Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 350 instructies gemaakt

Hoe kun je een wespensteek zelf behandelen?

Omschrijving

In de zomermaanden, als je regelmatig in je tuin vertoeft, moet je extra alert zijn op de beet of een steek van een insect, zoals van bijvoorbeeld een wesp. Een wespensteek doet pijn en kan soms zelfs gevaarlijk zijn als er een allergische reactie optreedt. In de instructievideo vertelt huisarts Dolf Coppoolse meer over de behandeling van zo’n insectentbeet. In de geschreven handleiding kun je de informatie en tips nalezen.

Handleiding

1. Wat kun je doen als je bent gestoken?

Trek voorzichtig de eventueel achtergebleven angel met een pincet uit het wondje. Om de pijn, jeuk en zwelling te verminderen, kun je de plek waar je bent gestoken koel houden. Dit kan door er bijvoorbeeld een washandje met ijsklontjes tegen aan te houden. Ook kun je de plek deppen met azijn. Bij heftige pijn kun je een pijnstillende crème gebruiken.

2. Wanneer moet je naar de dokter?

Als je gestoken wordt in je mond of keelholte moet je onmiddellijk deskundige hulp inroepen omdat een zwelling dan het ademhalen ernstig kan bemoeilijken. Als je allergisch bent voor wespensteken, er sprake is van een heftige reactie, als je nadat je bent gestoken last krijgt van benauwdheid of als je uitslag of zwellingen krijgt op andere plaatsen dan waar je gestoken bent, moet je een dokter raadplegen.
Meestal doet een wespensteek alleen maar pijn en kan het verder geen kwaad.

3. Hoe kun je een wespensteek voorkomen?

Wespen steken uit zelfverdediging. Je kunt de kans op een steek verkleinen door wespen niet kwaad te maken en dus niet naar ze te slaan. Zorg dat de wesp niet in je kleren komt want ze komen dan klem te zitten en gaan steken. Probeer te voorkomen dat ze worden gelokt door allerlei zoete hapjes en drankjes neer te zetten.
Om te voorkomen dat je in je keel wordt gestoken check of er geen wesp in je flesje of blikje zit of drink met een rietje!
Laat een wespennest altijd door een professioneel bedrijf verwijderen!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies