Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je een klimroos snoeien in het voorjaar? (maart/april)

Omschrijving

Door ieder voorjaar de klimroos te snoeien voorkom je dat deze verwilderd en te groot wordt. Na de winter (de vorstperiode) kun je de oude takken van je klimroos weghalen en de hele lange uitlopers terug snoeien. Zo zorg je ervoor dat de klimroos in model blijft en mooi rechtop blijft groeien. Ook zal de voorjaarssnoei de bloei van je klimroos stimuleren, zodat deze na de snoei weer volop bloemen geeft. Wanneer je het beste kunt snoeien en hoe je een verwilderde klimroos terug kunt snoeien, leer je in deze instructievideo van Intratuin. Onder de video kun je de tuintips nog eens rustig nalezen. Veel succes met het in model brengen van je klimroos!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wanneer klimroos snoeien

Een klimroos is een zogenaamde scheutbloeier, wat wil zeggen dat hij bloeit op eenjarig hout. Je kunt de klimroos snoeien in maart of april, als de ergste vorst voorbij is. Snoei nooit te vroeg, want als het nog té hard gaat vriezen, kan de klimroos invriezen en kan de plant schade oplopen.
Draag bij het snoeien tuinhandschoenen, want de doornen van een rozenstruik zijn erg scherp!

2. Hoe snoei je de klimroos?

Belangrijk is dat je de klimroos goed terug snoeit. Dit geldt ook voor het snoeien van een verwilderde klimroos. Hij kan daarna dan weer mooi uitlopen en veel bloemen geven. Haal de dode en oude, bruine takken weg zie (video 0.27). Snoei de takken die van buiten naar binnen groeien kort, zodat de klimroos wat meer lucht krijgt. Door ook de hele lange uitlopers terug te snoeien, breng je de klimroos weer mooi in model. Snoei de takken weg tot net boven een knop of oog en bij voorkeur een paar centimeter boven een vijftallig blad. Wees bij het snoeien niet te zuinig, een klimroos kun je gewoon terugsnoeien. Hij loopt altijd wel weer uit en zal ook hetzelfde jaar weer bloeien. Hoe snoei je de klimroos?
Nieuwe scheuten die ontstaan uit de oksel van een vijftallig blad geven meestal bloemen die sterker en mooier zijn dan die van scheuten die ontstaan uit een drietallig blad.
Plant een klimroos langs regenpijpen of langs de gevel van je huis. Zo dient de klimroos met zijn doornen als een goede preventie tegen inbrekers.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!