Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 367 instructies gemaakt

Hoe kun je een tekenbeet herkennen, wat zijn teken en waar en wanneer loop je gevaar?

Hoe kun je een tekenbeet herkennen, wat zijn teken en waar en wanneer loop je gevaar?
Omschrijving

Teken zijn kleine spinachtige parasieten, die zich kunnen vastbijten in de huid van mens en dier. Door zo'n tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Teken komen voor in het hele land in bossen, duinen, heidegebieden, maar ook in je tuin. Daarom is het belangrijk je lijf te controleren op tekenbeten nadat je "in het groen" bent geweest. Ben je gebeten haal dan de teek zo snel mogelijk en op de juiste manier weg. In deze handleiding kun je belangrijke informatie over teken en tekenbeten lezen.

Handleiding

1. Wat is een teek?

Een teek is een klein beestje dat lijkt op een plat spinnetje. Ze leven van het bloed van mensen en dieren en bijten zich hiervoor vast in de huid. In Nederland kun je door een tekenbeet de ziekte van Lyme oplopen. Wat is een teek?

2. Waar komen teken voor?

Teken komen voor in het bos, park, heide, de duinen, maar ook in je tuin. In de buurt van bomen, maar vooral ook op plaatsen met lage begroeiing en waar het vochtig is. Ook kunnen ze zich bevinden in hoog gras en tussen dode bladeren.

3. In welke periode loop je kans op een beet?

De teek ontwikkelt zich via een vervelling van larve tot nimf en daarna tot het volwassen stadium. Waarschijnlijk zijn de nimfen de grootste overbrengers van ziekten. Zij komen voor in de periode mei-juli.
Het grote volwassen vrouwtje komt voor in de periode juli-oktober.

4. Hoe herken je een tekenbeet?

Als je net bent gebeten, lijkt het of er een heel klein zwart puntje op je huid zit. Doordat een teek bloed opzuigt zwelt dit puntje na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje, zo groot als een erwt.

5. Hoe moet je controleren op tekenbeten?

Het is belangrijk jezelf en anderen te controleren op teken als je in het groen bent geweest. Teken hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van ondergoed, maar ook achter de oren en rond de haargrens in je nek.
Een teek is erg klein, 1 tot 3 mm, en kun je dus makkelijk over het hoofd zien! Vooral de nimfen, die niet groter zijn dan een speldenknop, zijn bij controle moeilijk op te merken!

6. Waar moet je op letten als je bent gebeten?

Als er op de plek van de beet een rode uitslag in de vorm van een ring ontstaat is de kans dat je geïnfecteerd bent met de Lymebacterie vrij groot. Deze vlek kan binnen enkele dagen na de beet verschijnen, maar ook pas drie maanden later. Het is dus belangrijk je huid op de plaats van de beet lange tijd goed in de gaten te houden. Is de vlek niet heel duidelijk en twijfel je erover? Ga dan alsnog altijd even langs je huisarts.
Het is belangrijk dat de teek binnen 24 uur wordt weggehaald! Gebruik hiervoor een speciale tekentang (tekenpincet). Zie ook onze andere instructie 'hoe kun je teken op de juiste manier verwijderen'

7. Wat zijn de eerste symptomen bij de ziekte van Lyme?

De meest voorkomende klachten zijn griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofd- en spierpijn en extreme vermoeidheid.
Noteer de datum waarop je bent gebeten en de plek waar. Deze gegevens zijn belangrijk om te kunnen melden bij je arts als er ziekteverschijnselen mochten ontstaan.
Een infectie hoeft niet altijd tot Lyme ziekte te leiden.

8. Hoe kun je tekenbeten voorkomen?

- Blijf in natuurgebieden zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
- Draag goed sluitende kleding met lange mouwen en een lange broek.
- Stop zo nodig de broekspijpen in je sokken.
- Draag dichte schoenen.
Ook huisdieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen. De symptonen zijn dan: hoge koorts, gebrek aan eetlust en stijve gewrichten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies