Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Geboorte traktatie: cupcakes versieren met een marsepeinen baby’tje.

Omschrijving

Wil jij een originele geboorte traktatie maken? Cupcakes versierd met een baby’tje van marsepein zijn erg leuk om samen met beschuit met muisjes te presenteren voor als je kindje geboren is. Een originele traktatie voor kraamvisite, een kraamfeest of om te trakteren op school voor de grote broer of zus. Hoe je de geboorte cupcakes versiering kunt maken, laat Jennifer zien in de instructievideo afkomstig van het YouTube kanaal Cupcakes Versieren. De benodigdheden en ingrediënten voor deze originele cupcake topping kun je lezen in de handleiding onder de video. Een leuk en lekker alternatief voor de traditionele beschuit met muisjes. Zo geef je de viering van jouw zwangerschap of de geboorte van je baby nog een extra feestelijk tintje!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • cupcakes
 • witte en huidkleurige marsepein
 • gekleurde marsepein (blauw, rose of andere kleur)
 • crisco (plantaardig vet)
 • topping
 • suikerwater
 • eetbare verf
 • kleur- en reukloze alcohol
 • pen met eetbare inkt
 • acryl roller
 • ronde uitsteker of glas met gelijke doorsnee als cupcake
 • mes of spatel
 • schaaltje
 • kwastje
 • cupcake tool of vork
 • liniaal
 • uitsteker ster klein en heel klein

1. Marsepein kneden en uitsteken

Smeer wat crisco op je werkblad en neem een stuk witte marsepein. Kneed de marsepein tot een soepele bal en rol de bal uit met een roller tot een plak van ca. 2 à 3 mm dik. Steek daarna met een uitsteker of glas een ronde plak marsepein uit, met gelijke doorsnee als de bovenkant van de cupcake.
De crisco zorgt ervoor dat de marsepein niet aan je werkblad vastplakt.
Pak tijdens het rollen de marsepein af en toe op, ook dit voorkomt vastplakken!
Gebruik bij voorkeur een roller van acryl, daar blijft de marsepein niet aan plakken.

2. Een kussensloopje maken

Snijd de ronde plak marsepein doormidden, in twee halve sloopjes. Meng een beetje verf met een druppel alcohol en verf één half sloopje in de gekozen kleur.

3. Sloopje op cupcake plakken

Spuit wat topping op de cupcake en smeer dit met een mes of spatel goed uit. Plak het geverfde sloopje in de topping, op een helft van de cupcake.

4. Een kussentje vormen

Kneed van wat witte marsepein een soort rechthoekje en vorm hiervan een kussentje. Kerf met een cupcake tool of mesje aan beide kanten een naadje op het kussen en druk met je vinger in het midden een kuiltje.

5. Het kussentje op de cupcake plakken

Smeer de onderkant van het kussentje in met suikerwater en plak het, tegen de rechte rand van het sloopje.
Suikerwater maken: Breng 1 kop water aan de kook. Zet het vuur lager en doe 2 koppen kristalsuiker in het warme water. Los de suiker al roerend op. Haal de pan van het vuur als de suiker is opgelost.

6. Een babylijfje maken

Neem wat marsepein en kneed hiervan een ovaaltje. Leg het lijfje, in de topping op de cupcake, in de lengte tegen het kussen aan.
Het lijfje zie je niet, dus het gaat meer om de vorm.

7. Een hoofdje maken

Kneed van huidkleurige marsepein een balletje, ongeveer zo groot als de top van je duim. Druk de bovenkant een beetje plat, als een voorhoofdje.
Je kunt huidkleurige marsepein zelf maken, door blanke marsepein te mengen met een klein beetje kleurstof (peach, copper of huidskleur).
Als je een klein stukje roze marsepein door witte marsepein heen kneedt, krijg je een zachtroze kleur marsepein. Dit kun je eventueel in plaats van de huidkleurige marsepein gebruiken.

8. Gezichtje tekenen

Teken met eetbare inkt twee gesloten oogjes (halve maantjes) en een klein mondje op het hoofdje. Maak een gaatje op de plek waar de neus moet komen. Plak met wat suikerwater de neus, een minuscuul bolletje marsepein, op het gezichtje.

9. Het hoofdje op het kussentje plakken

Druk het hoofdje aan de achterkant een beetje plat en smeer er wat suikerwater op. Plak het hoofdje in het kuiltje op het kussen.

10. Armpjes maken

Rol een stukje huidkleurige marsepein uit tot een dun worstje, dat net om het hoofdje van de baby past. Druk met een cupcake tool of de tand van een vork aan iedere kant één keer in de marsepein, zodat je een soort van handjes krijgt. Leg het sliertje, met de handjes omhoog, tussen het lijfje en het hoofdje (video 6.55).

11. Een dekentje maken

Neem wat marsepein in de gewenste kleur, kneed dit tot een soepele bal en rol het met een roller uit tot een plak van 2 à 3 mm dik. Steek met een ronde uitsteker of glas een ronde plak marsepein uit, met een doorsnee gelijk aan de bovenkant van de cupcake. Rol de plak daarna iets verder uit.
Je kunt voor het dekentje blauwe, roze, of een andere kleur marsepein gebruiken.

12. Dekentje decoreren

Kerf langs een liniaal met een cupcake tool of mes, rechte lijntjes in het dekentje, zodanig dat er ruitjes ontstaan.
Druk niet te hard bij het lijntjes trekken, want dan ga je door de marsepein heen!

13. Dekentje op de cupcake plakken

Leg het dekentje over de hele bovenkant van de cupcake en de baby, heen. Vouw daarna de helft van het dekentje terug, zodat het hoofdje en de handjes van de baby boven het dekentje uitsteken. Drapeer het dekentje een beetje en druk het iets vast in de topping.
Als de marsepein wat dunner is, kun je deze een beetje draperen.

14. Extra versiering maken (optioneel)

Druk met een uitsteker wat sterretjes uit en verf deze. Plak ze daarna met een beetje suikerwater op het dekentje.
Je kunt voor deze versiering het overgebleven halve sloopje gebruiken.
Je kunt natuurlijk ook een andere vorm versiering kiezen.

15. Een speentje maken

Steek met het kleinste formaat uitsteker een sterretje uit. Verf dit in de gewenste kleur en plak het met suikerwater aan de zijkant van het mondje. Prik een gaatje in het speentje en plak er een pareltje op. Een speentje maken

16. Geboorte cupcakes presenteren

Presenteer de geboorte cupcakes samen met beschuit met muisjes op een dienblad. Klaar is je originele geboorte traktatie! Geboorte cupcakes presenteren
Voor een meisjes baby is het leuk een bloemetje als speentje uit te steken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!