Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Hoe verwijder je zevenblad?

Omschrijving

Zevenblad is een hardnekkig onkruid dat lastig te verwijderen is. In deze instructievideo leer je met welke duurzame methode je bij de bestrijding van zevenblad het beste resultaat boekt. Daarnaast worden nog enkele andere manieren genoemd om te voorkomen dat zevenblad je tuin door blijft woekeren en andere planten verdringt.
Als tuinliefhebber word je bepaald niet blij van het onkruid zevenblad in je tuin. Hopelijk bieden deze tips en adviezen van Tuinmanieren.nl een helpende hand bij het verwijderen en bestrijden ervan. Onder de video vind je de geschreven handleiding om nog eens rustig te kunnen nalezen hoe je het zevenblad kunt bestrijden. Daarnaast vind je een benodigdhedenlijstje om deze tuinklus te kunnen uitvoeren. Heel veel succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De grond afdekken met anti worteldoek

Dek het met zevenblad overwoekerde stuk grond af met anti worteldoek en laat het doek minimaal een half jaar tot een jaar liggen. Het zevenblad krijgt nu geen daglicht meer en zal hierdoor voor een groot deel, misschien zelfs wel tot 95%, afsterven. De grond afdekken met anti worteldoek
Let op dat het te gebruiken doek helemaal gaaf is en controleer ook na het afdekken het doek regelmatig op beschadigingen. Ook al is de beschadiging klein, dan nog kan het zevenblad door het worteldoek heen weer omhoog komen!
Je kunt het doek aan het zicht onttrekken door het voorzichtig met wat aarde te bedekken.

2. Het doek verwijderen en de grond omspitten

Als het doek lang genoeg heeft gelegen kun je het verwijderen. Het grootste deel van het zevenblad zul je nu kwijt zijn. Om echter ook het nog resterende kleine gedeelte zevenblad volledig te kunnen verwijderen moet je de grond goed omspitten en daarbij grondig alle dotten en wortels die je tegenkomt weghalen.
Laat je een achtergebleven wortel (die nu heel blank van kleur is omdat er geen zonlicht meer bij is gekomen) zonder doek liggen, dan zal binnen een maand of twee alles weer volstaan met zevenblad.
Gebruik voor het omspitten een spitvork. Met een spade steek je namelijk snel een restant wortel kapot met het risico dat er alsnog stukjes wortel achterblijven en er nieuwe plantjes ontstaan.

3. Een wortelbegrenzing aanbrengen bij de haag

Heb je een haag, dan zal ook hier, onder de haag door, zevenblad groeien. Wat je dan kunt doen is net buiten de haag een lijn trekken, op deze lijn een geul graven en hierin een wortelbegrenzing aanbrengen. Het ingraven van zo'n wortelbegrenzing kost wel wat moeite, maar het is eenmalig en daarna blijft het zevenblad onder de haag achter de begrenzing - en blijft het schone deel schoon.
Het zevenblad tast de haag niet aan en vormt voor de haag dan ook geen probleem. Integendeel, dat groen kan best nog wel een leuk gezicht zijn. Zolang het maar achter de begrenzing blijft.

4. Alternatieve methoden om zevenblad te verwijderen

  • Continu schoffelen zal het zevenblad zodanig uitputten, dat het op den duur dood gaat. De ervaring leert echter dat deze methode minder effectief is.
  • Bestrijding met chemische middelen is een tijdelijke oplossing en na enige tijd zal het zevenblad gewoon weer terugkomen. Daarnaast tast het gif het hele bodemleven aan en is het slecht voor het milieu, mens en dier.
  • Ook met biologische bestrijdingsmiddelen kun je het zevenblad slechts tijdelijk bestrijden en zal het onkruid na verloop van tijd toch weer terugkomen.
  • Een bodembedekker die sterker is dan onkruid moet je heel dicht op elkaar planten en heeft enige tijd nodig om uiteindelijk het zevenblad te verdrijven. Een in dit geval erg geschikte bodembedekker is de zogenaamde 'Ooievaarsbek'.

5. Zevenblad als eetbare wilde plant

Zevenblad is niet alleen maar een hinderlijk onkruid, maar kun je ook eten als gezonde groente. Zevenblad bevat veel vitamine C en calcium en is goed voor je nieren en blaas. Je kunt de groente zowel rauw als gekookt of gewokt eten - of verwerken in gerechten. De smaak is iets pittiger dan die van spinazie.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!