Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 436 instructies gemaakt

Welk materiaal kan ik het best gebruiken voor mondkapjes?

Welk materiaal kan ik het best gebruiken voor mondkapjes?
Omschrijving

Als je zelf een mondkapje wilt maken dan is het belangrijk om te weten welk materiaal hiervoor het meest geschikt is. In dit artikel wordt uitgelegd welke materialen je kunt gebruiken en wat de beste keuze is. Veel succes met het naaien van de mondmaskers!

Handleiding

1. Beste materiaalkeuze: katoenmix, 100% katoen (of kussensloop)

Ondanks de hieronder genoemde percentages en beschermingsgraad van verschillende typen materiaal, zijn katoenmix, 100% katoen en stof van een kussensloop door onderzoekers aangemerkt als de beste keuze. Dit heeft te maken met het gemak waarmee door de mondkapjes geademd kan worden en daarmee het gebruikscomfort. Wil je mondkapjes maken ter ondersteuning van zorgmedewerkers, volg dan de hiervoor aangegeven richtlijnen op en maak gebruik van katoenmix of katoen, maak de kapjes dubbellaags en neem voor de katoen het liefst een 150 grams.

Wil je mondkapjes maken voor eigen gebruik, dan zijn er verschillende alternatieven die je kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat als je dit patroon gebruikt, het mondkapje erg nauw aansluit. Dat is prettig met stoffen als katoen, maar met materiaal als stofzuigerzak is het experimenteren of dat het niet teveel afsluit. Gewoon maar even testen anders.

2. Materiaalkeuze en beschermingsgraad

Afhankelijk van de materiaalkeuze, kan een zelfgemaakt mondkapje voor 49%-86% bescherming bieden tegen deeltjes waaruit het coronavirus bestaat. In het overzicht hieronder wordt per materiaal aangegeven wat de beschermingsgraad van het materiaal is. Er is uitgegaan van bescherming tegen virusdeeltjes die 5x kleiner (0.02 micron) zijn dan het coronavirus (0.1 micron).

3. Katoenmix shirt en katoenen t-shirt

Als je ongebruikte t-shirts in de kast hebt liggen, dan kun je deze prima gebruiken als basis voor het mondkapje. Zowel katoenmix als 100% katoen zijn geschikt qua materiaal. Katoenmix is veelal een mix van katoen en polyester. Kijk in het label van het shirt waaruit deze is opgebouwd.
De stof van een katoenmix t-shirt biedt voor 69% bescherming tegen de bacteriën. Een zuiver katoenen t-shirt biedt voor ongeveer 51% bescherming.

4. Kussensloop (antibacterieel en gewoon)

Ook een kussensloop is geschikt om een mondkapje van te maken. Gebruik je een kussensloop (beddengoed), dan biedt de antibacteriële variant voor 68% bescherming tegen bacteriën. Een gewoon kussensloop heeft een beschermingsgraad van zo'n 57%.

5. Mondkapje van stofzuigerzak

Het gebruik van stofzuigerzak biedt voor 86% bescherming tegen de virusdeeltjes. In het onderzoek dat wij als uitgangspunt hebben gebruikt voor dit artikel, is naar alle waarschijnlijkheid gebruik gemaakt van een stoffen stofzuigerzak. De beschermingsgraad van een stofzuigerzak is dus erg hoog. Het gebruikscomfort is echter minder. Draag je het masker voor een kort tijdbestek, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de supermarkt, dan is stofzuigerzak een goede keuze voor het mondkapje.

6. Optioneel: zijde en shawls.

Een keukentheedoek biedt 73% bescherming tegen de virusdeeltjes en is daarom ook een goed alternatief. Zijden stoffen bieden voor 54% bescherming en een doorsnee dichtgeweven shawl biedt voor 49% bescherming tegen virussen.

7. Enkellaags of dubbellaags?

Een dubbele laag kan een lichte verbetering geven in de beschermingsgraad van de mondkapjes. Het verschil in toename van de beschermingsgraad hangt af van het type materiaal waarmee je werkt. Voor katoenmix, katoen en het kussensloop is dit slechts zo'n 1-2% verbetering. Werk je met een theedoek, dan kan dit echter oplopen tot 14%.
Berrefonds / UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) raadt aan om een dubbellaags mondmaskers te maken; het is daarom wellicht goed om hun advies gewoon te volgen hierin.

Misschien ook interessant:
>> Mondkapje op de juiste manier dragen en wassen.
>> Zelf een mondkapje maken: patroon + uitleg.
>> Stappenplan voor het wassen van je handen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies