bankrekening, waarbij het bedrag bij het gebruik van de bankpas direct van je rekening wordt afgeschreven.

2. Verschillende opties voor het terugbetalen

Bij het gebruik van een creditcard heb je twee opties voor het terugbetalen van je uitgaven. Dit kan per creditcardmaatschappij verschillen. Tegenwoordig is zogenaamde ´volledige terugbetaling´ het meest gangbaar en vaak ook de enige optie die nog wordt geboden:
  • Volledige terugbetaling: aan het einde van je factureringsperiode (meestal een maand), wordt het volledige bedrag dat je met je creditcard hebt uitgegeven, automatisch van je bankrekening afgeschreven. Dit betekent dat je de uitgaven die je met je creditcard doet aan het eind van de maand in zijn geheel terugbetaalt. Je hoeft er ook geen rente over te betalen. Het is dus alsof je een korte, rentevrije lening hebt gekregen voor je aankoop.
  • Gedeeltelijke (gespreide) betaling: enkele creditcardmaatschappijen bieden de mogelijkheid om slechts een deel van je uitgaven gelijk terug te betalen - de rest volgt later. Dit betekent dat je aan het eind van de eerste factureringsperiode slechts een bepaald percentage of vast bedrag van je totale uitgaven terugbetaalt. Het bedrag dat blijft openstaan kun je gespreid terugbetalen. Over dit openstaande bedrag wordt rente berekend.
In het verleden was het bij meer aanbieders mogelijk om uitgaven op een later moment terug te betalen. Veel creditcardaanbieders zijn hiermee gestopt. Een aanbieder waarbij dit nog wel kan, is American Express.
De bestedingslimiet is het maximale bedrag dat je kunt uitgeven met je creditcard. Het is ook gelijk de maximale schuld die je kunt opbouwen met je kaart.
Houd er rekening mee dat de rente op creditcards vaak hoog is.
Gespreid betalen is een vorm van een lening. Ga hier dus verantwoord mee om, zodat je problemen met de terugbetaling voorkomt.

3. Welke creditcardmaatschappijen zijn er?

De meest voorkomende creditcardmaatschappijen in Nederland zijn VISA, Mastercard en American Express (ook wel afgekort tot ´AmEx´). Een creditcardmaatschappij is de uitgever van de kaart. Het aanschaffen van een creditcard verloopt in de meeste gevallen echter via een creditcardaanbieder - de maatschappijen doen dit dus niet zelf. Banken zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende aanbieders. Zij werken vaak samen met Mastercard en Visa, en geven eigen versies uit van de creditcards, die ze vaak aanbieden binnen betaalpakketten.
Let dus op het verschil tussen een creditcardaanbieder en een creditcardmaatschappij.

4. Kom je altijd in aanmerking voor een creditcard?

Nee, als je een creditcard wilt aanvragen dan zijn er verschillende voorwaarden aan verbonden. Zo wordt er altijd een zogenaamd kredietwaardigheidsonderzoek uitgevoerd. Het is dus niet zeker of je een creditcard krijgt toegewezen, wanneer je deze aanvraagt. Ook gelden er leeftijdsrestricties. Lees hier alles over het aanvragen van een creditcard.

5. De gegevens op een creditcard

Een creditcard ziet er anders uit dan een bankpas. Op een creditcard zijn verschillende gegevens te zien.
Op de voorkant ervan vind je:
  • Het nummer van de creditcard, bestaande uit 13 of 16 cijfers.
  • De vervaldatum van de creditcard.
  • De naam van degene die de creditcard bezit.
Op de achterkant van de kaart vind je:
  • De handtekening van degene die de kaart bezit.
  • Een driecijferige code (cvc code genoemd).

6. Wat is een cvc-code?

De cvc-code op je creditcard kun je zien als een soort elektronische handtekening. Deze cvc-code (card verification code) is een extra controle van je kaart die je dient in te voeren bij online betalingen. Je bevestigt hiermee de aankoop. Let op! Het is een persoonlijke code die is gekoppeld aan je creditcard en die nooit gedeeld mag worden met derden - ook niet als daarnaar wordt gevraagd. Je gebruikt de code alleen om zelf een online betaling mee te doen.
Ook voor reserveringen van hotels of huurauto’s hoef je nooit een cvc-code af te geven. Dit voorkomt dat er zonder jouw toestemming geld van de creditcard kan worden afgeschreven.

7. Hoe moet je betalen met een creditcard?

Wil je online betalen met je creditcard, dan moet je de eerder genoemde gegevens invullen. Je naam, het nummer van de creditcard, de vervaldatum en in dit geval ook de cvc-code zijn nodig om de betaling rond te maken. Internetbestellingen worden daarnaast extra beveiligd met een zogenaamde e-code of sms-code. Dit is een unieke code die je per aankoop eenmalig krijgt toegestuurd, bijvoorbeeld via sms. Je vult deze code in bij het afronden van de bestelling.
In geval van offline betalingen, bijvoorbeeld bij een hotel of restaurant, betaal je met de creditcard op een vergelijkbare manier als dat je met een bankpas doet. Soms wordt er aanvullend nog gevraagd om een handtekening.

8. Contactloos betalen met je creditcard

Je kunt met een creditcard ook contactloos betalen. Dit is bij creditcards automatisch al geactiveerd voor bedragen tot 50 euro. Kom je daarboven? Dan heb je de pincode van je creditcard nodig om de betaling te voltooien. Zorg er dus voor dat je deze pincode uit je hoofd kent of bij de hand hebt. Helemaal als je de kaart weinig gebruikt, kun je deze snel vergeten.
Wil je een makkelijk te onthouden pincode? Je kunt deze kosteloos wijzigen bij je bank of bij een Nederlandse geldautomaat (zie hiervoor de menu-optie ‘pincode wijzigen’).

9. Tips voor het gebruik van je creditcard

Let voor een veilig en juist gebruik van de creditcard extra op de volgende zaken:
  • Betaal je online met je creditcard, doe dit dan alleen bij webshops die je goed kent. Er komen helaas steeds meer nepshops die misbruik maken van je gegevens. Wees ook alert op verleidelijke advertenties met aanbiedingen van deze nepshops.
  • Geef je cvc-code nooit af als daarnaar wordt gevraagd. Dit is jouw online handtekening die je alleen zelf gebruikt.
  • Contant geld pinnen bij een geldautomaat is met een creditcard erg duur. Doe dit dus liever niet.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!