Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe snoei je een klimroos? Zomersnoei (augustus) voor een tweede bloei.

Omschrijving

Je klimroos snoeien eind juli / begin augustus? Als jouw rozen tot de soort doorbloeiende klimrozen behoren, dan kan het snoeien in de zomer zorgen voor een tweede, extra bloeiperiode. Door de zijtakken van de klimroos tijdens de groeiperiode kort te snoeien, krijgt de rozenstruik extra groeiprikkels en zal op het eind van de zomer nog een tweede keer bloeien. Hoe je deze zomersnoei moet aanpakken, kun je zien in de instructievideo. Onder de snoeivideo vind je de korte geschreven handleiding met nog wat extra tips voor het snoeien van klimrozen. Voor een mooie nazomer met prachtig bloeiende bloemen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Welk type klimroos snoei je in de zomer?

Voor het snoeien van een klimroos in de zomer is het belangrijk dat je weet of het een doorbloeiende soort is of een roos die alleen in juni en juli bloeit. Alleen de gewone, algemene doorbloeiende rozen zullen door de zomersnoei nieuwe scheuten maken en op deze nieuwe scheuten nog een keer bloeien.
De zomersnoei geldt niet voor Ramblerrozen. Deze klimrozen behoren tot een aparte groep rozen die meestal maar één keer per seizoen bloeien.

2. Wanneer snoei je de klimroos?

Als de winterscheuten met bloemen zijn uitgebloeid en er al wat nieuwe jonge scheuten ontstaan, kun je aan de zomersnoei beginnen. Dit is meestal in de periode eind juli, begin augustus. Na half augustus zullen zich nog wel scheuten ontwikkelen maar deze hebben over het algemeen te weinig kracht om nog bloemen te geven.

3. De zomersnoei van de klimroos

Zodra de klimroos is uitgebloeid kunnen de zijtakken met een schone, scherpe snoeischaar worden ingesnoeid tot korte stokken van ongeveer 7 à 8 centimeter (zie video 1.00). Knip de tak bij voorkeur af een paar centimeter boven een vijftallig blad. Scheuten die ontstaan uit de oksel van een vijftallig blad geven in het algemeen sterkere en mooiere bloemen dan scheuten die ontstaan zijn vanuit een drietallig blad.
Wees bij het snoeien niet te bang om te kort te knippen!
Aan de scherpe doornen van een rozentak kun je je lelijk bezeren. Draag daarom bij het snoeien tuinhandschoenen en laat geen snoeiafval slingeren.

4. Hoe reageert de plant na de zomersnoei?

Na het snoeien kan de plant al zijn energie gebruiken om nieuwe scheuten te maken. Op die scheuten gaat de klimroos na ongeveer 3 tot 5 weken opnieuw bloeien. Het snoeien van de klimroos in de zomer is dus noodzakelijk voor een extra bloeiperiode.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!