Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Tuininspiratie

Tuininspiratie
Heeft 6 instructies gemaakt

Hoe kun je klimrozen snoeien?

Hoe kun je klimrozen snoeien?
Omschrijving

Iedereen die rozen in zijn of haar tuin heeft staan, weet hoe belangrijk het is de rozen jaarlijks te snoeien in het voorjaar. Rozen groeien op jong hout. Door het snoeien van de klimrozen wordt de groei gestimuleerd en zullen deze in de zomer weer volop bloeien. In deze instructievideo leer je hoe je de voorjaarssnoei van klimrozen moet doen. Onder de video hebben we alle tuintips nog even voor je op een rijtje gezet. Kun je ze ook nog eens nalezen. Je zult zien het snoeien van rozen is niet echt moeilijk.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • snoeischaar
  • takkenschaar
  • tuinhandschoenen

1. Snoeiperiode

Klimrozen snoeien dient in maart en april te worden gedaan. In het voorjaar worden weer nieuwe scheuten gevormd uit het voor het merendeel jonge hout. Aan deze scheuten groeien de rozen, die in de zomer bloeien. Door de snoei wordt de bloei gestimuleerd.

2. Klimroos snoeien

Controleer de klimroos op oud, dood hout en verwijder dit. Takken die van buiten naar binnen groeien (kruisend hout) dienen ook gesnoeid te worden. Dit voorkomt dat het hart van de roos dicht groeit. Op deze wijze ontstaat er een luchtige, open rozenstruik.
Oud hout is te herkennen aan een donker bruine kleur. Jong hout is fris groen van kleur.
Gebruik flexibel plastic binddraad voor het aanbinden van de takken. Door touw of draad kunnen de takken na verloop van tijd teveel ingesnoerd raken.

3. Lange takken aanbinden

Zodra de klimroos is gesnoeid dienen de lange takken aangebonden te worden. Het aanbinden van de klimroos langs een schutting of bijvoorbeeld een draadrek, zorgt voor ondersteuning van de plant en voorkomt dat lange takken schuin gaan staan.

Misschien ook interessant:
>> Verwilderde klimrozen snoeien in het voorjaar.
>> Klimrozen snoeien in de zomer voor een tweede bloei.
>> Vlinderstruik snoeien eind maart / begin april.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!