Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Welk keukenafval en tuinafval kun je composteren? Een overzicht.

Welk keukenafval en tuinafval kun je composteren? Een overzicht.
Omschrijving

In dit overzicht kun je zien welk keukenafval en tuinafval je kunt gebruiken om zelf thuis te composteren. Je leert welk restmateriaal van bijvoorbeeld het snoeien en welk gft-afval, wel of niet geschikt is als compost. Daarnaast wordt in de lijst aangegeven welk afval het proces van composteren kan verstoren.
Een aantal ingrediënten voor het maken van compost dien je op een speciale manier te gebruiken. Hoe je dit doet, wordt tevens uitgelegd. Zo kan deze instructie je helpen bij het maken van een goede kwaliteit compost door het gebruik van de juiste ingrediënten en het op de juiste manier toepassen ervan.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Juiste afval voor het composteren: waarom?

Niet al het keukenafval en tuinafval is geschikt om te composteren; een ongeschikt ingrediënt kan het hele composteerproces verstoren. Voor een goede kwaliteit van de compost is het daarom van essentieel belang dat de juiste ingrediënten worden gebruikt.
Voor sommige afvalproducten worden er in de lijst hieronder richtlijnen gegeven hoe je dit afval moet gebruiken om er compost van te maken. Voor een optimale vertering van de ingrediënten is het verstandig om deze richtlijnen op te volgen.

2. Welk keukenafval kun je composteren?

Het volgende keukenafval is geschikt om thuis compost van te maken:
  • Losse thee, echter geen theezakjes.
  • Koffieprut en papieren filterzakjes (geen koffiepads). Het koffieprut trekt veel wormen aan.
  • Afval van ongekookte en onbewerkte groenten.
  • Aardappelschillen van zowel niet biologische als biologische aardappelen. Omdat de vertering van aardappelschillen langzaam gaat, is het belangrijk om ze goed te vermengen met andere ingrediënten.
  • Fruitafval, waaronder ook kleingemaakte bananenschillen.
    Bananenschillen verteren langzaam. Door ze in stukjes te snijden gaat de vertering sneller.
  • Citrusschillen, kleingemaakt en goed verspreid tussen het andere afval. Voeg geen in elkaar gedrukte, uitgeperste halve vruchten toe. Haal de helften altijd uit elkaar en maak ze klein zodat ze tijdens het composteren goed verteren.
  • Notendoppen en pitten van fruit.
  • Afval van kamerplanten en verwelkte snijbloemen.
    Snijd de bloemstelen in korte stukken en vergeet niet de elastiekjes en het binddraad te verwijderen.
  • Fijngemaakte eierschalen. Omdat eierschalen traag verteren is het belangrijk om de schalen fijn te maken, zodat de vertering ervan tijdens het composteren wordt bespoedigd.
Bespoten afval van bijvoorbeeld fruit, mag gewoon op de composthoop. Als het niet om te grote hoeveelheden gaat dan zal het niet ten koste gaan van de kwaliteit van de compost.
Heb je last van fruitvliegjes op de composthoop? Dit komt veelal doordat fruitafval en etensresten bovenop liggen. Door dit altijd af te dekken met een laag gras of bladeren, kun je fuitvliegjes beperken of voorkomen.

3. Welk keukenafval is niet geschikt om te composteren?

Je zou denken dat je alles wat afbreekbaar is, kunt gebruiken om compost mee te maken. Toch is niet al het afval geschikt. Keukenafval dat je niet kunt gebruiken voor het composteren:
  • Theezakjes en koffiepads. Deze producten worden veelal gemaakt van synthetisch materiaal dat je niet kunt composteren.
  • Gekookt en bewerkt voedsel. Dit voedsel verteert te snel waardoor er omstandigheden kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld een tekort aan zuurstof en slechte beluchting, die het verteringsproces stoppen.
  • Oud Brood. Dit gaat snel schimmelen en trekt ongedierte aan. Daarnaast geldt voor brood hetzelfde als voor overig bewerkt voedsel.
  • Afval van vlees, visresten, botjes en graten. Deze dierlijke producten trekken vliegen en ongedierte aan.
  • Kattenbakvulling. In kattenpoep kunnen voor de mens schadelijke ziekteverwekkers zitten. Daarnaast trekken de uitwerpselen van vleesetende dieren zoals katten en honden, net als bij vleesresten, ongedierte aan.
  • Zuivelproducten en kaas.
  • Schelpen van mosselen.
  • En verder: geen vetten, olie, as en houtskool. Deze materialen verteren nauwelijks en verstoren daarom het composteerproces.
Sommige theezakjes en koffiepads zijn wel composteerbaar. In de meeste gevallen worden theezakjes en koffiepads echter gemaakt van synthetisch materiaal dat niet te composteren is. Met het blote oog kun je dit materiaal over het algemeen niet vaststellen. Het is dus verstandig om deze producten gewoon niet te gebruiken.

4. Welk tuinafval kun je composteren?

Het volgende tuinafval is goed bruikbaar om compost van te maken:
  • Kleingemaakte takken, twijgen en klein snoeiafval van bomen, hagen en struiken, met uitzondering van het groenafval van de conifeer. Conifeer verteert moeilijk en is daarom niet zo geschikt.
  • Groene plantenresten en onkruid zonder zaden en wortels.
  • Herfstbladeren van bijvoorbeeld de kastanje, populier, linde, of appelboom.
  • Gemaaid gras, maar alleen in kleine hoeveelheden. Vermeng het gras met voldoende droog materiaal, dit is belangrijk om te voorkomen dat het gaat rotten.
  • Mest van kippen, konijnen en vogels, alsmede het hooi en stro uit de hokken van deze dieren.
Wil je compost maken van bladeren? Gebruik dode bladeren dan nooit als één dikke laag, maar meng ze altijd met groen afval. Zo voorkom je dat ze gaan rotten in plaats van composteren.
Maak grote takken altijd zo klein mogelijk. Je kunt hiervoor ook een hakselaar gebruiken.

5. Welk tuinafval kun je niet gebruiken?

Het volgende tuinafval is ongeschikt om te composteren:
  • Onkruid met zaden en wortels, zieke planten of delen hiervan. Het onkruid kan ontkiemen en zich verspreiden. Ook ziektes kunnen zich verspreiden.
  • Takken en snoeiafval van coniferen en conifeerhagen. Conifeer verteert te langzaam.
  • Eikenblad, beukenblad en blad van notenbomen. Dit blad verteert erg langzaam en is daarom niet geschikt.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!