Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Hoe kun je zonnebrand voorkomen en behandelen?

Hoe kun je zonnebrand voorkomen en behandelen?
Omschrijving

Een verbrande huid door de zon is een reactie van de huid op overmatige UV straling. In deze handleiding worden tips gegeven over hoe je zonnebrand kunt voorkomen - en hoe je een zonverbrande huid zelf kunt behandelen. Naast het insmeren van je huid met een goede zonnebrandcrème kun je verschillende voorzorgsmaatregelen nemen tegen zonnebrand. Zo voorkom je een pijnlijke huid en word je ook nog eens mooier bruin.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • zonnebrandcrème en/of 'sun blocker'
  • zonnehoed of pet
  • parasol
  • T-shirt lange mouw
  • natte doeken
  • paracetamol

1. De verschijnselen van zonnebrand: symptomen.

Bij een lichte verbranding is de huid rood en pijnlijk. Als je ernstig bent verbrand, kunnen er blaasjes of blaren ontstaan en is de huid behalve rood ook opgezwollen. Bij zeer ernstige verbranding kun je last krijgen van koorts, hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn en braken.
Zorg dat blaasjes en blaren zo veel mogelijk heel blijven om de kans op een bacteriële infectie te voorkomen!

2. Zonnebrand zelf behandelen

Ga direct uit de zon als je merkt dat je verbrandt. Je kunt de verbrande huid koelen met natte doeken of de pijn verlichten met een lauwe douche. Bij erge pijn kun je een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken. Blijf als je verbrand bent minimaal drie dagen tot een week uit de zon.

3. Wanneer moet je naar de dokter gaan?

Als je door zonnen ernstig bent verbrand, je huid gezwollen is, je veel blaren krijgt en als je ziek wordt en koorts krijgt met koude rillingen, hoofdpijn of misselijkheid dan moet je echt naar de dokter. Het is belangrijk om een doktersbezoek dan niet uit te stellen, ook niet als je op vakantie bent.

4. Zonnebrand voorkomen: opbouwen van het zonnebaden.

Als je huid nog niet aan de zon gewend is, blijf dan niet te lang in de zon. Begin kort met zonnen (tot ongeveer 20 minuten) en bouw dat langzaam verder op. Mijd felle zon en blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon - dan is de zonnestraling namelijk het sterkst. Smeer je voldoende en minstens om de twee uur in met een goede zonnebrandcrème en bescherm je huid door het dragen van een T-shirt en een zonnehoed of pet.
Houd baby’s uit de zon. Leg ze onder een parasol en gebruik een zonnehoedje!
Blijf je lange tijd in de zon dan is het verstandig zelfs je huid onder het T-shirt in te smeren.
Zonnestralen worden door water, zand en sneeuw weerkaatst, waardoor je sneller verbrandt!

5. Insmeren met zonnebrandcrème

Onderzoek goed welke crème past bij je huidtype en smeer de crème vrij dik. Smeer je in een half uur voordat je de zon in gaat want na een half uur werkt de crème het best. Gebruik als je overgevoelig bent voor zonlicht een ‘sun blocker’.
Smeer kinderen altijd in met een zonnebrandcrème speciaal voor de kinderhuid. Een zo hoog mogelijke factor is belangrijk wanneer kinderen aan het spelen zijn in de zon. Vergeet niet om een pet of hoedje bij je kind op te zetten.
Soms kunnen medicijnen de huid overgevoelig maken voor zonlicht. Lees hiervoor de bijsluiter van het medicijn dat je gebruikt.
Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kunt blijven of hoe minder vaak je hoeft te smeren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!