Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Dragon scale Rainbow Loom armband loomen

Omschrijving

De Rainbow Loom armband met Dragon Scale (draken schubben) motief kun je loomen op één rij van je loom. Je kunt deze rainbow armband op veel manieren maken. Met brede of smalle strepen, in verschillende kleuren of in één kleur. Als je al vaker een Rainbow Loom armbandje hebt gemaakt, zal ook dit loom armbandje zeker lukken. In de instructievideo kun je stap voor stap zien hoe je de Dragon Scale armband moet maken. In de geschreven handleiding onder de video kun je de uitleg met tips nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor de armband in de video:
  • totaal 128 elastiekjes:
  • 16 rood, 16 oranje, 16 geel, 16 groen, 16 blauw, 16 paars, 16 roze en nog eens 16 rood
  • 4 c-clips
  • haaknaald

1. Voorbereiding

Zet de rij met pinnen voor je. Als je rechtshandig bent, zorg er dan voor dat de pinnen met de opening naar rechts staan, evenals de pijlen. Als je linkshandig bent draai dan de rij met pinnen om, met de opening naar links. Bepaal het aantal kleuren dat je wilt gaan gebruiken, het aantal lagen elastiek dat je per kleur en in totaal wilt aanbrengen en de breedte van je armband. Leg de hoeveelheid elastiekjes per kleur klaar.
Hoe meer elastiekjes je op een laag gebruikt, hoe breder je armband wordt; hoe minder elastiekjes, hoe smaller.
Je kunt, zoals in de video, na iedere vierde laag met een andere kleur beginnen, maar ook bijvoorbeeld na iedere tweede laag of zelfs per laag van kleur wisselen. Natuurlijk kun je de armband ook in één kleur maken.
In de video zijn 8 kleuren gebruikt, waarbij voor de eerste en laatste laag dezelfde kleur, en vier lagen elastiek per kleur. De armband is dus in totaal 32 lagen elastiek breed.

2. Eerste elastiekje

Begin aan de linkerkant van de rij. Sla de eerste 2 pinnen over en begin op de derde pin. Pak een kleur elastiekje en doe het om de pin. Rek het elastiek uit, draai het in een acht- vorm en doe het om de pin ernaast heen.
Het is belangrijk dat je het elastiekje van je afdraait!

3. Volgende drie elastiekjes

Doe het volgende elastiekje om de volgende pin. Rek het elastiek weer uit, draai het weer in een acht-vorm en doe het om de pin ernaast. Ga zo door met de volgende vier pinnen. Aan het eind heb je dan zonder overlapping , met openingen ertussen en in de vorm van een acht, vier elastiekjes op de pinnen staan.

4. Tweede laag elastiekjes

Pak een elastiekje van dezelfde kleur en doe deze in een acht-vorm om de twee pinnen waar nog geen elastiekje tussen zit. Sla de volgende pin over en doe weer een elastiekje in acht-vorm om de twee pinnen van de volgende opening, dus waar ook nog geen elastiekje tussen zit. Ga zo door tot je alle openingen hebt opgevuld. Voeg een extra elastiekje toe aan het eind, zodat je ook in de tweede laag vier elastiekjes hebt.
Met de tweede laag elastiekjes vul je de openingen tussen de eerste laag elastiekjes op. Je doet dus het elastiekje om de pinnen waartussen nog geen elastiekje zit.

5. Eerste en tweede laag elastiekjes haken

Pak op de pinnen waarop twee elastiekjes zitten, met de haak het onderste elastiekje vast en haal dit over de pin heen. Ga hiermee door tot het eind. Duw daarna met je vingers alle elastiekjes een beetje naar beneden, zodat je de volgende laag elastiek makkelijker kunt aanbrengen.
Sla bij het haken alle pinnen waarop maar één elastiek zit over!
Let goed op. Op de eerste en laatste pin zit maar één elastiekje!

