Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Mieren in je gazon bestrijden of voorkomen

Mieren in je gazon bestrijden of voorkomen
Omschrijving

Heb je last van mieren in je gazon? In dit artikel lees je waarom mieren in het gras zitten en wat de voordelen en nadelen ervan zijn. Ook krijg je tips om mieren - of een compleet mierennest - in je gazon te bestrijden en te voorkomen. Doe je dit in het voorjaar, dan boek je het beste resultaat voor een mooie zomerse grasmat. Succes met het inzetten van aaltjes, een omgekeerde bloempot, sterk geurende bloemen of: de professional. Al deze methoden worden hieronder stap-voor-stap besproken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Waarom zitten mieren in je gazon en wat zijn de voordelen?

Mieren houden erg van de beschutting van gras. Daarnaast zijn het opruimers die planten- en dierenresten uit je gazon opeten. Het voordeel van mieren is dat ze de kans op een insectenplaag verlagen. Insecten als emelten en engerlingen kunnen veel schade aanrichten aan je gazon. Mieren eten deze twee insectensoorten graag op en behoeden jouw gazon zo voor een mogelijke plaag. Daarnaast graven mieren graag gangen in de grond. Dit zorgt ervoor dat je grond op een natuurlijke manier wordt belucht en het water gemakkelijker bij de wortels van het gras kan komen. Het is dus niet erg als mieren in je gazon zitten, tenzij je er zelf hinder van ondervindt.
Heb je een dorre gele plek in je gras? Dan bestaat de kans dat er mieren verstopt zitten.

2. Wat zijn de nadelen van mieren in je gazon?

Mieren in je gazon hebben dus verschillende voordelen. Toch kunnen ze ook zekere nadelen hebben. Een kleine groep mieren kan geen kwaad, maar bij een plaag van een hele kolonie heeft je gazon het zwaar te verduren. Door het vele graven onder de grond kunnen de wortels van het gras doodgaan en krijg je dorre gele plekken in je gazon. Daarnaast verplaatsen mieren graag zaden. Heb je veel last van onkruid in het gras, dan kunnen mieren hiervan dus de oorzaak zijn.

3. Wat kun je doen tegen mieren in je gazon?

Indien je geen last hebt van de mieren kun je ze rustig laten zitten. Zoals aangegeven, heb je dan juist voordeel ervan. Beginnen ze je gazon over te nemen en krijg je daardoor last van veel dorre plekken of zandophopingen? Dan kun je overwegen om ze te verwijderen. Er zijn meerdere manieren om mieren in je gazon te bestrijden, deze worden hieronder besproken. Verder is het, ter voorkoming van mieren in je gazon, belangrijk om je gras kort te houden. Een korte grasmat geeft minder beschutting en is daardoor minder aantrekkelijk.

4. Mierennest verwijderen door uitgraven

Het mierennest is de bron van waar de mieren vandaan komen. Dit is dus de plek die aangepakt moet worden. Je kunt het mierennest uit je gazon weghalen door het voorzichtig uit te graven met een spade. Verplaats het nest naar een plek waar je er geen last meer van ondervindt. Is het verplaatsen van het nest geen optie? Dan kun je het nest ook in de biobak gooien.
Heb je een kippenhok? Kippen zijn dol op mieren. Je kunt het mierennest eventueel ook daar uitstrooien.
Wees altijd voorzichtig bij het zelf verwijderen van een mierennest. Ga op voorhand na wat voor mieren het zijn. Houd kinderen en huisdieren (zoals honden) op afstand tijdens het verwijderen.
Naast inheemse mieren zijn er ook exotische mieren (bijvoorbeeld opvallend kleine soorten) die zeer moeilijk te bestrijden zijn. Bij het Kenniscentrum Dierplagen kun je advies vragen als je vermoedt dat je een tropische mier in je tuin hebt.

5. Mierennest weghalen met een omgekeerde bloempot

Een goede en effectieve truc is het gebruik van een omgekeerde bloempot. Vul een bloempot met aarde en plaats deze omgekeerd op het mierennest. Met zo’n twee weken is het mierennest verplaatst naar de pot. Vaak verhuist de koningin samen met de larven en de eitjes mee. Je bent er dan dus zeker van dat je de hele kolonie weghaalt.
Verwijder na 10-14 dagen voorzichtig de bloempot. Verplaats deze naar een plek waar je geen last meer hebt van de mieren - of schud de bloempot eventueel leeg in de biobak.
Enkele mieren (zoals de werksters) weghalen heeft geen zin. Ze zullen dan blijven terugkomen, vooral als de koningin nog aanwezig is in het nest. Verwijder je een nest, doe dit dan volledig.

6. Mieren bestrijden met aaltjes

Aaltjes (ook wel nematoden genoemd) zijn een soort minuscule wormen. Ze leven in de bodem en voeden zich met onder andere schimmels en bacteriën. Het zijn natuurlijke vijanden voor de larven van de mier. Mieren zullen hierdoor hun nest verplaatsen.
Doordat aaltjes in de bovenste lagen van de bodem leven, kun je ze het beste inzetten bij oppervlakkige nesten die er nog niet zo lang zitten. Voor grote en diepliggende nesten is het inzetten van aaltjes twijfelachtig. Mierennesten zitten dan meestal dieper dan dat de aaltjes zullen komen.
Het is wel zo dat de aaltjes de mieren afschrikken. Of ze helemaal weggaan, dat ligt vooral dus aan de diepte en aan de grootte van het nest.
Aaltjes kun je kopen bij bijvoorbeeld Welkoop. Je kunt ze ook hier bestellen via Bol.com.

7. Mieren in je gazon voorkomen met aaltjes

Het effectief inzetten van aaltjes kan wel om mieren in je tuin en in je gazon te voorkomen. Zet de aaltjes uit in het voorjaar (zo rond april / mei), nog voordat mieren zich genesteld hebben. In die periode hebben de aaltjes de beste overlevingskans, later in de zomer wordt het al snel te heet en gaan ze dood. Ook zal het mierennest zich later in de zomer diep in de grond gevestigd hebben. Het beste resultaat ter voorkoming van mieren, boek je dus in het voorjaar.
Mieren in je gazon of border voorkomen, kun je ook doen met de juiste beplanting. Zet mierenwerende planten, zoals lavendel, op plekken waar ze graag nestelen. Grote kans dat ze hun nest bouwen op een andere plek.
Alles over natuurlijke middelen om mieren te bestrijden en te voorkomen, lees je hier.
De bodem mag voor aaltjes niet te koud maar ook niet te droog zijn. Check dus goed of de omstandigheden optimaal zijn, voordat je ze aanschaft en uitzet.

8. Professioneel bestrijden van een mierennest

Lukt het niet om het mierennest zelf te bestrijden? Overweeg dan om het professioneel te laten doen. Erkende bestrijders kun je vinden via:
* Kennis- en Adviescentrum Dierplagen
* Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven
* Platform Plaagdierbeheersing Nederland
Professionele ongediertebestrijders zullen samen met jou bekijken wat je aan bestrijding en preventie kunt doen. Gif zetten ze pas in als er geen andere optie is.
Zorg ervoor dat je met een erkende professional werkt en niet zomaar een willekeurig bedrijf voor plaagdierbestrijding inhuurt.
Maak je bij het bestrijden van mieren zelf gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen die gif bevatten? Aan het nummer op de verpakking beginnend met ‘NL’, ‘EU’, of ‘N’ kun je zien of het middel is toegestaan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!