Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je een kat in de kattenbak laten plassen?

Hoe kun je een kat in de kattenbak laten plassen?
Omschrijving

Als katten hun behoefte buiten de kattenbak doen levert dat vaak vieze geurtjes en irritaties op. Maar hoe krijg je een kat zover om toch naar de kattenbak te gaan? Met een paar tips en trucs kun je de problemen met jouw kat hopelijk weer snel oplossen. En mocht dat nou niet helpen dan is er misschien een andere factor die meespeelt. Deze handleiding legt het je uit.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De kat laten plassen in de kattenbak

Vaak kun je het van tevoren aan zien komen als een kat ergens anders wil gaan plassen dan in de kattenbak. De kat krabt over de grond voordat deze gaat plassen. Als je nog op tijd bent kun je dan de kat in de kattenbak zetten. Probeer dit altijd te doen zodat de kat het juiste gedrag aanleert.

2. Tips om je kat het plassen in de kattenbak aan te leren

Om je kat te leren plassen in de kattenbak kun je de volgende tips toepassen:
  • Mocht je kat buiten de kattenbak hebben geplast, dan kun je het plasje het beste opruimen met keukenpapier of wat kattenbakkorrels. Het papier of de korrels absorberen de urine van de kat. Leg daarna de korrels of het papier in de kattenbak, zodat de geur van de urine in de kattenbak komt. Dit is een van de beste manieren om je kat aan te leren dat de kattenbak de enige juiste plaats is om te plassen.
  • Probeer de kattenbak altijd op een rustige plek te zetten, die snel en makkelijk bereikbaar is voor je kat.
  • Er zijn sprays verkrijgbaar die geurtjes verspreiden waar een kat niet van houdt. Spray hiermee de plekken in huis waar je kat de gewoonte heeft om te gaan plassen.

3. Oorzaken waardoor het aanleren niet lukt

Als je kat het niet leert om in de kattenbak te plassen kan het zijn dat hier een bepaalde oorzaak voor is en is een bezoek aan de dierenarts niet onverstandig. Zo kunnen katten last hebben van hun nieren, een blaasontsteking hebben of diabetes. Ook incontinentie kan ervoor zorgen dat je kat niet op tijd bij de kattenbak is. Stress, angst en veranderingen zijn eveneens mogelijke factoren die een rol kunnen spelen als je kat niet op de juiste plek wil plassen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies