Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Wat is compost, waarvoor en hoe gebruik je het?

Wat is compost, waarvoor en hoe gebruik je het?
Omschrijving

Wat is compost, waarvoor gebruik je het en wanneer kun je beginnen met composteren? In deze instructie vind je antwoord op basisvragen over composteren en hoe je met compost de bodem van je tuin in balans kunt brengen. Ook wordt besproken wanneer je de compost het beste kunt strooien en hoe lang het proces van composteren duurt. Aan de hand van de basisbegrippen krijg je inzicht in het toepassen en het nut van deze bodemverrijker.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat is compost?

Compost is een natuurlijke voeding voor je bodem die je kunt maken door recycling van resten van groente-, fruit-, en tuinafval. Door het verschillend afval bij elkaar te voegen op een composthoop, in een compostvat of in een compostbak, wordt dit afval op een natuurlijke manier verteerd en zal het materiaal na verloop van tijd veranderen in een voedingsrijke bodemverbeteraar. De vertering gebeurt door schimmels en bacteriën, maar ook door wormen en insecten die door het afval worden aangetrokken. Dit hele proces wordt 'composteren' genoemd.

2. Waarvoor gebruik je compost?

Compost bevat veel waardevolle voedingsstoffen en verrijkt daardoor de grond van je tuin. Door de bodem tussen planten en struiken in je tuin of in je moestuin af te dekken met een laag compost, voed je de aarde. Hierdoor zal de bodem zowel boven, als onder de grond verbeteren. Compost is goed voor het wortelstelsel van planten en zorgt voor een betere waterhuishouding van de grond in de tuin.
Je kunt compost ook gebruiken als extra voeding in bloembakken.

3. pH-waarde bodem in balans brengen

Is de grond van je tuin te zuur en heb je last van een verzuurde bodem? Met compost kun je de pH-waarde van de bodem weer in balans brengen. De gemiddelde pH-waarde van compost is 8, waardoor het geschikt is om grond met een pH-waarde lager dan 7, weer terug te brengen naar de juiste waarde. Gebruik een pH-meter om de zuurgraad van de bodem van je tuin of moestuin in kaart te brengen.

4. Hoe gebruik je compost?

Het gebruik van compost in je tuin is 1x per jaar voldoende. Voor een gezonde grond is een laag van 2 centimeter genoeg. Is de grond waarvoor je de compost gebruikt vrij arm, dan kun je de compost rijker aanbrengen; een laag van 4-6 centimeter kan dan geen kwaad.
Breng de compost aan door deze over de bodem te verdelen en te vermengen met de bodemgrond. Zorg ervoor dat je bij het vermengen een diepte van zo'n 10-12 centimeter aanhoudt.

5. Wanneer kun je beginnen met composteren?

Met het maken van compost kun je het hele jaar door beginnen, met uitzondering van hartje winter. Door lage temperaturen stopt de vertering van het afval, het starten met composteren in koude periodes is daarom niet aan te bevelen. Het is verstandiger te wachten tot de temperatuur weer gaat stijgen, waarmee ook het verteringsproces weer op gang komt.
Bepaal voordat je start of je wilt composteren door het gebruik van een compostbak, een vat, of dat je een composthoop wilt maken. Afhankelijk van het gekozen systeem kun je de beste plaats voor het composteren bepalen.

6. Composteren, hoe lang duurt het?

Het omzetten van afval in compost, duurt gemiddeld zo'n 6 tot 12 maanden. Het is belangrijk dat de composthoop -of het alternatieve systeem dat je voor het composteren gebruikt-, op de juiste manier is opgebouwd. Met een goede opbouw zorg je ervoor dat micro-organismen voldoende zuurstof krijgen en de composthoop luchtig blijft, wat van belang is voor het composteerproces.
Heb geduld en laat de natuur rustig zijn gang gaan, dan ontstaat er na verloop van tijd een gezonde en uitgebalanceerde compost.

7. Wanneer moet je de compost strooien?

Het voorjaar en het najaar zijn de meest gebruikelijke periodes om in de tuin compost aan de bodem toe te voegen. Compost strooien kan echter het hele jaar door. Voeg je aan het eind van de winter compost aan de bodem toe, dan heeft het ruim de tijd om door de aarde opgenomen te worden. Planten in de tuin kunnen de voedingsstoffen dan in het voorjaar gebruiken, wanneer de groei weer aanvangt.
Wil je nieuwe planten in de tuin zetten? Voeg dan een paar weken van tevoren alvast compost toe aan de aarde waarin je ze wilt zetten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!