Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Beadit

Beadit
Heeft 7 instructies gemaakt

Sieraden maken: Shamballa armband knopen.

Omschrijving

Een Shambala armband is bijzonder en deze armbanden met een spirituele betekenis, worden dan ook door veel beroemdheden gedragen. Je kunt de armband zelf maken, waardoor je een uniek exemplaar krijgt. De one-size-fits-all armbandjes worden ook als herenarmband gedragen en zijn origineel om cadeau te geven. Hoe je dit trendy sieraad maakt, wordt uitgelegd in de instructievideo. In de handleiding staat deze uitleg nog een keer beschreven, alsmede de materialen die je nodig hebt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 9 Shamballa kralen
  • 2 knijpkraalverbergers
  • (nylon) draad
  • punttang
  • aansteker of brander
  • schaar
  • meetlint
  • evt. een klembord

1. Draden op lengte knippen

Knip een draad van 50 cm en één van 160 cm lang en neem de korte draad als middendraad.

2. Middendraad vastzetten

Leg in één kant van de middendraad een knoopje en knijp hierover een knijpkraalverberger. Zet dit eind vast, bijvoorbeeld op een klembord. Trek de draad strak naar beneden en plak hem onderaan vast met een plakbandje.

3. Eerste macramé knoop maken

Vouw de lange draad dubbel en leg hem met het midden onder de middendraad, ongeveer 8 cm vanaf de bovenkant. Je hebt nu een linker-, midden- en rechterdraad. Vouw de linkerdraad in een lus onder de middendraad door naar rechts, over de rechterdraad heen. Pak de rechterdraad, steek de draad bovenlangs, over de middendraad heen, links door de lus en trek de linker- en rechterdraad tegelijk, voorzichtig aan.
Let op dat de afstand tussen de eerste knoop en het begin van de middendraad ongeveer 8 centimeter blijft!

4. Tweede macramé knoop maken

De tweede knoop maak je precies andersom. Vouw de rechterdraad in een lus onder de middendraad door naar links, over de linkerdraad heen. Pak de linkerdraad, steek de draad bovenlangs, over de middendraad heen, rechts door de lus en trek de linker- en rechterdraad weer aan.

5. Knopen herhalen

Herhaal de eerste en tweede knoop zodat je in totaal vier knopen hebt.

6. Kralen rijgen

Maak het plakband los en schuif de kralen op de middendraad. Trek de draad opnieuw strak en zet hem weer vast met een plakbandje.

7. Macramé knopen maken tussen de kralen

Schuif de eerste kraal tegen de laatste macramé knoop aan. Maak nu een nieuwe knoop linksonderdoor (herhaling eerste knoop), waarbij de linker- en rechterdraad langs de kraal lopen en de knoop onder de kraal komt te liggen. Maak vervolgens om en om nog drie knopen en pak dan de volgende kraal. Herhaal dit tot en met de laatste kraal en eindig met vier macramé knopen.
Tussen alle kralen komen vier macramé knopen, om en om geknoopt, te beginnen met de eerste linksonderdoor!

8. Armband rond knopen (video 8.41 - 9.25)

Maak het plakband los en leg de armband rond neer. Leg het begin van de middendraad (de eerste 8 cm) in tegengestelde richting (van beneden naar boven) op de nog resterende middendraad, met de knijpkraal tegen de laatste Shamballa kraal. Zet de armband op dit punt vast met een stukje plakband. Ga hierna verder met knopen, waarbij de middendraad nu een dubbele draad is geworden. Ga door met knopen tot aan de eerst gemaakte macramé knoop.

9. Afwerking lange draad (video 10.49 - 11.51)

Knoop de linker- en rechterdraad met twee vaste knopen aan de onderkant stevig vast. Knip de draden zo kort als mogelijk af en brand met een aansteker of brander de uiteinden dicht.

10. Afwerking middendraad

Leg in de middendraad op ongeveer 8 centimeter, gerekend vanaf de armband, een dubbele knoop. Knip de draad onder de knoop af en en knijp een knijpkraalverberger over de knoop heen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!