Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 367 instructies gemaakt

Hoe kun je een wespensteek zelf behandelen?

Hoe kun je een wespensteek zelf behandelen?
Omschrijving

In de zomermaanden, als je regelmatig in je tuin vertoeft, moet je extra alert zijn op de beet of een steek van een insect, zoals van bijvoorbeeld een wesp. Een wespensteek doet pijn en kan soms zelfs gevaarlijk zijn als er een allergische reactie optreedt. In deze instructie lees je meer over de behandeling van zo’n insectenbeet. Je leert hoe je een wespensteek kunt behandelen, hoe je de angel het beste kunt verwijderen en hoe je kunt voorkomen dat jij of je kind wordt gestoken door een wesp.

Handleiding

1. Wat kun je doen als je bent gestoken door een wesp?

Haal voorzichtig de eventueel achtergebleven angel met een pincet uit het wondje. Je kunt dit het beste doen door met de stompe kant van het pincet langs de angel te schrapen, zodat deze voorzichtig los komt. Wanneer je met de pincet in de angel knijpt, kan er namelijk extra gif vanuit de angel in de plek worden gestuwd. Is de angel verwijderd, zuig de plek dan direct goed uit en spoel daarna even na met water.

Om de pijn, jeuk en zwelling van de wespensteek te verminderen, kun je de plek waar je bent gestoken koel houden. Dit kan door er bijvoorbeeld een washandje met ijsklontjes tegen aan te houden. Ook kun je de plek behandelen door te deppen met azijn of citroensap. Bij heftige pijn kun je een pijnstillende crème gebruiken.

2. Wanneer moet je naar de dokter?

Als je door een wesp gestoken wordt in je mond of keelholte, moet je onmiddellijk deskundige hulp inroepen omdat een zwelling dan het ademhalen ernstig kan bemoeilijken. Wanneer je allergisch bent voor wespensteken, als er sprake is van een heftige reactie, als je nadat je bent gestoken last krijgt van benauwdheid of als je uitslag of zwellingen krijgt op andere plaatsen dan waar je gestoken bent, moet je altijd een dokter raadplegen.
Meestal doet een wespensteek alleen maar pijn en kan het verder geen kwaad.

3. Hoe kun je een wespensteek voorkomen?

Wespen steken uit zelfverdediging. Je kunt de kans op een steek verkleinen door wespen niet kwaad te maken en dus niet naar ze te slaan. Wanneer je niet beweegt en niet reageert op de wesp, zal deze veelal gewoon spontaan weer verder vliegen.
Zorg dat de wesp niet in je kleren komt want ze komen dan klem te zitten en gaan steken. Draag liever geen zwarte of felgekleurde kleding of kleding met een bloemenprint. De beste kledingkeuze om insecten op afstand te houden is wit, groen of lichtbruin.
Geurende cosmeticaproducten als deodorant, aftershave en haarlak, trekken wespen en bijen aan. Hetzelfde geldt voor de geur van transpiratie.

Alcohol, zoete hapjes en zoete drankjes trekken wespen aan. Dek openstaande blikjes en drankjes dus altijd af. Let erop dat buitenspelende kinderen geen plakkerige handen of monden hebben en dat ze niet buiten eten of drinken.
Check of er geen wesp in je flesje of blikje zit of drink met een rietje, om te voorkomen dat je in je keel wordt gestoken.
Dood een wesp nooit in de buurt van een wespennest. De wesp zal een stof afscheiden die soortgenoten aantrekt en aanzet tot steken.
Laat een wespennest altijd door een professioneel bedrijf verwijderen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies