1. De boter romig en zacht mixen
Breng de boter op kamertemperatuur en snijd deze in blokjes. Doe de blokjes boter in een kom en mix met een mixer de boter romig en zacht.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
2. De suiker en de eieren toevoegen
Doe de suiker bij de boter en mix de suiker even mee. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Mix dit tot een smeuïge massa.
Voeg pas een volgend ei toe, als het vorige ei volledig is opgenomen!
Breek het ei boven een kopje en doe het daarna in de kom. Mocht één van de eieren niet goed zijn, dan hoef je niet gelijk alles weg te gooien.
3. Het bakmeel toevoegen
Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg het gezeefde meel toe aan de boter. Even mixen, en dan de melk erbij schenken en het vanille aroma toevoegen. Mix daarna alle ingrediënten nog 3 minuten op de hoogste stand, zodat je een luchtig beslag hebt.
4. De vormpjes vullen
Plaats de cakevormpjes op de bakplaat en vul ze met behulp van twee lepels voor 2/3 met beslag. Strijk de bovenkant mooi glad.
Je kunt de vormpjes ook vullen met behulp van een spuitzak of ijstang.
Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en is het makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.
Hoe gladder de bovenkant, hoe mooier je de cakes kunt decoreren.
5. De cakes bakken
Schuif de bakplaat in de oven en bak de cupcakes op 160 graden in 20 tot 25 minuten goudbruin.
Open de ovendeur tussentijds niet, want dan zakken de cupcakes in!
Controleer met een satehprikker of de cakes gaar zijn. Als er geen nat beslag aan de prikker blijft kleven als je deze in de cakes prikt, dan zijn de cupcakes gaar. Zo wel, laat ze dan nog 5 minuten bakken en controleer daarna opnieuw.
6. De cakes afmaken
Laat de cakejes in het papieren vormpje afkoelen en versier ze daarna met een topping en decoratie naar keuze.
Bekijk ook even de baktips in de instructie ‘Hoe kun je de perfecte cupcakes maken?’
Op onze site staan meerdere instructies 'Hoe kun je cupcakes versieren met…….' voor het decoreren van je cupcakes.