Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Een wintergroene heg snoeien in september, hoe doe je dat?

Omschrijving

Wil je een wintergroene heg zoals een coniferenhaag of buxushaag nog een tweede keer snoeien voordat de winter begint, dan is eind september hiervoor de juiste tijd. De lange scheuten kun je wegknippen en daarnaast kun je de haag nog een keertje mooi strak snoeien. Hoe je deze snoeiklus moet uitvoeren, kun je zien in de instructievideo. Onder deze video kun je nog eens rustig nalezen wat je bij het snoeien van de heg wel, maar vooral ook niét moet doen. Ook vind je in de handleiding wat extra tips en een benodigdhedenlijstje.
Volg het snoeiadvies en je heg zal er de komende winter prachtig uitzien.
Deze instructievideo is afkomstig van het YouTube kanaal van Tuinmanieren.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Wanneer snoei je een heg?

Een wintergroene haag kun je voordat de winter begint nog een tweede keer snoeien in de laatste weken van september. Dit wordt dan een lichte snoei, waarbij je de haag nog eens strak knipt en een mooi aanzicht geeft voor de wintermaanden.
Eind september is dé maand om alle wintergroene hagen, - zoals bijvoorbeeld de laurierkers, coniferenhaag, taxus- en buxushaag-, nog een keer te knippen voordat het winter wordt.

2. Wat kun je wegknippen?

De lange, uitstekende scheuten kun je probleemloos wegknippen (zie video 0.25). De afgeknipte scheuten zullen in deze periode nog een klein beetje doorgroeien en zichzelf afdekken voordat de winter invalt.
Snoei de bovenkant van de heg met een heggenschaar en knip de onderste takken met een snoeischaar.

3. Wat moet je vooral niet doen?

Snoei de heg vooral niet heel diep terug. De groeiperiode is nog te kort om dat te herstellen. De gaten die er zijn ontstaan zullen niet meer dichtgroeien. Dat ziet er niet alleen lelijk uit, maar met name de coniferenhaag kan daardoor bij strenge vorst schade oplopen. Wat moet je vooral niet doen?
Span, om een mooie strakke haag te maken, een touwtje horizontaal over de hele lengte van de heg. Houd deze lijn aan tijdens het snoeien.
Snoei het bovenste gedeelte van de heg iets smaller dan het onderste gedeelte, zodat ook de onderkant voldoende licht krijgt.

4. Het snoeiafval opruimen

Ruim het snoeiafval zorgvuldig op. Zorg dat er geen gesnoeide takjes en bladeren tussen de heg blijven hangen. Deze kunnen gaan rotten en zo het aanzicht van je heg bederven.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!