Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid03

Redactielid03
Heeft 56 instructies gemaakt

Hersenwerk voor honden zelf maken: een goocheldoos

Omschrijving

Wil je zelf hersenwerk voor de hond maken en ben je op zoek naar leuke ideeën? Deze goocheldoos is een ware uitdaging voor honden en ook nog eens makkelijk om te maken! Je hebt er een lege plastic verpakkingsemmer met 2 passende deksels, wat hondensnoepjes en een lange strook fleece voor nodig. Met deze benodigdheden zet je gemakkelijk het hersenwerk spel in elkaar en zorg je voor eenvoudig vermaak waarmee honden zich lekker kunnen inspannen. Onder de instructievideo vind je een uitgebreide geschreven uitleg voor het maken van de goocheldoos.
De instructievideo is afkomstig van het Youtube kanaal ‘Hersenwerk voor honden’.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Lege plastic verpakkingsemmer met deksel - Bol.com
  • Passende tweede, extra deksel voor op de emmer
  • Fleecedeken (om in stroken te knippen) - Bol.com
  • Hondenkoekjes of andere (gedroogde) lekkernij - Just Russell webshop
  • Scherpe schaar
  • Stanleymes

1. De voorbereidingen voor de goocheldoos

Dit hersenwerk voor honden kun je eenvoudig zelf maken. Neem de plastic emmer en de 2 deksels en zorg dat deze goed schoon en droog zijn. Vervolgens ga je in iedere deksel een gat maken. Gebruik hiervoor een scherpe schaar of een stanleymes. Knip of snijd in de ene deksel een groter gat van ongeveer 10 x 10 centimeter en in de andere een kleiner gat van 6 x 6 centimeter. De deksel met het grote gat is om het denkspel aan te leren. Die met het kleine gat voor als je hond toe is aan een moeilijker uitdaging. De voorbereidingen voor de goocheldoos

2. Een lange strook fleece knippen

Knip van een fleece deken in de lengte een strook af van ongeveer 15 à 20 centimeter breed en leg hier naar keuze 4 of meer losse knopen in. Afhankelijk van de grootte van het emmertje kun je ook 2 of meer stroken fleece gebruiken en deze aan elkaar knopen.

3. Het hersenwerk langzaam opbouwen

Om dit hersenwerk aan te leren begin je met je hond naar het lekkers tussen het fleece te laten zoeken, zonder de emmer te gebruiken.
Vouw de strook fleece een beetje in elkaar en leg het hondenkoekje of andere lekkernij tussen het fleece. Verstop de lekkernij steeds verder in de vouwen bij de knopen. Om het hersenwerk nog een stapje moeilijker te maken verstop je het lekkers in de opening boven de knopen. Als je hond het doel van het spel goed begrijpt is het tijd voor de volgende stap.

4. De fleecestrook in de emmer stoppen

Neem de fleecestrook en verstop in de openingen boven alle knopen iets lekkers. Om het spel nu nog uitdagender te maken voor je hond leg je de strook fleece met het lekkers in de plastic emmer. Doe de deksel met het grote gat op de emmer en laat een stuk van het fleece uit het gat steken met daarin de eerste lekkernij. Zo weet je hond waar hij moet beginnen met zoeken. Zorg dat de tweede lekkernij niet al te ver onder de deksel verstopt zit, zodat het voor je hond al een beetje zichtbaar en ruikbaar is. De fleecestrook in de emmer stoppen

5. De laatste uitdaging van dit hersenwerk

Wanneer de voorgaande stap goed gaat en je hond snapt het spel, dan is hij toe aan de moeilijkste uitdaging. Hiervoor doe je de deksel met het kleine gat op de emmer. Je hond moet nu echt zijn best doen en stevig trekken aan het fleece om de lekkernij te pakken te krijgen. Zo blijft het een uitdaging voor je hond om dit denkspelletje te spelen. Zo’n moeilijk hersenwerk is echter niet altijd voor alle honden geschikt. Let daarom goed op de signalen van je hond tijdens het spelen. Hieraan kun je zien of het spel al dan niet te moeilijk is. De laatste uitdaging van dit hersenwerk

6. Het hersenwerk is te moeilijk, wat is het signaal?

Tijdens het spel neemt je hond vaak een korte pauze om na te denken, een zogenoemde time-out. Tijdens zo’n time-out kijkt je hond even weg en likt zijn bek. Gaat hij na deze time-out weer geconcentreerd verder met zoeken, dan sluit het spel nog goed aan. Neemt je hond meer dan 3 time-outs dan betekent dit dat het hersenwerk te moeilijk is. Maak het spel dan weer wat makkelijker voor je hond, door in dit geval gewoon weer de deksel met het grotere gat te gebruiken. Ook jouw hond zal hierna weer blij zijn met dit leuke hersenwerk voor honden. Het hersenwerk is te moeilijk, wat is het signaal?
Via Just Russell koop je gezonde hondensnoepjes zonder vulmiddelen en op basis van pure ingrediënten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!