Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je een schilderij veilig en op de juiste plek ophangen?

Hoe kun je een schilderij veilig en op de juiste plek ophangen?
Omschrijving

Bij het ophangen van een schilderij is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zoals de juiste hoogte en plek bepalen en kijken of het schilderij goed in evenwicht is met de rest van de omgeving. Ook wil je natuurlijk graag dat je schilderij mooi recht hangt en uiteraard veilig. Daarnaast is het belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt, afhankelijk van het type muur. In de geschreven handleiding hieronder vind je de nodige tips om je kunstwerken mooi te kunnen ophangen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • waterpas
  • potlood of afwasbare stift
  • afhankelijk van het type muur:
  • tik-in plug, plaatplug of gewone plug
  • stevige spijker
  • hamer
  • zo nodig boor

1. De juiste plek bepalen

Hang het schilderij zo hoog, dat het hart van het schilderij op ooghoogte komt. Is je schilderij niet al te groot, zorg dan voor een goede samenhang met je meubels, je lampen en andere voorwerpen in de directe omgeving van je schilderij. Hangen er meerdere schilderijen in de ruimte? Kijk dan of je de lijsten van de schilderijen allemaal op dezelfde hoogte kunt hangen. Het aanhouden van dezelfde hoogte en bovenlijn, geeft een rustiger effect in de kamer dan schilderijen die allen op verschillende hoogtes hangen.
Een groot schilderij kan een kleine ruimte gevoelsmatig vergroten.
Als je wat kleinere schilderijen verticaal boven elkaar hangt, creëer je hoogte.

2. Het ophangpunt aftekenen

Markeer op een waterpas de ophangpunt(en) en neem deze over op de muur.

3. Het schilderij ophangen op een holle wand

Als de wand hol is kun je voor het ophangen een zogenaamde tik-in plug gebruiken. Tik de plug, die er uitziet als een spijker, met een hamer in de wand. Weegt hetgeen je wilt ophangen zwaarder dan 15 kilo, gebruik dan een nylon plaatplug. Doordat de plug achter de plaat haakt is deze geschikt voor zwaardere dingen.

4. Het schilderij ophangen op een stenen wand

Heb je een stenen wand sla dan een stevige (staal)spijker in de muur. Is je schilderij groot en zwaar, dan is het beter een gewone plug gebruiken.

5. Ophangrail voor schilderijen

Je kunt ook een speciaal ophangsysteem voor schilderijen gebruiken. De rail wordt aan de wand of het plafond bevestigd, waarna je het schilderij met behulp van een koord of kabel op elke gewenste plek kunt hangen. Een voorbeeld van zo'n systeem, zie je hier bij Ikea.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!