Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je een dip dye short maken met studs?

Omschrijving

Heb jij al een dip dye jeans? Dit gave mode-item mag dit seizoen niet missen in je kledingkast. Vaak zijn dip dye jeans erg prijzig en moeilijk te vinden. Gelukkig kun je zo'n gave denim gemakkelijk zelf maken en dit helemaal doen volgens je eigen smaak. Leuk en goedkoop dus! Het enige wat je nodig hebt is wat verf en een (oude) jeans, een short of een spijkerjasje. En de studs? Heel eenvoudig, gewoon met een strijkijzer erop te strijken! Dus snel aan de slag!
Bekijk ook de handleiding onder de instructievideo even om de uitleg en benodigdheden nog eens na te lezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Tinnetje dylon cold
 • Zakje dylon cold dye fix (textielverf)
 • Zout,125 gram
 • Water
 • Maatbeker
 • Metalen lepel of vork
 • Jeansshort
 • Grote emmer
 • Opstrijk studs
 • Strijkijzer
 • Theedoek

1. Voorbereiding verf

Doe een halve liter warm water in een maatbeker en voeg de textielverf toe. Handig is om wat gaatjes te prikken in het tinnetje, zodat je de poeder goed kunt verspreiden. Als je alle verf hebt toegevoegd, roer dan het water met de verf even goed door. Vul een grote emmer voor ongeveer de helft met koud water en giet daarin het verfmengsel. Voeg 125 gram zout toe en vervolgens het zakje dylon cold dye fix. Roer alles goed dooreen met een metalen vork of lepel.
Voor een 'ombre effect' leg je eerst een groot deel van de short in het verfmengsel om daarna de short steeds een stukje omhoog, uit de verf, te halen.

2. De short verven

Klap de short in de lengte losjes dubbel om hem vervolgens vanaf de onderkant van de pijpen tot net iets boven het kruis in het verfbad te hangen (zie video 3.30). De bovenkant van de short leunt hierbij tegen de kant van de emmer aan. Laat de verf ongeveer een kwartier intrekken. Trek daarna de short een stukje omhoog uit het verfbad, zodat het bovenste gedeelte van de inmiddels gekleurde stof, niet meer in de verf hangt (zie video 3.40). Laat de verf hierna weer ongeveer een half uur intrekken. Haal daarna het broekje nog een laatste keer weer een stukje omhoog en laat de verf opnieuw een half uur intrekken.

3. Uitspoelen

Spoel nu het broekje uit door het onder de kraan te houden. Laat daarbij het koude water naar beneden lopen, zodat niet ook de rest van de short roze wordt. Ga door met spoelen totdat er geen roze verf meer van de stof af komt.
Voorkom dat bij het uitspoelen je handen roze kleuren door plastic handschoenen te gebruiken of boterhamzakjes om je handen te doen.

4. De studs aanbrengen

Kies een plek op de short waar je de studs wilt aanbrengen, bijvoorbeeld bij een zak. Verwijder voorzichtig de achterkant (het witte velletje) van het pakje studs. Leg nu het vel met de studs met het plastic boven, in zijn geheel of met een gedeelte ervan op de stof. Leg vervolgens een vochtige theedoek over het plastic heen en strijk ongeveer 1 minuut met een strijkijzer op de hoogste stand stevig over de studs, waarbij je het ijzer steeds in beweging houdt. Maak daarna de theedoek opnieuw vochtig en strijk vervolgens gedurende anderhalve minuut zo ook de achterkant van de stof met de studs. Laat de studs 1 minuut afkoelen en haal daarna het plastic voorzichtig van de studs af (zie video 6.30). Nu ben je klaar om je hippe dip dye short met studs te gaan showen.
Vergeet niet af en toe de theedoek een stukje te verplaatsen, zodat deze niet verbrandt.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!