1. Waarom moet je een vlinderstruik snoeien?
Als je wilt voorkomen dat de struik te groot wordt en als je de vlinderstruik sterk en compact wilt houden, dan is het zaak om je vlinderstruik ieder jaar na de winter terug te snoeien. De struik blijft dan mooi van vorm en je houdt 'm goed in toom.
2. Wanneer kun je een vlinderstruik snoeien?
De maand maart is de beste periode om je vlinderstruik te snoeien. De oude twijgen die nog aan de struik zitten, zorgen tijdens de koude maanden voor bescherming van de plant; snoei de struik daarom niet voordat de vorstperiode voorbij is.
Na de vorstperiode, zo rond de eerste of tweede week van maart, is de beste tijd. Snoei je de vlinderstruik te vroeg, dan bestaat er kans op 'invriezen'.
3. Wat kun je wegknippen?
Je kunt kiezen om alleen de dunnere, lange twijgen weg te knippen of om ook de dikkere stronken aan te pakken. Knip je de oude stronken -van soms wel 5 cm dikte- weg, dan gaat de struik hierop uitlopen. Doe je dit niet, dan zal de vlinderstruik gaan uitlopen op de kleinere twijgjes boven de oude stronken. Het is dus maar net wat je zelf mooi vindt.
Het snoeien van een vlinderstruik kan eigenlijk nooit fout gaan. De struik loopt altijd wel weer uit.
4. De beste manier om je vlinderstruik te snoeien
Knip de takken af boven een groeipunt. Gebruik een scherpe snoeischaar met een platte onderkant, een zogenaamde aambeeld-snoeischaar. In de regel kun je de struik tot ongeveer 50 à 80 centimeter boven de grond wegknippen. Laat bij het snoeien wel wat twijgjes groen zitten. Op deze overgebleven knoppen en twijgjes zal de vlinderstruik dan weer direct na de snoei gaan uitlopen. Van de zomer staat de buddleja dan volop in bloei.
De vlinderstruik bloeit van juli tot september.
De bovenste twijgen zullen altijd als eerste weer gaan uitgroeien.
Knip de vlinderstruik niet te ver terug! De struik moet dan weer vanaf nul beginnen met het aanmaken van knoppen en zal daardoor veel later gaan uitlopen.
Gebruik voor de hele dikke stronken een takkenschaar.