Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Lavendel snoeien in het Voorjaar en Najaar.

Omschrijving

Lavendel kun je snoeien in het voorjaar en in het najaar. In deze instructie wordt uitgelegd wanneer en hoe je dit het beste kunt doen. Door lavendel in deze periodes ieder jaar te snoeien, blijft de plant mooi groen en compact. Zou je de lavendel een paar jaar niet snoeien, dan wordt het een grote, houterige struik.
Tijdens de voorjaarssnoei kun je de lavendel grondig terugsnoeien. In het najaar knip je enkel de uitgebloeide bloemstengels van de lavendel weg. Hoe je dit doet, leer je in deze instructievideo van Intratuin. In de handleiding onder de video vind je wat aanvullende tips.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Heggenschaar
  • Snoeischaar
  • Te koop bij Intratuin, of:
  • Tuingereedschap Bol.com

1. Lavendel snoeien: wanneer kun je dit het beste doen?

Lavendel kun je twee keer per jaar snoeien, in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar gebeurt de belangrijkste snoei, de hoofdsnoei. De beste periode voor deze grondige snoeibeurt is vanaf half maart tot half april. Snoei de lavendel na de vorstperiode en voordat de groei begint. De wat minder rigoureuze najaarssnoei vindt plaats na de bloei, in de maand augustus.
Snoei niet te vroeg, want als het nog vriest kan de plant schade oplopen! Snoei in het voorjaar echter ook niet te laat. Gebeurt het snoeien na half april dan wordt de groei nadelig beïnvloed.

2. Hoe moet je de lavendel snoeien in het voorjaar?

Snoei de lavendel met een heggensnaar grondig terug. In principe mag je snoeien tot waar de plant uitloopt (zie video 1.05). Je kunt de lavendel terugsnoeien tot wel 15 cm boven de grond. Zolang je bovenop de plant nog groene uitlopers ziet, weet je zeker dat de lavendel nog zal uitlopen.
De lavendel ziet er na het snoeien 'zielig' uit. Maak je geen zorgen. Binnen een paar weken worden er nieuwe scheuten gevormd. De scheuten vormen in de zomer bloemen.

3. Hoe moet je de lavendel snoeien in het najaar?

Snoeien van de lavendel in het najaar heeft vooral als doel om de oude bloemen eruit te knippen. In het najaar, aan het eind van de zomer, knip je de uitgebloeide bloemstengels van de lavendel weg. Eind augustus is hiervoor de beste tijd. Je snoeit de lavendel dus gewoon grof in model zonder groen op de takken weg te knippen. Hoe moet je de lavendel snoeien in het najaar?
Snoei in het najaar nooit te diep want dan is de plant niet meer voldoende bestand tegen de vorst.

4. Waarom moet je lavendel snoeien?

Lavendel moet je snoeien om de plant jong en compact te houden. Snoei je de plant niet, dan gaat deze "verhouten" en wordt de struik veel te groot. De lavendel kan dan ook dood gaan. Door te snoeien kun je echter jaren genieten van een mooie, groen met paars bloeiende lavendelstruik!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!