6. Derde laag elastiek

Begin met de derde laag op de eerste pin met elastiek, aan het begin. Doe het elastiekje, zonder slag, om de eerste twee pinnen. Pak het volgende elastiekje en doe dit, zonder overlapping, om de volgende twee pinnen. Ga zo door tot je in deze derde laag in totaal vier elastiekjes hebt aangebracht. Pak daarna op elke pin waarop twee elastiekjes zitten, het onderste elastiekje weer vast met je haak en haal dit over de pin heen.
De regel van het haken is: op elke pin waar twee elastiekjes zitten, pak je het onderste elastiekje vast en haalt dit over de pin heen.
Vanaf nu hoef je geen acht-vormen meer te maken!

7. Vierde laag elastiek

Duw alle elastiekjes weer naar beneden en begin met de vierde laag. Pak een elastiekje en doe deze om de twee pinnen waar nog geen elastiekje tussen zit. Sla de volgende pin over en doe weer een elastiekje om de twee pinnen van de volgende opening, waar ook nog geen elastiekje tussen zit. Ga zo door tot je alle openingen hebt opgevuld. Haal daarna weer op alle pinnen met twee elastiekjes, het onderste elastiekje over de pin heen.
Met de vierde laag elastiekjes vul je de openingen tussen de derde laag elastiekjes op.
Stel je bent vergeten op welke pin je moest beginnen met de nieuwe laag. Kantel dan de loom en bekijk hem van bovenaf. Trek aan een willekeurig elastiekje en je kunt nu goed zien tussen welke twee pinnen nog openingen zitten.

8. Volgende lagen elastiek

Herhaal de vorige stap tot je armband de gewenste lengte heeft. Aan de achterkant van de loom zie je de armband ontstaan.
Als je niet weet hoe lang de armband moet worden, meet het gehaakte deel dan even om je pols.
Je kunt, zoals in de video, na iedere vierde laag met een andere kleur beginnen of eerder, afhankelijk van de door jou gewenste streepbreedte. Natuurlijk kun je de armband ook in één kleur maken.

9. Armband afmaken, eerste en laatste pin

Pak de armband aan de rechterkant vast, haal het elastiekje van de laatste pin af, draai het een slag en doe het om de voorgaande pin heen. Ga nu naar de linkerkant van je armband, naar de eerste pin waarop je bent begonnen. Pak het elastiekje vast, haal hem van de pin, draai het een slag en doe het om de daaropvolgende pin heen. Video 6.25 - 6.45.

10. Tussenliggende pinnen

Ga aan de linkerkant verder en pak met de haak het elastiekje van de derde pin. Haal het elastiek van de pin af en doe het op de vierde pin. Pak het elastiekje van de vijfde pin en doe dit om de volgende pin. Het elastiekje op de laatste pin kun je naar twee kanten doen, om de pin links of om de pin rechts.
Als je het elastiekje van de laatste pin op de linker pin doet, zijn de twee uiteinden van de armband gelijk.

11. C clipjes aan één kant vastmaken

Pak een c clipje en rek met je haak het elastiek op de eerste pin wat uit. Haak het c clipje vast aan de twee lussen elastiek. Ga naar de volgende pin met elastiek en bevestig op dezelfde manier het tweede clipje. Maak zo ook de andere twee clipjes vast.

12. C-clipjes aan andere kant vastmaken

Draai de vier clipjes zodanig, dat de opening van ieder clipje naar boven wijst. Pak de andere kant van de armband, vouw hem naar voren en pak een willekeurig uitstekend elastiekje. Rek de twee lussen van het elastiekje een beetje uit, doe ze om de tegenoverliggende pin met het elastiek met c clipje, heen
en duw de lussen in de opening van het clipje. Herhaal dit bij de andere drie clips.

13. Het elastiek van de pinnen halen

Pak de armband aan een kant vast en haal de elastieken voorzichtig van de pinnen af.
Doe het afhalen voorzichtig, zodat de armband niet stuk gaat!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!