Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Mulchen in de tuin: waarvoor en wanneer doe je dit?

Mulchen in de tuin: waarvoor en wanneer doe je dit?
Omschrijving

Wanneer je de tuin het beste kunt mulchen en waarvoor dit goed is, lees je in deze instructie. Door te mulchen kun je de dorre bodem in je tuin een flinke oppepper geven. Mulchen betekent dat je de bodem bedekt met een paar centimeter dikke laag organisch materiaal (mulch) zoals bijvoorbeeld tuinafval of gemaaid gras. Door de bodem hiermee te bedekken, wordt de grond beschermd en gevoed en zal aanzienlijk verbeteren. Mulch is dan ook een prima bodemverbeteraar. Daarnaast kun je met mulch als bodembedekker ook nog eens de groei van onkruid bestrijden. Zo zorg je voor een gezonde en levendige tuin.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Mulch, zoals bijvoorbeeld:
  • Bladeren
  • Snoeiafval
  • Compost
  • Houtsnippers
  • Gemaaid gras
  • Optioneel:
  • Mulchmaaier
  • Hakselaar

1. Mulchen als bodembeschermer

Mulchen is een goed middel om de bodem te beschermen tegen hitte of vorst. In de zomer beschermt een laag mulch de kale stukken bodem in je tuin tegen felle zon en uitdroging. Doordat de bodem is afgedekt zal het water in de grond minder snel verdampen en hoef je in warme, droge periodes aanzienlijk minder te sproeien.
In de winter wordt de bodem door de mulch beschermd tegen lage temperaturen en zal zo minder snel bevriezen.

2. Mulchen als bodemverbeteraar

Door te mulchen kun je de kwaliteit van de bodem verbeteren. Tijdens het verteren van de organische mulch wordt de bodem door de voedingsstoffen die hieruit vrijkomen gevoed en zal verrijken. De voedingsstoffen zullen tot diep in de bodem doordringen. Hierdoor zal ook ondergronds de bodem weer tot leven komen, doordat hier bijvoorbeeld wormen op af komen die ervoor zorgen dat de bodem luchtig blijft.

3. Mulchen om onkruid te bestrijden

Mulchen is een goede manier om onkruid te bestrijden op een natuurlijke manier, zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Een laag mulch op de bodem houdt de groei van onkruid tegen, hetgeen veel scheelt in je tuinwerkzaamheden.
Soms zit er onkruid met zaden of wortelonkruid tussen je mulch. Let daar goed op, want als dit gaat ontkiemen krijg je er juist extra onkruid bij in je tuin!

4. Wanneer is de beste tijd om te mulchen?

Mulchen in het najaar: de maanden september tot en met november, het najaar dus, zijn ideaal om de bodem te bedekken met een laag mulch van bijvoorbeeld gevallen blad. Hiermee bescherm je de bodem tegen de winterkou en vorst.
In het voorjaar is het dan wel belangrijk de restanten van deze winter-mulch te verwijderen zodat de nieuwe plantenscheuten voldoende lucht en licht krijgen om te kunnen groeien. Breng pas weer opnieuw een laag mulch aan, als al het nieuwe groen voldoende is gegroeid.
Mulchen in het voorjaar: na de voorjaarssnoei en de voorjaarsschoonmaak van je tuin is het een goede tijd om de bodem weer te bedekken met een verse laag mulch. Zo ga je onkruid tegen en bescherm je de bodem tegen felle zon en uitdroging.
Als het vriest en de grond is al bevroren, dan kun je beter niet mulchen. Door de bevroren bodem af te dekken blijft de vorst langer in de grond zitten.

5. Nadelen van mulchen

Mulchen kent weinig nadelen voor je tuin. Met een laag mulch tussen je planten en struiken kan je tuin er wel wat slordiger uitzien. Dikke lagen mulch kunnen daarnaast soms ongedierte aantrekken, zoals muizen en slakken. Je kunt dit ondervangen door mulch te gebruiken die minder aantrekkelijk is voor ongedierte, zoals cacaodoppen of houtschors in plaats van dikke lagen gras of stro.
Welke materialen je allemaal kunt gebruiken als mulch en hoe je ze toepast, lees je in de instructie 'Wat kun je gebruiken als mulch voor je tuin'.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!