Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 377 instructies gemaakt

Zelf de koelvloeistof van je auto controleren en veilig bijvullen.

Omschrijving

Het regelmatig controleren van de koelvloeistof van je auto is erg belangrijk, temeer daar niet alle auto’s een indicatielampje voor het koelvloeistofpeil hebben. Door een te laag koelvloeistofpeil kan je motor namelijk oververhit raken en ernstig beschadigen. Ook kun je, door geregeld de koelvloeistof te controleren tijdig een lekkage ontdekken. Koelvloeistof controleren en bijvullen kun je heel goed zelf. Hoe, dat kun je zien in de instructievideo en lezen in de geschreven instructie onder de video.

Handleiding
Benodigdheden
  • auto
  • stevige, wat dikkere doek (bijv. een handdoek)
  • instructieboekje
  • de juiste koelvloeistof

1. Je auto neerzetten

Zorg dat je auto zo vlak mogelijk staat, bij voorkeur op een egale ondergrond.

2. De motorkap openen

Om de koelvloeistof te kunnen controleren moet je eerst de motorkap openen. Meestal gaat deze vanaf de voorkant open. In het instructieboekje kun je vinden waar de ontgrendeling zit. De motorkap openen
Vaak is de motorkap extra beveiligd met een windhaak!

3. De plaats van het koelvloeistofreservoir zoeken

De meeste auto’s hebben voor het koelvloeistofsysteem een los vat als reservoir, maar er zijn ook auto’s waar het reservoir bij de radiateur zit. Raadpleeg daarom altijd het instructieboekje voor de juiste locatie van het koelvloeistofreservoir. De plaats van het koelvloeistofreservoir zoeken

4. Het koelvloeistofpeil controleren

Het koelvloeistofpeil controleer je aan de hand van de minimum- en maximum indicatiestreepjes op het transparante expansievat. Staat het koelvloeistof peil onder het minimum, dan moet je de koelvloeistof bijvullen. Het koelvloeistofpeil controleren
Voer de controle regelmatig -bij voorkeur iedere maand- uit, bijvoorbeeld tegelijk met het controleren van het oliepeil. Controleer ook altijd de koelvloeistof voordat je aan een lange (vakantie)rit begint.

5. De auto laten afkoelen

Vul bij voorkeur vloeistof bij als de motor koud is, dat wil zeggen als de auto minimaal 12 uur heeft stil gestaan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld als je onderweg bent, laat de auto dan nadat je de motor hebt uitgezet, minimaal 15 minuten afkoelen.
Is de motor nog warm, wees dan bij het controleren heel erg voorzichtig! Verkeerd handelen kan in zo’n geval ernstige brandwonden opleveren!

6. Welke koelvloeistof gebruiken

De code op de koelvloeistofverpakking moet overeenkomen met de code uit het instructieboekje. In noodgevallen, als je helemaal geen koelvloeistof bij de hand hebt, mag je bijvullen met kraanwater. Ga daarna wel zo snel mogelijk langs de garage om het water te laten vervangen door de juiste koelvloeistof. Dit om schade te voorkomen.
Het is belangrijk de juiste, aanbevolen koelvloeistof te gebruiken!
Alleen in noodgevallen bijvullen met water!
Gebruik vooral in de winter koelvloeistof met antivries, om te voorkomen dat de motor bevriest.

7. Koelvloeistof bijvullen

Gebruik een niet te dunne doek, om je handen te beschermen tegen eventueel heet water. Draai hiermee de dop van het reservoir voorzichtig los en laat de druk ontsnappen. Draai daarna de dop helemaal van het reservoir af, waarna je de koelvloeistof van je auto kunt bijvullen. Koelvloeistof bijvullen
Als de koelvloeistof vaak bijgevuld moet worden is er waarschijnlijk sprake van lekkage. Laat dit dan controleren bij de garage!
Oude koelvloeistof kun je inleveren bij de Milieustraat.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!