Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Lavendel snoeien in de zomer (augustus), hoe pak je dat aan?

Omschrijving

Hoe snoei je lavendel? In deze instructievideo leer je lavendel planten te verzorgen na de eerste bloei. Bij de zomersnoei zorg je ervoor dat de plant weer netjes in model wordt gebracht en voorkom je overhangende en brekende takken. Met deze snoeibeurt komt je lavendelplant sterk de winter door, waarna je de lavendula in het voorjaar (rond maart / april) opnieuw kunt snoeien voor een mooie bloei in de zomer.
Deze snoeitechniek kan worden toegepast op meerdere soorten lavendel planten, waaronder de lavendula angustifolia, de kuiflavendel, de lavendula angustifolia munstead en de lavendula edelweiss.
De instructievideo is afkomstig van Tuinmanierenshop.nl.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Vele soorten lavendel

Er bestaan heel veel soorten lavendel, maar de snoei van iedere soort gaat vrijwel hetzelfde. In de tuin is de Lavandula Angustifolia (zie video 0.20) de meest voorkomende soort lavendel, met daarna als tweede de kuiflavendel (zie video 0.12). In deze snoeivideo dient de lavendula edelweiss als voorbeeld.

2. Wanneer in de zomer snoei je de lavendel?

Je snoeit lavendel planten twee keer per jaar. De eerste keer, de hoofdsnoei, is begin april. Bij deze snoei pak je de plant behoorlijk rigoreus aan. De lichtere zomersnoei is in augustus. Met deze tweede snoei in de zomer kun je beginnen zodra de lavendel is uitgebloeid.

3. De lavendel snoeien

Pak de heggenschaar en snoei alles net boven het gewas weg (video 1.20). Maak de lavendel daarbij niet te kort, want dan heeft de plant niet voldoende bescherming meer tegen eventuele vorst. De uitgebloeide bloemstengels en topstukjes van de plant zijn na deze zomersnoei verdwenen en de struik heeft weer een beetje vorm gekregen. Na deze “cosmetische snoei” is je lavendel klaar voor de winter. De lavendel snoeien
Door in het voorjaar, als de lavendel gaat bloeien, de plant een keer of drie te toppen gaat deze onder in de plant nieuwe scheuten maken. Hierdoor zal de plant voller worden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!