Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Beadit

Beadit
Heeft 7 instructies gemaakt

Sieraden maken: armband knopen met Turkse knoop.

Omschrijving

In deze instructievideo leer je hoe met de Turkse knoop een armband van elastiek kunt maken. Je kunt de armbanden maken met een dubbele knoop, of iets breder met een driedubbele knoop. Het elastiek vlechten lijkt misschien ingewikkeld, maar als je de handelingen in de video nauwkeurig volgt, zul je merken dat het knopen van deze armbandjes echt niet moeilijk is. In de handleiding staan de benodigdheden, alsmede, nog een keer kort samengevat, de uitleg.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Lengte elastiek berekenen

Sla het elastiek rondom je hand en bepaal de diameter van de armband. Bij een diameter van 19 à 20 cm heb je voor een armband met dubbele knoop circa 1,5 meter elastiek nodig en voor een armband met driedubbele knoop circa 2,5 meter.

2. Elastiek branden

Knip het elastiek recht af en brand het uiteinde af met een aansteker. Zo voorkom je dat het elastiek gaat rafelen.

3. Draden vastzetten

Sla het elastiek tweemaal om je hand en zet de draden recht naast elkaar vast met een schuifspeldje.

4. Draden vlechten

Trek als begin de lange werkdraad over de korte middelste draad heen, door de rechter lus. Daarna vlecht je steeds de korte draden en steek je de werkdraad, om en om, door de lus om de vlecht af te maken. Vlecht door tot de losse draden gelijk zijn en aansluiten bij elkaar.

5. Dubbele knoop maken

Volg met de werkdraad de weg van de korte begindraad, eerst langs de buitenkant en daarna langs de binnenkant. Leg de draden mooi naast elkaar en ga door tot je alle boogjes twee keer (een dubbele knoop) of drie keer (een driedubbele knoop) hebt gevolgd en de twee uiteinden (weer) bij elkaar zijn.

6. Dichtbranden elastiek en afwerken

Knip de uiteinden van het elastiek naast elkaar recht af. Trek de draden iets uit het werk en brand ze dicht, om rafelen te voorkomen. Breng op de uiteinden primer aan en vervolgens op één uiteinde een drupje secondelijm. Druk de uiteinden voorzichtig tegen elkaar en breng, als de lijm droog is, de armband weer terug in vorm. Dichtbranden elastiek en afwerken
Druk de uiteinden bij het lijmen niet té hard tegen elkaar!
Zorg dat de verbinding aan de binnenkant van de armband komt.
Zo nodig kun je de lijmverbinding iets bijvijlen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!