1. Beste materiaalkeuze: katoenmix, 100% katoen (of kussensloop)
Katoenmix, 100% katoen en stof van een kussensloop zijn door onderzoekers aangemerkt als de beste keuze wanneer je mondkapjes langer wilt dragen, bijvoorbeeld dus tijdens het reizen of op werk. Dit heeft te maken met het gemak waarmee door de mondkapjes geademd kan worden en daarmee het gebruikscomfort. Een overzicht van alle materialen vind je hieronder.
Houd er in de keuze van de stof uit de lijst hieronder rekening mee dat als je
dit patroon gebruikt, het mondkapje goed beschermend maar nauw aansluit op je gezicht.
2. Materiaalkeuze en beschermingsgraad
Afhankelijk van de materiaalkeuze, kan een zelfgemaakt mondkapje voor 49%-86% bescherming bieden tegen deeltjes waaruit het coronavirus bestaat. In het overzicht wordt per materiaal aangegeven wat de beschermingsgraad van het materiaal is. Er is uitgegaan van bescherming tegen virusdeeltjes die 5x kleiner (0.02 micron) zijn dan het coronavirus (0.1 micron).
3. Katoenmix shirt en katoenen t-shirt
Als je ongebruikte t-shirts in de kast hebt liggen, dan kun je deze prima gebruiken als basis voor het mondkapje. Zowel katoenmix als 100% katoen zijn geschikt qua materiaal. Katoenmix is veelal een mix van katoen en polyester. Kijk in het label van het shirt waaruit deze is opgebouwd.
De stof van een katoenmix t-shirt biedt voor 69% bescherming tegen de bacteriën. Een zuiver katoenen t-shirt biedt voor ongeveer 51% bescherming.
4. Kussensloop (antibacterieel en gewoon)
Ook een kussensloop is geschikt om een mondkapje van te maken. Gebruik je een kussensloop (beddengoed), dan biedt de antibacteriële variant voor 68% bescherming tegen bacteriën. Een gewoon kussensloop heeft een beschermingsgraad van zo'n 57%.
5. Mondkapje maken van keukentheedoek
Een keukentheedoek biedt 73% bescherming tegen de virusdeeltjes en is daarom een goed alternatief. Het ademen door deze stof gaat echter lastiger, houd hier dus rekening mee. Draag je het masker voor een kort tijdbestek, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de supermarkt, dan is theedoek goed bruikbaar voor het mondkapje.
6. Mondkapje van stofzuigerzak
Het gebruik van stofzuigerzak biedt voor 86% bescherming tegen de virusdeeltjes. In het onderzoek dat wij als uitgangspunt hebben gebruikt voor dit artikel, is naar alle waarschijnlijkheid gebruik gemaakt van een stoffen stofzuigerzak. De beschermingsgraad van een stofzuigerzak is dus erg hoog. Het gebruikscomfort is echter minder omdat je er moeilijk door ademt. Om deze reden wordt het als materiaalkeuze afgeraden.
7. Optioneel: zijde en shawls.
Zijden stoffen bieden voor 54% bescherming en een doorsnee dichtgeweven shawl biedt voor 49% bescherming tegen virussen.
8. Enkellaags of dubbellaags?
Een dubbele laag kan een lichte verbetering geven in de beschermingsgraad van de mondkapjes. Het verschil in toename van de beschermingsgraad hangt af van het type materiaal waarmee je werkt. Voor katoenmix, katoen en het kussensloop is dit slechts zo'n 1-2% verbetering. Werk je met een theedoek, dan kan dit echter oplopen tot 14%.
Berrefonds / UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) raadt aan om een dubbellaags mondmaskers te maken; het is daarom wellicht goed om hun advies gewoon te volgen hierin.
We hopen dat je met deze informatie een weloverwogen materiaalkeuze kunt maken en precies weet welke stof je nodig hebt voor het maken van het mondkapje. Succes met het naaien ervan.