1. Wat is een teek?
Een teek is een klein beestje dat lijkt op een plat spinnetje. Teken zijn er in verschillende soorten en kunnen variëren in kleur en maat. Ze leven van het bloed van mensen en dieren en bijten zich hiervoor vast in de huid. Als een teek zich volzuigt met bloed dan verandert het lijf van plat naar bolvormig.
In Nederland kun je door een tekenbeet de ziekte van Lyme oplopen.
2. Waar komen teken voor?
Teken komen voor in het bos, park, heide, de duinen, maar ook in je tuin. In de buurt van bomen, maar vooral ook op plaatsen met lage begroeiing en waar het vochtig is. Ook kunnen ze zich bevinden in hoog gras en tussen dode bladeren.
3. In welke periode loop je kans op een beet?
De teek ontwikkelt zich via een vervelling van larve tot nimf en daarna tot het volwassen stadium. Waarschijnlijk zijn de nimfen de grootste overbrengers van ziekten. Zij komen voor in de periode mei-juli. Het grote volwassen vrouwtje komt voor in de periode juli-oktober.
Je kunt het hele jaar echter gebeten worden door teken; de meeste mensen worden gebeten in de maanden maart t/m oktober. Blijf daarom opletten en controleer jezelf op tekenbeten als je in de natuur bent geweest.
4. Hoe herken je een tekenbeet?
Als je net bent gebeten, lijkt het of er een heel klein zwart puntje op je huid zit. Doordat een teek bloed opzuigt zwelt dit puntje na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje, zo groot als een erwt.
5. Hoe moet je controleren op tekenbeten?
Het is belangrijk jezelf en anderen te controleren op teken als je in het groen bent geweest. Teken hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van ondergoed, maar ook achter de oren en rond de haargrens in je nek.
Een teek is erg klein, 1 tot 3 mm, en kun je dus makkelijk over het hoofd zien! Vooral de nimfen, die niet groter zijn dan een speldenknop, zijn bij controle moeilijk op te merken!
6. Waar moet je op letten als je bent gebeten?
Als er op de plek van de beet een rode uitslag in de vorm van een ring ontstaat is de kans dat je geïnfecteerd bent met de Lymebacterie vrij groot. Deze vlek kan binnen enkele dagen na de beet verschijnen, maar ook pas drie maanden later. Het is dus belangrijk je huid op de plaats van de beet lange tijd goed in de gaten te houden. Is de vlek die ontstaat niet heel duidelijk en twijfel je erover? Ga dan alsnog altijd even langs je huisarts.
Meer informatie over het handelen bij tekenbeten en het herkennen ervan, vind je ook op de website
tekenbeetziekten.nl.
Het is belangrijk dat de teek binnen 24 uur wordt weggehaald! Gebruik hiervoor een speciale tekentang (tekenpincet). Zie ook onze andere instructie
'hoe kun je teken op de juiste manier verwijderen'
7. Wat zijn de eerste symptomen bij de ziekte van Lyme?
De meest voorkomende klachten zijn griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofd- en spierpijn en extreme vermoeidheid.
Noteer de datum waarop je bent gebeten en de plek waar. Maak ook een foto van de plek waar de teek heeft gezeten, nadat je de teek hebt verwijderd. Deze gegevens zijn belangrijk om te kunnen laten zien aan je arts, mochten er ziekteverschijnselen ontstaan.
Een infectie hoeft niet altijd tot Lyme ziekte te leiden.
8. Hoe kun je tekenbeten voorkomen?
- Blijf in natuurgebieden zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
- Draag goed sluitende kleding met lange mouwen en een lange broek.
- Stop zo nodig de broekspijpen in je sokken.
- Draag dichte schoenen zodat teken niet via je voeten naar een plek elders op je lichaam kunnen kruipen.
Ook huisdieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen. De symptomen zijn dan: hoge koorts, gebrek aan eetlust en stijve gewrichten.