Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 59 instructies gemaakt

Aankoop laptop: schermresolutie en schermgrootte uitgelegd

Omschrijving

Bij de aankoop van een laptop is het prettig om je te verdiepen in de specificaties van het scherm. De laptop schermgrootte en de schermresolutie worden in deze instructie beiden toegelicht, zodat je weet waarop je op moet letten. Er wordt informatie gegeven over de voordelen en nadelen van een 13 inch, 14 inch, 15 inch en 17 inch laptop schermformaat. Daarnaast krijg je uitleg over hogere resolutie schermen en lagere resolutie schermen, zodat je de juiste scherm resolutie kunt kiezen.
Zo leer je waarop je moet letten bij de aankoop van een laptop en zorg je bij de keuze van het scherm voor een grootte en resolutie die aansluit op jouw wensen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Keuzehulp voor de schermgrootte van de laptop

Bij de aankoop van een laptop is het belangrijk om goed te kijken naar de grootte van het scherm. De keuze voor de schermgrootte hangt erg af van waar je de laptop gaat gebruiken. Een laptop met een schermformaat van 15 inch is ideaal om aan tafel of aan een bureau te gebruiken. Je kunt deze laptop nog redelijk makkelijk meenemen. Ben je vaak onderweg en gebruik je de laptop thuis graag op schoot, dan is een laptop van 14 inch een beter formaat. Een laptop van 13 inch of kleiner is ook ideaal om mee te nemen. Verder is zo'n kleine laptop handig als je vaak in de trein of in het vliegtuig werkt. Een laptop van 17 inch heeft een groot scherm en is niet gemakkelijk mee te nemen. Dit is dus ideaal als je de laptop vooral thuis wilt gebruiken. Keuzehulp voor de schermgrootte van de laptop
Een laptop van 13 inch of kleiner, heeft niet zo'n groot scherm. Je kunt dan voor thuis een losse monitor kopen en de laptop daarop aansluiten, zodat je een tweede, groter scherm hebt.

2. De schermresolutie van de laptop

Hoe hoger de resolutie van het scherm is, hoe meer pixels het scherm heeft. Als het formaat van het scherm groot is, heb je een hogere resolutie nodig, om een scherp beeld te krijgen. De meeste laptops hebben een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dit wordt Full HD (High Definition) genoemd. Er zijn ook laptops, die een hogere scherm resolutie hebben, bijvoorbeeld 2560 x 1600 of 4K. Deze laatste wordt ook wel Ultra HD of UHD genoemd. Verder zijn er ook laptops met een lagere resolutie, bijvoorbeeld 1366 x 768 pixels. Dit is vooral te vinden bij kleine en goedkopere laptops.

3. Welke schermresolutie kies je voor welk doeleinde?

  • Full HD (1920 x 1080) is geschikt voor dagelijkse werkzaamheden, bijvoorbeeld e-mailen, foto's bekijken en tekstverwerken. Deze resolutie is ook voldoende voor het kijken van Netflix en Youtube, aangezien dit de hoogste resolutie is, die deze media hebben.
  • QHD/2K (2560 x 1440) is twee keer zo scherp als Full HD. Deze resolutie is ideaal om foto's en video's te bewerken, door de extra scherpte.
  • 4K (3840 x 2160) is de hoogste resolutie die er momenteel bestaat. De resolutie is wel 4 keer scherper dan Full HD en 2 keer scherper dan QHD. Deze resolutie is ideaal voor gamers, aangezien alles er haarscherp en levensecht uitziet. Ook ideaal is deze resolutie voor het professioneel editen van foto's en video's, gezien het beeld dat nog scherper is dan QHD.

4. Waar let je op bij de aankoop van een laptop?

Zoals je kunt lezen, zijn er veel verschillende schermformaten en schermresoluties. Afhankelijk van waar je de laptop het meest wilt gebruiken (thuis of op andere plekken) kun je kiezen voor een laptop met een groot schermformaat of een laptop met een klein schermformaat.
De resolutie van het scherm hangt af van het formaat van de laptop en wat je wilt doen met de laptop. Hopelijk kun je met deze uitleg een geschikte laptop kiezen met een scherm dat qua grootte en resolutie goed bij je past.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!