Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je goedkoop en duurzaam printen?

Hoe kun je goedkoop en duurzaam printen?
Omschrijving

Wil je geld besparen op het printen van documenten (thuis of op kantoor) of wil je juist milieubewuster printen? In dit artikel zijn een aantal nuttige tips voor je op een rijtje gezet om duurzamer en goedkoper te printen. Je leest hoe je zoveel mogelijk prints uit een cartridge (of toner) haalt en waarop je moet letten om verspilling van papier en inkt tegen te gaan.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Printer
  • Cartridges
  • Printpapier

1. Inkt besparen met de conceptmodus

Veel printers hebben een conceptmodus (of snelle modus) die minder inkt verbruikt bij het afdrukken. Maak zoveel mogelijk gebruik van deze functie. Het document wordt dan in een lichtere kwaliteit afgedrukt, waardoor er een stuk minder inkt wordt verbruikt.

2. Conceptmodus als standaardinstelling

Print je veelal documenten waarvoor een hoge afdrukkwaliteit niet noodzakelijk is? Maak dan standaard gebruik van de snelle modus of conceptmodus. Voer dit in als standaard afdrukinstelling of stel deze modus altijd handmatig in, voorafgaand aan het printen. In de gebruiksaanwijzing van je printer, lees je hoe je dit kunt doen.

3. Print zoveel mogelijk in zwart-wit

Is een kleurenprint niet nodig? Druk dan alleen af in zwart-wit. Kleurencartridges zijn doorgaans duurder. Door zwart-wit te printen, en alleen wanneer het echt nodig is in kleur, print je dus goedkoper.
Let erop dat cartridges van inktjetprinters kunnen uitdrogen als ze te lang niet worden gebruikt. Maak dus wel af en toe een kleurenprint om dit probleem te voorkomen.

4. Print afbeeldingen in lagere kwaliteit

Wil je een afbeelding afdrukken in kleur of zwart-wit? Verlaag dan de afdrukkwaliteit ervan wanneer deze niet erg hoog hoeft te zijn. Hoge kwaliteit afbeeldingen verbruiken meer inkt.

5. Maak altijd eerst een printvoorbeeld

Maak altijd eerst een printvoorbeeld op je computer. Je kunt dan vaak al zien of de pagina’s goed geprint zullen worden. Je kunt zo eventuele fouten ontdekken en corrigeren voordat je een pagina of document afdrukt. Daarnaast ontdek je soms pagina’s die niet afgedrukt hoeven te worden omdat ze niet relevant zijn. Hiermee voorkom je verspilling van inkt en papier.

6. Print je document dubbelzijdig

Heb je een document met meerdere pagina’s om te printen? Maak dan optimaal gebruik van het papier door dubbelzijdig af te drukken. Je kunt ook meerdere pagina’s per vel papier afdrukken. Het printresultaat wordt dan wel kleiner, dus bekijk of dit kan qua leesbaarheid. Is het resultaat nog voldoende leesbaar, dan bespaart het zowel inkt als papier.
Zorg ervoor dat je printer is ingesteld op automatisch dubbelzijdig afdrukken of leer hoe je dit handmatig kunt doen.

7. Ga je voor print of digitaal?

Ga na of je documenten echt moet afdrukken. In veel gevallen kun je documenten gewoon digitaal bewaren. Ook voor het delen van documenten is het printen ervan lang niet altijd nodig. Dit kan vaak prima via online (opslag)programma’s.

8. Afdrukken van toegangskaarten

Bezoek je een tentoonstelling, concert of een zakelijk evenement en heb je de toegangskaart van tevoren aangeschaft? Ook dan is het printen van de toegangskaart vaak niet meer nodig. Doe je dit wel? Kies ook voor zo’n document dan voor de functie ‘concept’ of ‘snelle print'.

9. Hoe kun je besparen op cartridges?

Cartridges van het originele merk kunnen duur zijn. Er zijn gelukkig genoeg goedkope alternatieven op de markt. Overweeg om gereviseerde cartridges te gebruiken of kijk voor een huismerk, zoals van Goedkoop Printen. Deze cartridges leveren vaak nog steeds een goede afdrukkwaliteit maar zijn wel een stuk goedkoper in de aanschaf.
Let wel goed op: het kan zijn dat jouw printer een foutmelding geeft wanneer je niet de originele cartridges gebruikt. Zoek in je favoriete zoekmachine of dit het geval kan zijn voor jouw printer en of hier een oplossing voor is. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs zo zijn dat een printer volledig blokkeert. Voorkom dus problemen door dit soort zaken na te kijken, voordat je alternatieve cartridges aanschaft.
Doe altijd wat onderzoek (lees bijvoorbeeld de klantbeoordelingen van een bedrijf) om ervoor te zorgen dat je de niet-originele cartridges bij een betrouwbare partij aanschaft.
Let bij het vervangen van cartridges altijd extra goed op het type dat je nodig hebt. Aanduidingen op verpakkingen kunnen verwarrend zijn, waardoor je snel de verkeerde bestelt.

10. Kun je nog doorprinten met een lege cartridge?

In veel gevallen kun je met een printer nog even doorprinten als er wordt aangegeven dat de cartridge vervangen moet worden. De kleuren kunnen dan wel wat vager worden of de printer pakt een andere kleur om de afdruk mee te maken. Heb je dus op het moment van de melding een print nodig, dan hoef je niet bang te zijn dat je deze niet kunt maken. Je kunt de melding dan gewoon even wegklikken en op een later moment een nieuwe cartridge aanschaffen.
Bij laserprinters kun je de toner eruit halen en proberen om deze wat heen en weer te kantelen. Soms kun je dan nog wat langer ermee doorprinten.

Let wel op: er zijn printers die volledig stoppen met printen bij een (bijna) lege cartridge. Ook als de kwaliteit van de print nog goed genoeg is of wanneer er, bij een lege kleurencartridge, gewoon in zwart-wit geprint zou kunnen worden. Check online of jouw printer tot dit type behoort (of houd hier rekening mee als je een nieuwe printer wilt aanschaffen).

11. Gebruik een duurzaam lettertype

Deze tip klinkt misschien vreemd, maar het maakt wel degelijk een verschil: het gebruik van een duurzaam lettertype. Er zijn zogenaamde duurzame lettertypen waarmee je flink kunt besparen op printerinkt bij het afdrukken van een document. Zo gebruikt het lettertype Century Gothic gemiddeld 30% minder inkt dan het lettertype Arial. Daarnaast zijn er betaalde diensten, zoals Ecofonts waarbij je met een abonnement het aantal pixels van letters en karakters in documenten kunt laten terugbrengen. Hierdoor kun je 50% inkt besparen ten opzichte van een normale print. Helemaal voor zakelijk printen of wanneer je thuis veel print, is dit dus een interessante oplossing.

12. Laserprinter versus inkjetprinter

Als je regelmatig grote hoeveelheden tekst afdrukt, kan het investeren in een laserprinter (in plaats van een inkjetprinter) een kostenbesparende optie zijn. De laserprinter zelf, alsmede de toners, zijn vaak duurder in aanschaf. Toch hebben ze vaak lagere kosten per pagina dan wanneer je een inktjetprinter gebruikt. Print je veel, dan kun je met een laserprinter dus alsnog voordeliger uit zijn.

13. Controleer altijd de opmaak van het document

Controleer, voordat je het document afdrukt, altijd de opmaak ervan. Zorg ervoor dat je onnodige witruimten verwijdert en loop na of de inhoud van het document netjes is uitgelijnd over de verschillende pagina’s. Hiermee voorkom je dat je door fouten het document geheel of deels opnieuw moet printen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!